Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
18.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τραγωδία στην Ινδία: Τουλάχιστον 135 νεκροί – Συνεχίζονται για 3η ημέρα οι έρευνες

Πρέπει να διαβάσετε

Ο απολογισμός των θυμάτων της κατάρρευσης πεζογέφυρας στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας αυξήθηκε στους 135 νεκρούς σήμερα (Τρίτη 1 Νοεμβρίου), καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης διανύουν την τρίτη τους ημέρα, μολονότι πιστεύεται πως σχεδόν όλοι όσοι αγνοούνταν έχουν πλέον βρεθεί.

Η γέφυρα της εποχής της αποικιοκρατίας που συνέδεε τις όχθες του ποταμού Ματσού, στην πόλη Μόρμπι, ήταν γεμάτη κόσμο, εν μέσω του φεστιβάλ Ντιβάλι, της γιορτής «του φωτός», όταν κατέρρευσε το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο και στα νερά του ποταμού από ύψος κάπου δέκα μέτρων.

Οι αρχές εκτιμούν πως πάνω στη γέφυρα και γύρω από αυτή βρίσκονταν από 200 ως 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η γέφυρα, πλάτους 1,25 και μήκους 233 μέτρων, είχε ανοίξει ξανά για το κοινό έπειτα από εργασίες συντήρησης, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας από τις αρχές.

«Ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί και διακομιστεί σε νοσοκομείο υπέκυψε, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 135 νεκρούς», είπε ο Τζ. Τ. Πάντγια, αξιωματούχος της αυτοδιοίκησης στη Μόρμπι, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Οι επιχειρήσεις έρευνας ξανάρχισαν σήμερα. Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή αγνοείται ένας άνθρωπος», πρόσθεσε.

Μονάδες του στρατού, δύτες του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικευμένα σωστικά συνεργεία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην Μόρμπι, που βρίσκεται στην πολιτεία από όπου κατάγεται και όπου αναδείχθηκε πολιτικά ο νυν ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1880, με υλικά που μεταφέρθηκαν στην Γκουτζαράτ από την Αγγλία. Άνοιξε ξανά για το κοινό την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από επτά μήνες εργασιών συντήρησης. Οι αρχές, που ανακοίνωσαν πως διενεργούν έρευνα ποινικής φύσης για την τραγωδία, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως συνέλαβαν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους εργολάβους και εργαζόμενους σε εκδοτήρια εισιτηρίων της γέφυρας.

Τα δυστυχήματα σε πεπαλαιωμένες και ανεπαρκώς συντηρημένες υποδομές είναι συχνές στην Ινδία, ειδικά σε γέφυρες.

Το 2016, η κατάρρευση υπερυψωμένης πεζογέφυρας πάνω από κατάμεστο δρόμο στην πόλη Κολκάτα (ανατολικά) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους.

Το 2011, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε γέφυρα πάνω στην οποία βρίσκονταν, και τότε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής, στη βορειοανατολική Ινδία, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη Νταρτζίλινγκ.

Προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα, άλλοι περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κατάρρευση πεζογέφυρας που συνέδεε τις δύο όχθες ποταμού στην πολιτεία Αρουνάτσαλ Πραντές (βορειοανατολικά).

Ενώ το 2006, τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα, κατασκευασμένη 150 χρόνια νωρίτερα, πάνω σε επιβατικό τρένο-εξπρές σε σταθμό στην πολιτεία Μπιχάρ (ανατολικά).

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα