Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τριαντόπουλος: Πάνω από 72 εκ. ευρώ σε περισσότερους από 17.000 πλημμυροπαθείς

Πρέπει να διαβάσετε

Η 10η καταβολή πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής ΠροστασίαςΧρήστος Τριαντόπουλος.

«Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες, έτσι και αυτή την εβδομάδα, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς για τη στήριξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη μετά τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή.

Η 10η καταβολή πρώτης αρωγής προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνοντας – φυσικά – και τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σήμερα καταβλήθηκαν 5,85 εκατ. ευρώ προς 2.449 δικαιούχους, με αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα να έχουν καταβληθεί 8,17 εκατ. ευρώ σε 3.211 συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Όπως είπε, συνολικά, πριν ακόμα συμπληρωθεί 1,5 μήνας από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, έχει καταβληθεί πρώτη αρωγή ύψους 72,6 εκατ. ευρώ σε 17.113 πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, νοικοκυριά, επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους και αγρότες. Επιπλέον, όσον αφορά τους αγρότες, σημείωσε ότι μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες που είναι ανοικτή η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους αγρότες, έχει ήδη καταβληθεί πρώτη αρωγή σε 3.853 αγρότες, συνολικού ύψους 7,7 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τριαντόπουλος, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, θα είναι ανοικτή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

«Στις 31 Οκτωβρίου, η πλατφόρμα, μετά από πενήντα ημέρες λειτουργίας, θα κλείσει. Συνεπώς είναι σημαντικό, όσοι θέλουν να υποβάλουν την αίτησή τους, να το κάνουν τις επόμενες δέκα ημέρες», επισήμανε.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 55.038 οριστικοποιημένες αιτήσεις, καθώς και 4.398 προσωρινές αιτήσεις. «Αιτήσεις, οι οποίες – όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές – δεν αντιστοιχούν σε δικαιούχους της πρώτης αρωγής. Αντιθέτως, αρκετά συχνά, οι αιτήσεις υποβάλλονται για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το προβλεπόμενο πλαίσιο, οι αιτήσεις συνοδεύονται από μη σχετικά έγγραφα, οι αιτήσεις αφορούν άσχετες περιπτώσεις από αυτές που κατεγράφησαν από την διαδικασία. Οι αιτήσεις αυτές, μέσα από τη διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων, δεν προχωρούν. Και δεν προχωρούν διότι δεν δικαιούνται πρώτης αρωγής με βάση τα προβλεπόμενα. Το έχω υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή: η πρώτη αρωγή, όπως και όλες οι ενισχύσεις, κατευθύνονται και θα κατευθυνθούν στους πολίτες που το δικαιούνται. Και αυτό ισχύει και για τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού από την ΑΑΔΕ, μιας και οι αυτοψίες προχωρούν και ολοκληρώνονται. ‘Αρα, όσον αφορά τα συγκεκριμένα αυτά χωριά, στις πολύ λίγες περιπτώσεις που θα προκύψουν, η πρώτη αρωγή θα επιστραφεί στο κράτος ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε, ότι οι αιτήσεις – χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο – τροποποιούνται σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα να απαιτείται εκ νέου έλεγχος και διασταύρωση του αιτήματος. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναστέλλεται η καταβολή, διότι ο δικαιούχος, τις ημέρες πριν την ημέρα καταβολής, προχώρησε σε τροποποίηση και χρήζει νέου ελέγχου. Για παράδειγμα, μόνο σήμερα, η καταβολή της πρώτης αρωγής αναβλήθηκε για περίπου 150 αγρότες και επιχειρήσεις, διότι τις προηγούμενες δυο ημέρες οι δικαιούχοι προχώρησαν σε τροποποίηση της αίτησης, με αποτέλεσμα να πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου – αφού υπάρχει νέο αίτημα», σημείωσε. «Έτσι καθυστερεί η καταβολή της πρώτης αρωγής, αλλά και δημιουργείται επιπλέον φόρτος εργασίας. Φόρτος που έρχεται να προστεθεί στο φόρτο ελέγχου και διασταυρώσεων που έχει δημιουργηθεί από τις αιτήσεις που δεν θα έπρεπε να υποβληθούν».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ρυθμοί με τους οποίους εργάζονται τα στελέχη της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής – σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΛΓΑ – παραμένουν εντατικοί, τόσο με τους ελέγχους, όσο και με τις αυτοψίες στο πεδίο.

Όπως είπε, μέχρι σήμερα οι αυτοψίες έχουν ξεπεράσει τις 30.000, σε περισσότερες από 260 κοινότητες σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

«Παράλληλα, έχουμε τοποθετήσει εκπροσώπους της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα για την ενημέρωση των πολιτών για το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής – για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια και στα λοιπά κτίρια, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την στελέχωση του τοπικού γραφείου στη Θεσσαλία», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος και επισήμανε ότι στους δήμους που επλήγησαν από το δεύτερο πλημμυρικό φαινόμενο – αυτό με την ονομασία Elias – το έργο της καταγραφής των ζημιών στην οικοσκευή το εκτελούν οι επιτροπές των δήμων, με την ενίσχυση να προέρχεται μέσα από έκτακτη χρηματοδότηση που τους παρέχεται από το κράτος.

«Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, χωρίς να αποκλίνουμε από το στόχο μας, που είναι να χορηγήσουμε την αρωγή του κράτους όσο πιο γρήγορα γίνεται στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη και το δικαιούνται. Μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 72 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 17.000 συμπολίτες μας. Και θα καταβληθούν και άλλα φυσικά, με νέες καταβολές και την επόμενη εβδομάδα», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα