Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τσελέντης στο Creta: Τρέμω μην ενεργοποιηθούν αυτά τα ρήγματα (βίντεο)

Πρέπει να διαβάσετε

Με μέγγενη που δέχεται ισχυρές σεισμικές πιέσεις από τα νότια και ανατολικά παρομοίασε την Ελλάδα ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Μιλώντας στην τηλεόραση Creta αναφέρθηκε σε «ανοχύρωτες» πόλεις στης Κρήτη, τον κίνδυνο τσουνάμι, τα ενεργά ρήγματα αλλά και τις περιοχές που έχουν συγκεντρώσει μεγάλη σεισμική ενέργεια.

«Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά σεισμικής ενέργειας. Η Ελλάδα είναι σαν μία μέγγενη. Νότια πιέζεται από την Αφρική και ανατολική από την πλάκα της Τουρκίας και συνθλίβεται. Κάποια στιγμή η ενέργεια αυτή θα δώσει σεισμό. Τρέμω την Αθήνα για να μην ενεργοποιηθεί το ρήγμα των Αλκυονίδων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα χαρακτήρισε το Ηράκλειο επικίνδυνη πόλη λόγω της άναρχης δόμησης και των πολλών αυθαιρέτων. «Είναι λάθος η μαζική τακτοποίηση αυθαιρέτων χωρίς κανόνες αντισεισμικής προστασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, «ένας άλλος κίνδυνος είναι το τσουνάμι. Για παράδειγμα στην Αμμουδάρα ευνοούν οι τοπογραφικές συνθήκες του βυθού την εκδήλωση τσουνάμι. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων για μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης των πελατών τους».  

Ο Άκης Τσελέντης τόνισε πάντως πως «όταν μιλάμε για σεισμό στην Κρήτη θέλει μία ιδιαίτερη προσοχή γιατί το νησί είναι τουριστικός προορισμός και χρειάζεται μία ιδιαίτερη διαχείριση».

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του Διευθυντή του Εθνικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών για χάρτες με λανθασμένα στοιχεία για ρήγματα στο νομό Ηρακλείου.

«Υπήρχαν χάρτες που είχαν γεμίσει όλο το Ηράκλειο με ρήγματα. Οι χάρτες αυτοί αποτύπωναν μία λανθασμένη εικόνα που επηρέασαν τις ζώνες δόμησης. Υπήρξε μελέτη τη δεκαετία του ’90 που έδωσε αναξιόπιστα στοιχεία και βάση αυτών δρομολογήθηκαν δομές και φάνηκαν ρήγματα που δεν υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προχώρησε πριν από πέντε χρόνια στη σύνταξη μελέτης για την καταγραφή των ρηγμάτων με δορυφορική απεικόνιση. «Μελετήσαμε ένα προς ένα όλα αυτά τα στοιχεία με εκτενές δίκτυο σεισμογράφων. Ελάχιστα, όπως αποδείχτηκε, ήταν τα ρήγματα που πρέπει να έχουμε υπόψιν. Ουσιαστικά από τα δεκάδες που έδειχναν οι χάρτες της μελέτης του 1992 καταλήξαμε σε δύο στο Ηράκλειο. Ακόμα όμως και αυτά τα δύο δεν μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς», δήλωσε ο κ.Τσελέντης.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης Creta:

Σωτήρης Μεταξάς 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα