Την εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα και τις δυσκολίες προσβασιμότητας που βιώνουν οι πολίτες με αναπηρία είχε την ευκαιρία να βιώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε με μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών.
Για αρκετή ώρα περιηγήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Κυψέλης, όπου λόγω των κακοτεχνιών, αλλά και της έλλειψης διαβάσεων διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη δυσκολίες προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλοι συνοδοί χρειάστηκε να πάρουν στα χέρια τα αμαξίδια και να τα ανεβάσουν στο πεζοδρόμιο. «Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη ζωή όλων των ανθρώπων, χωρίς να αφήνουμε κανέναν έξω από το βλέμμα μας, την οπτική μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε σε καφετέρια στην πλατεία Κυψέλης και Φωκίωνος Νέγρη με τους εκπροσώπους του συλλόγου, που εκπροσωπεί τους βαριά κινητικά ανάπηρους.
«Στόχος μας ήταν κι εγώ ο ίδιος να συνειδητοποιήσω και να καταλάβω τι μπορεί να σημαίνει για έναν συμπολίτη μας με αναπηρία να θελήσει να έχει αυτό που κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει, δηλαδή να βγει από το σπίτι και να πάει να πιει έναν καφέ. Αυτό το αυτονόητο πράγμα δεν μπορεί να το έχει ένας συμπολίτης μας με αναπηρία», επισήμανε. Γιατί, όπως τόνισε, «έχουμε φτιάξει την κοινωνία και τη ζωή μας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καθημερινές αυτές λειτουργίες».
«Συνήθως μιλάμε για τα μεγάλα θέματα. Να ξεκινήσουμε όμως από το πιο απλό. Ο σχεδιασμός σε όλες τις μεγάλες πόλεις δεν συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία. Δίκαιη κοινωνία σημαίνει να τους συμπεριλαμβάνει όλους. Να έχουν πρόσβαση όλοι στα αυτονόητα πράγματα» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της επιβίωσης, αφού το κόστος ζωής ενός ατόμου με αναπηρία είναι πολλαπλάσιο από το κόστος ζωής κάθε άλλου πολίτη.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προβλέψεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας λόγο για επαναφορά του 15% των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ -«που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε»- και έριξε ιδιαίτερο βάρος στα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία.
Σημείωσε ότι το κρίσιμο είναι να έχει τη δυνατότητα ένας πολίτης με αναπηρία να μπορεί να ενταχθεί ισότιμα στη ζωή και τον κοινωνικό ιστό κι αυτό σημαίνει πρώτα να έχει τη δυνατότητα στην εργασία. Επιπλέον το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αύξηση 20% στο επίδομα αναπηρίας -«δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι μια ανάσα»-, όπως είπε, καθώς επίσης και εκσυγχρονισμό και στελέχωση των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας, συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης. Επίσης προβλέπει τη δυνατότητα προσωπικού βοηθού για 70.000 ωφελούμενους, «διότι υπάρχουν ανάπηροι συμπολίτες μας για τους οποίους αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για να μπορέσουν αν επιβιώσουν με αξιοπρέπεια».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την πρόσληψη καθηγητών στα ειδικά σχολεία ώστε να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά με αναπηρία. Στο μείζον ζήτημα της προσβασιμότητας ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αρχικά ότι «περπατήσαμε όλοι μαζί και είδαμε ότι είναι αδύνατο να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο πιο απλό και αυτονόητο». Τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σε πρώτη φάση ένα πιλοτικό πρόγραμμα 20 δήμων για προσβάσιμες πόλεις και γειτονιές. «Δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι ένα σήμα και μια πίεση σε όλους τους δήμους να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας σε ό,τι αφορά στο κράτος τη δυνατότητα σε μια τριετία όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν απολύτως προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι όλα αυτά δεν συζητήθηκαν στην προεκλογική ατζέντα αλλά είναι κρίσιμο να τα ξαναβάλουμε μπροστά.
«Η Αθήνα είναι η πιο εχθρική πόλη σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών μεταφέροντας τις καθημερινές εμπειρίες τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, από το πόσο δύσκολο είναι να μπουν σε ένα λεωφορείο μέχρι τις δυσκολίες που συναντούν για να μπουν σε μια υπηρεσία ή ακόμα και στα νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ή και όπου υπάρχουν δεν αξιοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό. «Νιώθουμε ουρά της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα», «είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η αναπηρία δεν είναι συνέπεια της βλάβης στα σώματα μας αλλά μια κοινωνική κατασκευή που είναι οι περιορισμοί, τα εμπόδια, οι αποκλεισμοί» σημείωσαν. Υπογράμμισαν και τη σημασία του να ενταχθεί το θέμα της αναπηρίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τη σημασία του προσωπικού βοηθού. Επισήμαναν ότι νιώθουν αόρατοι πολίτες, με τον κ. Τσίπρας να αναφέρει ότι έχει διαμορφωθεί μια κουλτούρα ότι οι ανάπηροι πολίτες είναι αόρατοι και πως απαιτείται αφενός άλλη αντίληψη από την πολιτεία και, αφετέρου, άλλη κουλτούρα στην κοινωνία. Κατά τη συνάντηση, σε μια συμβολική κίνηση ένας παίκτης της ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο «Άτλας», η οποία προχθές κατέκτησε το κύπελλο, έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ένα μετάλλιο από τη νίκη της ομάδας του.