Ηαξία των τροφίμων που πετάμε κάθε χρόνο ανέρχεται στο 1 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για το 1/3 του συνόλου των τροφών που παράγονται προς κατανάλωση και κάτι τέτοιο προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, ενώ παράλληλα φέρνει σε πρώτο πλάνο την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, αυτό συμβάλλει στο 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινο» από την κλιματική κρίση.
Πρόκειται για ένα ακόμα τρανό παράδειγμα αναφορικά με το γιατί τα εθνικά σχέδια για το κλίμα πρέπει να είναι εστιάσουν στην ευρύτερη οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κλάδους, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τους παράγοντες.
«Να οικοδομήσουμε ισχυρότερες, πιο ανθεκτικές κοινότητες και οικονομίες και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», επισημαίνεται από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.
$1 trillion: that’s the value of food we waste or lose every year. An alarming 1/3 of all food produced.
This contributes 8-10% of global greenhouse gas emissions.
Another example of why national climate plans must be economy-wide—covering all industries & sectors. pic.twitter.com/YRIVAaOZSj
— UN Climate Change (@UNFCCC) September 29, 2024