Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τσελέντης στο CRETA: Η ανησυχία για το αεροδρόμιο στο Καστέλι και το Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου-Καστελίου έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα μια μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει αναφορικά με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης βρέθηκε σήμερα στο πλατό της εκπομπής Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, της Τηλεόρασης CRETA, μίλησε για την εξέλιξη του φαινομένου, για όσα τον ανησυχούν αναφορικά με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου και απάντησε στις ερωτήσεις τηλεθεατών.

«Δεν λέω ότι οι εργασίες που γίνονται στο αεροδρόμιο δημιουργούν τους σεισμούς», ξεκαθάρισε ο κ. Τσελέντης, διευκρινίζοντας πως οι εργασίες που γίνονται στην περιοχή είναι επιφανειακές και δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ρήγματα που βρίσκονται σε βάθος χιλιομέτρων. Άλλωστε όπως τόνισε βιβλιογραφικά η πιθανότητα οι σεισμοί να προκαλούνται από ανθρωπογενή παράγοντα είναι ελάχιστη έως απίθανη και έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως μόνο σε δύο περιπτώσεις όπου έγιναν εργασίες σε πολύ μεγάλα βάθη.

«Θεωρώ ωστόσο απαράδεκτο το να δημιουργηθεί αεροδρόμιο εκεί», συνέχισε αναφέροντας πως οι ενστάσεις που έχει διατυπώσει αναφορικά με την κατασκευή του αεροδρομίου στην συγκεκριμένη περιοχή  έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη γεωφυσική μελέτη. «Εδώ δεν έχουν λάβει υπόψη τους τα ρήγματα στη ξηρά. Έχουν αρκεστεί στα ρήγματα που υπάρχουν στο θαλάσσιο χώρο», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Όπως τόνισε ο ίδιος η περιοχή στην οποία παρατηρείται έξαρση το τελευταίο διάστημα είναι κοντά στο αεροδρόμιο, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί πολλά μικρά ρήγματα τα οποία εντάσσονται στην ευρύτερη ζώνη του ρήγματος που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου. «Κάτω από τον αεροδιάδρομο υπάρχουν ρήγματα, ενώ και τα κτίρια τα οποία σχεδιάζονται κοντά σε ρήγματα θέλουν ειδικό σχεδιασμό», σημείωσε ο κ. Τσελέντης.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εξήγησε πως βάσει του ευρωκώδικα πρέπει κάθε μεγάλο έργο να συνοδεύεται από κάποιες μελέτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οποίων σχεδιάζεται και κατασκευάζεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Τσελέντης ανέφερε πως δεν έχει εκπονηθεί η απαραίτητη γεωφυσική μελέτη. «Σε αυτή τη μελέτη κοιτάμε τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή σε 3 διαστάσεις, επιλέγουμε τα πιο μεγάλα και τα διεγείρουμε υποθετικά. Βλέπουμε τους σεισμούς που θα μπορούσαν να δώσουν και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορείς να φτιάξεις αεροδρόμιο πάνω σε ενεργό ρήγμα», επανέλαβε ο καθηγητής σεισμολογίας και συμπλήρωσε: «Φανταστείτε να προσγειώνεται ένα βαρύ αεροσκάφος σε έναν αεροδιάδρομο όπου μπορεί εκείνη τη στιγμή να δημιουργούνται σχισμές, ή να συμβεί την ώρα της προσγείωσης μια σεισμική δόνηση και ο αεροδιάδρομος να πηγαίνει δεξιά – αριστερά. Ακόμα και ένα κτίριο μέσα στο αεροδρόμιο, όπου θα βρίσκονται χιλιάδες κόσμου δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί».

Ο ίδιος αποκάλυψε και τον μεγαλύτερο φόβο του αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου και έχει να κάνει με την ενεργοποίηση ρηγμάτων λόγω «λίπανσης» των επιφανειών τους, από την απόρριψη λυμάτων. «Η περίπτωση που φοβάμαι πιο πολύ είναι ότι σε ένα ρήγμα που αυτή τη στιγμή είναι «κολλημένο» αν ρήξεις λύματα, τότε μπορεί να «ξεκολλήσει». Αυτή είναι η μόνη περίπτωση που το έργο μπορεί να «προκαλέσει» σεισμό και είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου», ανέφερε.

Έκκληση για τα «λαβωμένα» κτίρια του Αρκαλοχωρίου

Αναφορικά με την κατάσταση στο πολύπαθο Αρκαλοχώρι, όπου ο εφιάλτης του Σεπτεμβρίου ακόμα δεν έχει ξεχαστεί και οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις δημιουργούν μεγάλη ανησυχία ο κ. Τσελέντης τόνισε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή καθώς η μετασεισμική ακολουθία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον για έναν χρόνο από τον κύριο σεισμό, ίσως και πολύ περισσότερο, ενώ απηύθυνε έκκληση για μια ακόμη φορά στους πολίτες να μην μπαίνουν στα ήδη επιβαρυμένα από τον κύριο σεισμό σπίτια.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει τους κατοίκους και να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες για την ορθή επισκευή των σπιτιών τους. Μάλιστα όπως τόνισε αν και εργασίες σκυροδέτησης δεν μπορούν να γίνουν όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η σεισμική δραστηριότητα υπάρχουν τρόποι -με σύμμεικτες κατασκευές– οι σεισμόπληκτοι να προχωρήσουν τις εργασίες για ανοικοδόμηση και επισκευή των σπιτιών τους.

Ανησυχία σε ενδεχόμενο σεισμό για το Ηράκλειο

Ο κ. Τσελέντης τόνισε πως είναι σχεδόν απίθανο να σημειωθεί σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ στην περιοχή, λόγω του μεγέθους των ρηγμάτων.

Δήλωσε παράλληλα πως η μετασεισμική δραστηριότητα που αρχικά κινούνταν προς τα βόρεια, τον είχε προβληματίσει ιδιαίτερα καθώς οι συνθήκες δόμησης στο Ηράκλειο είναι τέτοιες που θα δημιουργούσαν μια πολύ δύσκολη κατάσταση ακόμα και με έναν μικρότερο σεισμό από αυτόν των 6 Ρίχτερ.

«Αν γίνει σεισμός 4,5-5 Ρίχτερ κάτω από το Ηράκλειο με αυτές τις συνθήκες δόμησης θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα