Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τράπεζα της Ελλάδος: Ο κορωνοϊός καθυστερεί τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Πρέπει να διαβάσετε

Στην επισήμανση πως η κρίση του κορωνοϊού θα καθυστερήσει τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ετήσια Έκθεση της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αρχικά η ΤτΕ αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του 2019, οι τράπεζες συνέχισαν τις προσπάθειές τους στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 τα «κόκκινα» δάνεια παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο και ανήλθαν σε 68 δισ. ευρώ (ή 40,3% του συνόλου των δανείων, έναντι 3,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019), μειωμένα κατά 13,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα η υποχώρηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τη διάρκεια του 2019 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων ύψους 8,1 δισ. ευρώ και σε διαγραφές ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Κατά την ΤτΕ, ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης παραμένουν περιορισμένες, αν και τα τελευταία έτη οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ενώ παραμένει μεγάλο το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης.

Αναφερόμενη στους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων η ΤτΕ υπογραμμίζει πως η στόχευση των τραπεζών είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021, κάτι που όπως σημειώνεται μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω με την εφαρμογή λύσεων όπως του σχεδίου «Ηρακλής» (σύμφωνα με τη λύση αυτή, προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα παράσχει συνολικά εγγυήσεις ύψους έως 12 δισ. ευρώ, που θα υποστηρίξουν την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ).

Στο σημείο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως αν και η ριζική και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων κρίνεται «ζωτικής σημασίας» για να μπορέσουν οι τράπεζες να επικεντρωθούν στην αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων τους, «όλα αυτά όμως τελούν υπό αναθεώρηση εν όψει των έκτακτων περιστάσεων και των συνθηκών μεγάλης αβεβαιότητας υπό τις οποίες καλείται να λειτουργήσει σήμερα το τραπεζικό σύστημα, όπως και η πραγματική οικονομία».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, η πορεία προς την επίτευξη του στόχου της σημαντικής μείωσης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση του κορωνοϊού, όχι όμως και ο τελικός στόχος.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα