Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Τρισεκατομμύρια σωματίδια πλαστικού» σε κάθε ποτήρι μίας χρήσης

Πρέπει να διαβάσετε

Τα ποτήρια και κούπες μίας χρήσης απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια νανοσωματίδια πλαστικού όταν έρθουν σε επαφή με ζεστά ροφήματα, ανακοίνωσαν ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα σωματίδια που εντόπισε η μελέτη ήταν πάντως αρκετά μικρά για να μπορούν να εισέλθουν στα κύτταρα. Μάλιστα μια πλαστική κούπα με 300 ml ζεστού ροφήματος απελευθερώνει περίπου ένα σωματίδιο για κάθε επτά ανθρώπινα κύτταρα, υπολογίζουν οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST).

Τα επίπεδα του μετρήθηκαν ήταν πολύ κάτω από τα ανώτατα όρια που προβλέπει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα για τους τυχόν κινδύνους των πλαστικών σωματιδίων για την ανθρώπινη υγεία.

Ακόμα και τα χάρτινα ποτήρια μίας χρήσης φέρουν συνήθως πλαστική εσωτερική επένδυση, η οποία αποτελείται από πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LFPE), το οποίο χρησιμοποιείται ως εύκαμπτη επίστρωση και σε άλλα προϊόντα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Environmental Science and Technology, εξέτασε όχι μόνο πλαστικά ποτήρια αλλά και αντικολλητικές μεμβράνες από νάιλον που χρησιμοποιούνται για ψήσιμο στο φούρνο. Δείγματα και των δύο αυτών προϊόντων εκτέθηκαν σε νερό 100 βαθμών Κελσίου για 20 λεπτά.

Στη συνέχεια το νερό ψεκάστηκε σε καθαρές επιφάνειες και αφέθηκε να στεγνώσει ώστε να απομονωθούν τα σωματίδια πλαστικού –μια τεχνική που είχε αρχικά αναπτυχθεί για μετρήσεις της σωματιδιακής ρύπανσης του αέρα. Τα σωματίδια μετρήθηκαν από αυτόματο μηχάνημα και η σύστασή τους προσδιορίστηκε με φασματοσκοπικές μεθόδους.

Το πείραμα επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες που διαπίστωναν διαρροή πλαστικών σωματιδίων από μπιμπερό, πλαστικά φακελάκια τσαγιού και άλλα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με ζεστά υγρά, λένε οι ερευνητές.

Όπως διαπίστωσαν, οι μεμβράνες νάιλον απελευθερώνουν επτά φορές περισσότερα πλαστικά σωματίδια από ό,τι τα πλαστικά ποτήρια. Ωστόσο ο μέσος άνθρωπος πιθανότατα εκτίθεται συχνότερα στα πλαστικά των ποτηριών μίας χρήσης παρά στις μεμβράνες φούρνου.

Ανησυχητικό ήταν το εύρημα ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα σωματίδια είχαν μέση διάμετρο μεταξύ 30 και 80 νανομέτρων, ήταν δηλαδή πολύ μικρότερα από το μέγεθος των ανθρώπινων κυττάρων.

Αυτό σημαίνει ότι «μπορεί να εισέρχονται στα κύτταρα και δυνητικά να διαταράσσουν τη λειτουργία τους» λέει ο χημικός Κρίστοφερ Ζάνγκμαϊστερ σε ανακοίνωση του NIST, διευκρινίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα