Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
24.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τραγωδία στο φαράγγι της Σαμαριάς: Δεν είχαμε ενημέρωση για έντονα καιρικά φαινόμενα λένε οι αρχές – Υπήρχε πρόγνωση την τελευταία στιγμή, λέει ο Μαρουσάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Κλειστό θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας το φαράγγι στης Σαμαριάς, μετά τον τραγικό θάνατο της 35χρονης τουρίστριας που έχασε τη ζωή της από ακατάσχετη αιμορραγία, όταν από ξαφνική νεροποντή που ξέσπασε στην περιοχή, ένας βράχος αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε το πόδι της.

Σήμερα στο φαράγγι θα βρεθούν εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει αυτοψία μετά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο φαράγγι λόγω της ισχυρής χθεσινής νεροποντής, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη με τοπικούς φορείς.

Καμία ενημέρωση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Την ίδια ώρα οι τοπικές αρχές τονίζουν πως το τραγικό περιστατικό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε προειδοποίηση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Τα καιρικά φαινόμενα που εξελίχθηκαν στο φαράγγι της Σαμαριάς δεν προβλέπονταν από πουθενά. Διαφορετικά θα είχε λάβει τα μέτρα του ο ΟΦΥΠΕΚΑ που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του φαραγγιού και το φαράγγι θα ήταν κλειστό», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος και τόνισε πως ούτε η Περιφέρεια Κρήτης αλλά ούτε ο δήμος είχε πρόβλεψη για 40 χιλιοστά νερού στο φαράγγι της Σαμαριάς. «Αν είχαμε τέτοια πρόβλεψη, η συνεργασία μας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και όλους τους φορείς είναι άριστη οπότε θα είχαμε λάβει διαφορετικά μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Σφακίων. «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ίσως πρέπει να δούμε ξανά τα μοντέλα μέσω της ΕΜΥ, να δούμε τους μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν μέσα στο φαράγγι, για να έχουμε καλύτερη ενημέρωση έτσι ώστε να προλαβαίνουμε τέτοια τραγικά περιστατικά. Το φαράγγι λειτουργεί οργανωμένα μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ και αν υπήρχε ενημέρωση για την έντονη βροχόπτωση στην περιοχή μας προφανώς θα είχε κλείσει όπως έχει γίνει και τόσες άλλες φορές και θα είχαμε προλάβει αυτό το τραγικό συμβάν».

Υπήρξε πρόβλεψη την τελευταία στιγμή, λέει ο Μαρουσάκης – Πως εξηγείται η ανατροπή των προγνωστικών στοιχείων

Σχετικά με την κακοκαιρία που χτύπησε χθες την Κρήτη ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε σε ανάρτησή του, πως υπήρξε ανατροπή των αρχικών προγνωστικών στοιχείων και τελικά έντονα φαινόμενα έπληξαν και την Κρήτη, όμως αυτό είχε φανεί από τα προγνωστικά μοντέλα έστω και την τελευταία στιγμή.

«Η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο πώς αυτή η πληροφορία όταν φτάσει στον επιστήμονα θα περάσει στους αρμόδιους φορείς με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών», τονίζει στην ανάρτησή του.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Εδώ και αρκετά 24ωρα τα προγνωστικά στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας έδειχναν έναν επικίνδυνα άστατο καιρό να επηρεάζει αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας όπου και με ανάρτησή μας είχαμε επισημάνει την εξέλιξη αυτή όπως επίσης και μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN δίνοντας έμφαση προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Πράγματι προς εκείνες εκεί τις περιοχές τοπικά καταγράφηκε μεγάλος όγκος νερού που άφησε πίσω του και προβλήματα.

Όπως επισημαίνουμε εδώ και αρκετό καιρό, είμαστε σε μία εποχή όπου επικρατεί μεγάλη αστάθεια σε ότι αφορά τα προγνωστικά στοιχεία που λαμβάνουμε από τα μετεωρολογικά μοντέλα. Αυτό συμβαίνει διότι πηγαίνουμε σταδιακά σε πιο ψυχρές καταστάσεις και καθώς αλληλεπιδρά αυτή η εξέλιξη με τις πολύ θερμές θάλασσές μας αλλά και με τοπογραφικούς παράγοντες, οδηγούμαστε σε αλλαγές ή και ανατροπές των προγνωστικών στοιχείων.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και για την περιοχή της Κρήτης όπου τα μετεωρολογικά μοντέλα είχαν εκτός γενικά την περιοχή αυτή σε ότι αφορά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στους τελευταίους κύκλους ενημέρωσής τους όμως άρχισαν να δίνουν σήμα και για την περιοχή αυτή με αποκορύφωμα τα πιο “φρέσκα” δεδομένα που πήραμε σήμερα το πρωί γύρω στις 9 με 10 όταν ολοκληρώθηκαν τόσο τα τρεξίματα των παγκόσμιων αλλά και των περιοχικών μοντέλων.

Συγκεκριμένα τα προγνωστικά μας συστήματα δώσανε έναν έντονο πυρήνα καταιγίδων να επηρεάζει το δυτικό – βορειοδυτικό τμήμα του νησιού με τιμές σε ότι αφορά τον όγκο νερού που θα έπεφτε στην επιφάνεια κοντά στους 40 με 50 τόνους ανά στρέμμα. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί επαλήθευσαν αυτή την εξέλιξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο για την περιοχή της Κρήτης και όχι μόνο. Δηλαδή να λαμβάνουμε σήμα από τα μετεωρολογικά μοντέλα την τελευταία στιγμή για κάτι έντονο που ενδεχομένως να εμφανιστεί.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια η επιστήμη έχει κάνει πραγματικά άλματα στην πρόγνωση του καιρού όπου έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα με τις αντίστοιχες πιθανότητες επαλήθευσης βέβαια.

Η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο πώς αυτή η πληροφορία όταν φτάσει στον επιστήμονα θα περάσει στους αρμόδιους φορείς με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα