Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
20.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τρομοκρατεί την Παταγονία: Το «παράσιτο» που αυξάνεται ανεξέλεγκτα και απειλεί το οικοσύστημα

Πρέπει να διαβάσετε

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Παταγονία η αυξανόμενη παρουσία ενός ζώου, που λειτουργεί σαν «παράσιτο» καθώς παρότι ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό, καταβροχθίζει τα ζώα και μεγαλώνει ανεξέλεγκτα.

 

Επί του παρόντος, οι ειδικοί εργάζονται σε παγίδες που είναι ικανές να μειώσουν τον πληθυσμό αυτού του παρασίτου.

Στη δεκαετία του ’30, ένα ζώο που προέρχεται από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες εισήχθη στη χώρα που προοριζόταν για τη βιομηχανία γούνας, σε μια εποχή που τα γούνινα παλτά ήταν σύμβολο πολυπλοκότητας. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη απελευθέρωσή του, το έχει μετατρέψει σε ένα ανεξέλεγκτο παράσιτο μέχρι στιγμής.

Είναι το αμερικανικό βιζόν, ένα σαρκοφάγο θηλαστικό που ανησυχεί τους ειδικούς λόγω της μεγάλης παρουσίας του στην Παταγονία. Από το Neuquén μέχρι τη Γη του Πυρός, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρίσκονται «είναι παντού».

Virus Outbreak Mink Farms
Ένα μινκ μυρίζει τον αέρα καθώς ερευνά την παραλία του ποταμού σε αναζήτηση τροφής, σε λιβάδι κοντά στο χωριό Khatenchitsy, βορειοδυτικά του Μινσκ, Λευκορωσία – AP Photo/Sergei Grits

Πρόκειται για σαρκοφάγο θηλαστικό με επιμηκυμένο σώμα, καλυμμένο με πολλά μαλλιά, κοντά πόδια και μικρές λευκές κηλίδες στο πρόσωπο και την κοιλιά. Αν και ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό, αυτό το παράσιτο αρχίζει να αποτελεί πρόβλημα για το οικοσύστημα της Παταγονίας.

Τέτοια ήταν η ανάπτυξη αυτού του ζώου, που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί ο πληθυσμός. Επιπλέον, η ικανότητά του να προσαρμόζεται του επιτρέπει να βρίσκεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, αν και είναι κοινό να το βλέπουμε στο νερό.

 

Οι επιπτώσεις των βιζόν σε πληθυσμούς υδρόβιων πτηνών, όπως χήνες, κύκνοι, φαλαρίδες και πάπιες. Όπως ειπώθηκε, η παρουσία του απειλεί το οικοσύστημα που υπάρχει σήμερα στην Παταγονία.

Προς το παρόν, με αρνητικά αποτελέσματα, οι αρχές κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξαλείψουν τα μινκ μέσω παγίδων που ονομάζονται «ζωντανές ή νεκρές» (δεδομένης της τελικής κατάστασης του βιζόν) που είναι εγκατεστημένες στα πιο σημαντικά σημεία της Παταγονίας.

Οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι τα πούμα που υπάρχουν στην Παταγονία μπορούν να συνεργαστούν για τη μείωση αυτού του παρασίτου.

in_article_2_mobile
Πηγήnewsbomb.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα