Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
19.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τρομακτικό βίντεο δείχνει τι υπάρχει πλέον στον πυρήνα του Τσέρνομπιλ

Πρέπει να διαβάσετε

Παρά το γεγονός ότι συνέβη πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνομπίλ παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για επίσκεψη στον πλανήτη και η πρόσβαση σε αυτόν είναι αυστηρά περιορισμένη για λόγους ασφαλείας.

 

Πολλοί ειδικοί θεωρούν την καταστροφή του 1986 ως τη χειρότερη του είδους της στην ιστορία, καθώς η κλίμακα του ατυχήματος, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και η έλλειψη περιορισμού οδήγησαν σε εκτιμήσεις για χιλιάδες θανάτους αμέσως μετά την έκρηξη και μακροπρόθεσμα.

Ένας από τους λίγους ανθρώπους που εργάζονταν στο εργοστάσιο και κατάφεραν να επιβιώσουν ήταν ο Αλεξάντερ Γιούβτσενκο, ο οποίος ήταν σε υπηρεσία τη νύχτα που εξερράγη ο αντιδραστήρας αριθμός τέσσερα.

Κατά θαυμαστό τρόπο, ο Γιούβτσενκο όχι μόνο επέζησε, αλλά μπήκε απευθείας στον αντιδραστήρα και κατέγραψε σε βίντεο την καταστροφή, το βιολογικό προστατευτικό κάλυμμα του αντιδραστήρα που ονομάστηκε «πλάκα Έλενα» και ακόμη και τη μεγάλη μάζα λιωμένου πυρήνα που ονομάστηκε «πόδι ελέφαντα» λόγω της ομοιότητάς της με το ζώο.

Στο πλαίσιο μιας αποστολής που ακολούθησε την έκρηξη, ο Γιούβτσενκο και μερικοί άλλοι ερευνητές μπήκαν στα ερείπια του αντιδραστήρα για να καταγράψουν την κατάστασή του και να μάθουν περισσότερα για την εξάπλωση της ακτινοβολίας σε όλη την γύρω περιοχή.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τις καταστροφικές συνέπειες της έκρηξης, καθώς τα ερείπια του πυρηνικού σταθμού μοιάζουν πλέον αποκαλυπτικά και αγνώριστα.

Οι φακοί φωτίζουν την καταστροφή και είναι πραγματικά τρομακτικό να βλέπεις μπροστά στα μάτια σου το πλέον διαβόητο «πόδι ελέφαντα».

Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία του βίντεο είναι οι άμεσες επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην κυτταρινική μεμβράνη που καταγράφει τον αντιδραστήρα. Μπορείτε να δείτε πώς γρήγορα εμφανίζεται μια βροχή από λευκές κινούμενες κουκκίδες σε όλο το βίντεο, και αυτό το στατικό φαινόμενο είναι μια οπτική απόδειξη της αντίδρασης της μεμβράνης με τα επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας της περιοχής.

in_article_2_mobile
Πηγήnewsbomb.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα