Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τροπολογία για μετανάστες: Εργάτες γης οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι – Αναλυτικά στοιχεία για τις αιτήσεις στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

της Φαίης Σφακιωτάκη

Εκατοντάδες είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Κρήτη κι επιθυμούν μέσω της πρόσφατης τροπολογίας να αποκτήσουν άδεια διαμονής. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου και μέχρι και τις 8 Μαρτίου, είχαν υποβληθεί σε επίπεδο νησιού 680 αιτήσεις.

«Αυτός ο αριθμός είναι δυναμικός. Δηλαδή μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα αυξάνεται» σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA η Προϊσταμένη του Τμήματος Αδειών Παραμονής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Ελένη Λυρώνη και παράλληλα διευκρίνισε πως όλες οι αιτήσεις ακόμη είναι στο στάδιο του ελέγχου. «Εγκεκριμένες αιτήσεις, να πούμε ότι έχουμε την έκδοση της άδειας διαμονής κι έχει έρθει το αυτοτελές έγγραφο από την Αστυνομία, δεν υπάρχουν ακόμη, διότι χρειάζεται μια διαδικασία.»

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως 31 Δεκεμβρίου του 2024. Σύμφωνα με την κ. Λυρώνη, στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε εργάτες γης, κτηνοτροφίας και θερμοκηπίου. «Μετά έχουμε κάποιους στη μεταποίηση, στις οικοδομικές εργασίες και μετά στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά εκεί οι αιτήσεις δεν είναι πάρα πολλές ακόμη.» Όπως πρόσθεσε, στον ξενοδοχειακό τομέα «έχουν γίνει αμέτρητα πολλές αιτήσεις από ξενοδόχους για να έρθουν πολίτες τρίτων χωρών από το εξωτερικό με τη διαδικασία της μετάκλησης».

Αναλυτικότερα, σε διάστημα ενός μήνα έχουν κατατεθεί:
-301 αιτήσεις στο Νομό Ηρακλείου,
-155 αιτήσεις στο Νομό Χανίων,
-122 αιτήσεις στο Νομό Ρεθύμνης,
-102 αιτήσεις στο Νομό Λασιθίου.

Αναλύοντας τις εθνικότητες, η κ. Λυρώνη σημείωσε πως κατά 80% είναι πολίτες Πακιστάν. Μετά ακολουθούν πολίτες Αλβανίας, Αιγύπτου, Μπαγκλαντές κι Ινδίας. «Οι περισσότεροι Ινδοί βρίσκονται στο Ρέθυμνο».

Πέρα από τις 680 αιτήσεις, υπάρχουν ακόμη 700 αιτήσεις περίπου σε εκκρεμότητα, οι οποίες είχαν κατατεθεί στο παρελθόν με την προϋπάρχουσα νομοθεσία των «εξαιρετικών λόγων». «Οι εξαιρετικοί λόγοι ήταν μια άλλη διαδικασία νομοθεσίας, με την οποία μπορούσε ένας πολίτης τρίτης χώρας που αποδείκνυε ότι είναι 7 χρόνια στην Ελλάδα, να λάβει άδεια διαμονής. Ο νέος νόμος λοιπόν προβλέπει εκκρεμείς αιτήσεις να εξετάζονται με τις παρούσες διατάξεις κι εφόσον δεν μπορούν να ρυθμιστούν και με το νέο καθεστώς, τότε να προχωρήσουμε στην απόρριψή τους.»

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που:

– διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

– διέμεναν στην Ελλάδα έως 30/11/23 χωρίς άδεια διαμονής,

– συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα και

– συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Η συγκεκριμένη άδεια για πρώτη φορά εισάγει τη σύνδεση της άδειας διαμονής με την απασχόληση. Εφόσον για εύλογο διάστημα διακόπτεται η απασχόληση, η άδεια ανακαλείται. Μέχρι πρότινος, το ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής στη χώρα έπρεπε να είναι τα 7 έτη. Κατά το διάστημα 2021 έως 2023, απορρίφθηκαν σε επίπεδο νησιού 3.926 αιτήσεις, διότι οι αιτούντες δε συμπλήρωναν επταετία. Μόνο το 2023, απορρίφθηκαν 1074 αιτήσεις.

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι απαιτείται μια σύμβαση μακράς διάρκειας. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε αυτήν τη ρύθμιση θα υπαχθούν και τα μέλη της οικογένειας πολιτών τρίτων χωρών. Δηλαδή, όταν εκδοθεί η άδεια διαμονής του πολίτη τρίτης χώρας με το άρθρο 193 του νόμου 5078, αμέσως θα μπορούν να καταθέσουν και τα μέλη της οικογένειάς του, σύζυγος και παιδιά, με την προϋπόθεση ότι βρίσκονταν κι εκείνοι στην Ελλάδα έως τις 30 Νοεμβρίου του 2023» ανέφερε καταληκτικά η κ. Λυρώνη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα