Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τσίπρας: «Ανοησίες ότι μιμήθηκα τον Παπανδρέου» – Τα λάθη και τα επιτεύγματά του ΣΥΡΙΖΑ

Πρέπει να διαβάσετε

«Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, συνεπώς δεν μπορώ να έχω μνήμες από τα πρώτα χρόνια της επισφάλειας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια μετά την Μεταπολίτευση.

Ο τέως Πρωθυπουργός σε μια σπάνια εμφάνιση του μετά την παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές, σημείωσε ότι οι εκλογές του 1981 που ανέδειξαν σε νικητή τον ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου  «ήταν μια ουσιαστική μετάβαση σε κοινοβουλευτική δημοκρατία». Παράλληλα, τόνισε ότι η Αριστερά έκανε λάθος όταν, τότε, έλεγε για «αλλαγή ΝΑΤΟϊκής φρουράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας  έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία για την Οικονομία την περίοδο της Μεταπολίτευσης.  «Οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης», σχολίασε και σημείωσε ότι η αιτία της κρίσης οφειλόταν σε ένα πελατειακό κράτος που χτίστηκε. «Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν ισοτίμως ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η φορολογική πολιτική που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, κατά τη δεκαετία του 1990, έδωσε φοροαποφυγή και φοροαπαλλαγή, επομένως – κατά τον ίδιο – δεν υπήρχαν οι πόροι. «Η χώρα σταμάτησε να παράγει, σταμάτησε να φορολογεί», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Σχετικά με τη Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι απομακρύνθηκε από την πολιτική της χρηστής οικονομικής διοίκησης εν μέσω του ανταγωνισμού του – τότε – δικομματισμού. Για την Αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «παραγνώρισε τους μακροοικονομικούς κινδύνους» και «αφέθηκε στο αφήγημα της ασφαλούς Οικονομίας».

«Πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια που δεν πέτυχαν άλλες κυβερνήσεις»

Αναφερθείς στη δική του θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο είπε πως ουδέποτε «πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι «λάβαμε εντολή διαπραγμάτευσης όχι εξόδου από το ευρώ, αλλά εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κατανοούσαμε τότε πως η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς νέα δανειακή σύμβαση». Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, «τότε δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις».

«Το δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα τόσο στην – τότε – ελληνική κυβέρνηση και στην – τότε – ευρωπαϊκή ηγεσία να κάνουν ένα βήμα πίσω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας λάθη στη φάση της διαπραγμάτευσης, και πρόσθεσε ότι «χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει από την κρίση». Έπειτα, αναφέρθηκε σε «προσωπικές στρατηγικές» εντός της κυβέρνησής του και σημείωσε πως «πετύχαμε να υπάρχει ένα δύσκολο πρόγραμμα, όμως με αρχή, μέση και τέλος αλλά και τους απαραίτητους πόρους». Ο ίδιος τόνισε: «Πετύχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, κάτι που δεν κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά».

«Δεν είχα στο μυαλό μου μια πολιτική ρεβάνς για την “Πρώτη φορά Αριστερά“, αλλά στόχο είχα την ευρεία πολιτική συναίνεση για την έξοδο της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι είχε φιλική σχέση με τον – τότε – Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, διαψεύδοντας ότι είχε απειλήσει περί παραίτησής του.

«Δεν μιμήθηκα ποτέ τον Ανδρέα Παπανδρέου»

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε ότι επιχείρησε να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας «δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου….Ανοησίες τα περί μιμητισμού. […] Κάποιοι ενοχλήθηκαν γιατί το ωστικό κύμα του 2015 είχε συγκρίσιμα χαρακτηριστικά με εκείνο του 1981».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο πατέρας του ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα αδέλφια του ήταν οργανωμένα στην ΚΝΕ. «Το βράδυ των εκλογών του ’81, είδα κατηφή τα αδέλφια μου, ήταν μία αντίφαση», ανέφερε ο ίδιος και τόνισε ότι αποφάσισε να ενταχθεί στην Κομμουνιστική Αριστερά την εποχή που κατέρρεαν όλες οι βεβαιότητες.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι μια εμβληματική προσωπικότητα, αφού ολοκλήρωσε τα βήματα της Μεταπολίτευσης και προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές εκσυγχρονισμού της χώρας που ήταν απαραίτητες. Υπάρχει η όψη του Ανδρέα Παπανδρέου της “Αλλαγής” και υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας του, κατέληξε ο ίδιος κατεστημένο», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «αν δεν υπήρχε η εκδικητική στάση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου με το Ειδικό Δικαστήριο, ίσως να ήταν διαφορετικό το αφήγημα πια».

«Κηλίδα στην Μεταπολίτευση η υπόθεση των υποκλοπών»

Περνώντας στο σήμερα και το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μία«μαύρη κηλίδα στο φόρεμα της Μεταπολίτευσης». «Έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη», σχολίασε.

Ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι η δικαιοσύνη» και σημείωσε ότι επιχειρείται συγκάλυψη για το δυστύχημα στα Τέμπη. «Μια δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα», τόνισε.

«Δεν  θα μπορούσα να σταθώ στο Μαξίμου, αν υπήρχε ανάλογο ψήφισμα με αυτό του Ευρωκοινοβουλίου»

Κάνοντας την αυτοκριτική του είπε ότι ήταν «ατυχής η διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών»,τονίζοντας πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα».

Για την υπόθεση Novartis σχολίασε «η πρόθεσή μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου». Έπειτα, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν υπήρχε ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Ελλάδας για το κράτος δικαίου επί των ημερών του, «δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό στο Μέγαρο Μαξίμου».

Τα τρία επιτεύγματά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 

Ερωτηθείς για τα πράγματα που είναι ευχαριστημένος και για αυτά που δεν είναι όσον αφορά στην πορεία της Ελλάδας κατά τη Μεταπολίτευση και είπε: «Για τη χώρα δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί, ύστερα από 50 χρόνια ομαλής πορείας, τα νέα παιδιά φεύγουν από τη χώρα ξανά. Έχει υπάρξει μια ρωγμή στο κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης. Είναι εμφανές ότι οι νέες γενιές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες. Προσωπικά, δεν μπορώ να είμαι περήφανος για το ότι παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε. Είμαι απογοητευμένος που ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, στην κρίση. Είμαι απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν βελούδινο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ έγινε με βάση τις δυνατότητες που υπήρχαν.

«Η χώρα παραμένει συνώνυμο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Για την κυβέρνησή μου είμαι περήφανος για τρία πράγματα: Για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος»συμπλήρωσε.

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα