Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τσελέντης: Πρόγραμμα μετασεισμικής θωράκισης στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόγραμμα για την αντισεισμική θωράκιση των πόλεων της Κρήτης είναι σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, του σεισμολογικού εργαστηρίου, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, του Πολυτεχνείου Κρήτης και των Άκη Τσελέντη κι Ευθύμιου Λέκκα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

«Εκείνο που μου έκανε εντύπωση στο σεισμό των 5,5 ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας,  είναι πώς σε τόση απόσταση, είχαμε αυτές τις επιπτώσεις στο Ηράκλειο. Δεν εννοώ υλικές επιπτώσεις, αλλά είχαμε πολύ μεγάλη φόρτιση της πόλης του Ηρακλείου. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε άμεσα στην αντισεισμική θωράκιση των πόλεων της Κρήτης, με την έννοια των σεισμικών σεναρίων και των μικροζωνικών, δηλαδή να αποτυπώσουμε τις γειτονιές οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στα σεισμικά κύματα και σε αυτές μετά να επέμβουμε, να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις» σημείωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη.

Ο κ. Τσελέντης εξήγησε επίσης γιατί ο σεισμός είχε διάρκεια. «Έγινε σε μια περιοχή πάνω από τη βυθιζόμενη πλάκα. Κάτω από την Κρήτη υπάρχει η βυθιζόμενη πλάκα της Αφρικής. Έγινε σε βάθος 37 περίπου χλμ. Τα σεισμικά κύματα πέρασαν μέσα από αυτήν την πλάκα και φτάσανε στην Κρήτη. Διένυσαν μια αρκετά μεγάλη απόσταση, γι’αυτό είχε και μεγάλη διάρκεια ο σεισμός».

Ο σεισμός που ταρακούνησε την Κρήτη και την Κάσο, σύμφωνα με το σεισμολόγο, δε σχετίζεται με κάποιο γνωστό ενεργό ρήγμα που είναι σε εξέλιξη τώρα, αλλά με μια συστοιχία ρηγμάτων νοτιοδυτικά της Κάσου, που είναι αναμενόμενο να προκαλούν κατά καιρούς σεισμούς. Μάλιστα οι σεισμοί αυτού του βάθους, δεν ακολουθούνται από πολλούς μετασεισμούς.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα