Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τροπολογία για μετανάστες: Πως θα επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους σε επίπεδο χώρας, εκτιμάται ότι αφορά η τροπολογία για τους μετανάστες που υπερψηφίστηκε. Η ρύθμιση στοχεύει να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τους εργάτες γης αλλά και, γενικότερα, για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

“Αυτή η πρωτοβουλία της Ελλάδας, είναι απόλυτα συμβατή και με το κοινοτικό δίκαιο και με τις πολιτικές κατευθύνσεις που δίνουμε στη σύγχρονη πολιτική μετανάστευσης στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει περιθώριο να έχουμε κόσμο, ο οποίος θα πέφτει μέσα σε μια μαύρη τρύπα στην Ευρώπη, που δε θα ξέρουμε δηλαδή που βρίσκεται, δε θα ξέρουμε τι κάνει. Μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες φέρνουμε στην επιφάνεια όλον αυτόν τον κόσμο” σχολίασε στο ERTNEWS ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού στην Κρήτη, σχολιάζεται θετικά η τροπολογία, ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι δε λύνει συνολικά το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, υπενθύμισε, μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA πως το 2023 καταγράφηκε ένα έλλειμμα της τάξης των 6.000 εργαζομένων, από τον τουρισμό κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες σαιζόν, καθώς από το 2027 και μετά, εφόσον λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, εκεί θα χρειαστούν 7-7.500 εργαζόμενοι. “Η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας θεωρείται από πολλούς εργοδότες του τουρισμού μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, καθώς εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Τουλάχιστον στους τομείς όπου δε χρειάζεται ιδιαίτερη κατάρτιση, όπως είναι ένας λαντζέρης σε κουζίνα ή ένας κηπουρός, να λυθεί κάπως το πρόβλημα.” Το περασμένο καλοκαίρι, επιβλήθηκαν αρκετά πρόστιμα σε τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες κατά τη διάρκεια ελέγχου, εντοπίστηκαν να εργάζονται παράνομα αλλοδαποί.

“Η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει λύση για το μέρος του προβλήματος που που αφορά στους εργάτες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση όμως δε δίνει λύση στο πραγματικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τους εργάτες που έρχονται στη χώρα με μετακλήσεις από τρίτες χώρες” ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, με τη Διευθύντρια Μετανάστευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Αμαλία Μυρωνάκη να επισημαίνει πως στις πρεσβείες οι εργαζόμενοι δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός χεριού, επομένως είναι λογικό ο όγκος δουλειάς να μη συρρικνώνεται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και οι μετακλήσεις να καθυστερούν.

Η τροπολογία, προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που:

– διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

– διέμεναν στην Ελλάδα έως και τη 30η Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,

– συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Η συγκεκριμένη άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο, επομένως για πρώτη φορά εισάγει τη σύνδεση της άδειας διαμονής με την απασχόληση. Εφόσον για εύλογο διάστημα, διακόπτεται η απασχόληση, η άδεια ανακαλείται.

Μέχρι τώρα το ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής στη χώρα έπρεπε να είναι τα 7 έτη. Σύμφωνα με την κ. Μυρωνάκη, κατά τα έτη 2021-22-23, απορρίφθηκαν σε επίπεδο νησιού 3.926 αιτήσεις, διότι οι αιτούντες δε συμπλήρωναν επταετία. Μόνο το 2023, απορρίφθηκαν 1074 αιτήσεις. “Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η βάση μας με το που ξεκινήσουν οι αιτήσεις θα είναι αυτές οι 4.000, διότι δε νομίζω ότι όσοι έλαβαν απορρίψεις έφυγαν από τη χώρα. Εργάζονται παράνομα και περιμένουν ένα νόμο που θα τους καλύψει.”

“Αυτήν τη στιγμή στην περιοχή της Ιεράπετρας μπορούμε να πούμε ότι από τους 7-8.000 που είχαμε πριν από μια οκταετία περίπου, σήμερα έχουν απομείνει 2.500 μετανάστες. Σίγουρα θα ωφεληθούν τουλάχιστον 1.500″ ανέφερε ο κ. Βιαννιτάκης και πρόσθεσε πως με την τροπολογία, δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας τόσο για τον εργαζόμενο, όσο όμως και για τον εργοδότη, καθώς μέχρι τώρα η “μαύρη εργασία” απειλούσε με τσουχτερά πρόστιμα, ενώ παράλληλα μπορεί να εμφανίσει στα έξοδά του τα μεροκάματα που δίνει στο σύνολο των εργατών που απασχολεί. “Εάν αυτή η τροπολογία είχε έρθει πριν από πέντε χρόνια, σήμερα θα είχαμε αποφύγει τη μαζική φυγή των μεταναστών που βρίσκονταν στη χώρα κι αποτελούσαν εξειδικεύμένο προσωπικό”.

“Τα τελευταία τρία χρόνια έχει προσελκύσει πολλούς μετανάστες η Ιταλία, διότι διαμόρφωσε ένα ευνοϊκό εργασιακό περιβάλλον για οικονομικούς μετανάστες και θεωρώ ότι από τη χώρα έφυγαν πάνω από 100.000 άτομα” πρόσθεσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΣΑΣΟΕ, Μιχάλης Καμπιτάκης.

Σε επίπεδο Κρήτης, η πλειονότητα των αλλοδαπών που παραμένουν παράνομα στη χώρα, κατάγεται από την Αλβανία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Η τροπολογία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Φεβρουάριο. Επόμενο στοίχημα είναι η διεκπεραίωση των αιτήσεων από τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης.

“Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις έχουν πρόβλημα από προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Νομό Λασιθίου εργάζονται πέραν του προϊσταμένου, αλλά δύο άτομα, στο Ρέθυμνο 4 άτομα κι ο Προϊστάμενος και στο Ηράκλειο 15 άτομα. Δηλαδή είμαστε πάρα πολύ λίγοι κι ήδη υπερβάλλουμε εαυτούς προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της υπηρεσίας” τόνισε η κ. Μυρωνάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα