Ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πολεμικές επιχειρήσεις μαίνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα πυραυλικά πλήγματα από αέρος σε στρατηγικής σημασίας στόχους αλλά και στις πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό από ουκρανικές πηγές ότι ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο.
«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», λέει η ανάρτηση από το ουκρανικό κοινοβούλιο, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.
Στο σκηνικό του τρόμου που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία προστέθηκε σήμερα και η πόλη Λβιβ η οποία βρίσκεται κοντά στα πολωνικά σύνορα. Την ώρα που ο Αμεριακνός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Βαρσοβία και έστελνε μήνυμα ανατροπής του Πούτιν – το οποίο πήρε πίσω ο Λευκός Οίκος – οι Ρώσοι προέβαιναν σε χτυπήματα στρατηγικής σημασίας στην πόλη όπου έχουν συγκεντρωθεί οι εναπομείνασες διπλωματικές αντιπροσωπείες των δυτικών χωρών αλλά και χιλιάδες εκτοπισμένοι Ουκρανοί από τα μέτωπα του πολέμου.
Οι νέες πυραυλικές επιθέσεις
Το Λβιβ στη δυτική Ουκρανία βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο ρωσικών βομβαρδισμών, μεταξύ αυτών δύο που έπληξαν μια αποθήκη καυσίμων και προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
«Σήμερα, δύο στρατηγικής σημασίας υποδομές επλήγησαν», είπε ο περιφερειακός κυβερνήτης Μαξίμ Κοζίτσκι, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου, την οποία διέκοψαν οι σειρήνες συναγερμού.
«Η μία εξ αυτών ήταν μια αποθήκη καυσίμων μέσα στην πόλη της Λβιβ, σε μια κατοικημένη περιοχή και η δεύτερη είναι ένας στρατιωτικός χώρος, ένα εργοστάσιο που βρίσκεται επίσης σε κατοικημένη περιοχή», εξήγησε, αναφέροντας πως αυτοί οι χώροι επλήγησαν από δύο βομβαρδισμούς ο καθένας.
«Πέντε άνθρωποι στο πρώτο σημείο χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας νεκρός κι ότι μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο δεύτερο σημείο σβήνεται.
«Με τα σημερινά πλήγματα, οι επιτιθέμενοι θέλουν να πουν «καλημέρα» στον πρόεδρο Μπάιντεν που βρίσκεται στην Πολωνία», δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λβιβ Αντρίγι Σαντόβι.
Ο δήμαρχος του Λβιβ δημοσίευσε νωρίτερα ένα βίντεο στο Telegram, στο οποίο διακρίνεται σε ένα σχολείο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον δεύτερο χώρο που επλήγη. «Τα παράθυρα έχουν σπάσει, όμως όλοι είναι ζωντανοί και αυτό είναι το σημαντικότερο», είπε.
«Τα πλήγματα των ρωσικών πυραύλων στην πόλη του Λβιβ είναι μια απόπειρα εκφοβισμού των Ουκρανών, των διπλωματών των δημοκρατικών χωρών που βρίσκονται στην πόλη», εκτιμά ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας Αντρίγι Ιέρμακ στο Telegram.
Ουκρανική αντεπίθεση στη βορειοανατολική Ουκρανία
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, είπε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», έγραψε το υπουργείο στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Δείτε τα σημεία των ρωσικών επιθέσων που ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί:
Η ανάκτηση αυτής της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Σούμι και μετρούσε περίπου 20.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική πρόοδο του ουκρανικού στρατού, ο οποίος εξαπέλυσε αντεπιθέσεις σε ορισμένες περιοχές.
Σύμφωνα με το Κίεβο, το Τροστίανετς είχε καταληφθεί από τη ρωσική μεραρχία τεθωρακισμένων Kantemirovskaïa.
«Ο ρωσικός στρατός έφυγε από το Τροστίανετς εγκαταλείποντας όπλα, εξοπλισμούς και πυρομαχικά», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί και άμαχοι, μεταξύ κτιρίων που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.
Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί από ανεξάρτητη πηγή.
Το Τσερνίχιβ η… επόμενη Μαριούπολη
Οι μάχες συνεχίζονται στη Μαριούπολη, με την αντίσταση να δυσκολεύει τα σχέδια της Ρωσίας. Περίπου 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι χρειάζεται επειγόντως να φύγουν.
Η επόμενη Μαριούπολη, όσον αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και την καταστροφή, φαίνεται πως είναι το Τσερνίχιβ. Η πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στο σύνορο με τη Λευκορωσία, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη, δήλωσαν χθες τοπικές αρχές και προειδοποίησαν ότι έχει καταστεί αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να φθάσει στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μια γέφυρα, η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προς τον νότο έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Ο δήμαρχος της πόλης είπε σήμερα ότι 44 βαριά τραυματισμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές για θεραπεία καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι άμαχοι
Συνολικά 5.208 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ουκρανικές πόλες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, έγινε γνωστό από έναν Ουκρανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, λιγότεροι από τους 7.331 που κατάφεραν να ξεφύγουν χθες.
Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου, ανέφερε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση ότι 4.331 άνθρωποι έφυγαν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη.
Πηγή: protothema.gr