Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τουρκικές… προκλήσεις στο Αιγαίο

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Το μπαράζ των νέων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο προκάλεσαν την σκληρή αντίδραση της Ελλάδας μετά τις πρωτοφανείς σε μαζικότητα παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, από αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, γυρισμένο στα γνώριμα για τους Τούρκους επικίνδυνα μονοπάτια των προκλήσεων που κινούνται τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν λειτουργεί ως μέλος του ΝΑΤΟ και πολύ περισσότερο ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή όπως υποκριτικά συχνά επικαλείται.

Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία πρώτη αντίδραση ήταν να μπουν στον «πάγο» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που καλλιεργούνταν με τις συνομιλίες που διεξάγονταν μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Δεύτερη αντίδραση ήταν η ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στη συμμαχική πολυεθνική άσκηση που πραγματοποιείται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα.

Κατατέθηκε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για συμπεριφορά μη αποδεκτή, από ένα νατοϊκό εταίρο όπως η Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έβαλε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά, που παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία.

Συνοψίζοντας τις ενέργειες σχετικά με το ιστορικό των ελληνικών αντιδράσεων οι οποίες σημειωτέον πήραν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τόσο ευρεία έκταση, έλαβαν άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχοι του Ο.Η.Ε του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. του ICAO και των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.

Εύλογα προκαλούνται στην ελληνική κοινή γνώμη τα παρακάτω ερωτήματα:

Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει από την πλευρά της Ελλάδας, μπροστά σε μια τέτοια επαναλαμβανόμενη προκλητικότητα εναέριων παραβιάσεων από τη γείτονα χώρα;

Σε ποιους άλλους αρμόδιους οργανισμούς θα μπορούσε να απευθυνθεί για να βρει το δίκιο της η Ελλάδα;

Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν όλοι οι αποδέκτες των διαβημάτων και των καταγγελιών της Ελλάδας για την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, που δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με τις σχέσεις καλής γειτονίας;

Σχολιάζοντας με αντικειμενικότητα τις ενέργειες που έγιναν από την ελληνική πλευρά θεωρούμε ότι η Αθήνα αντέδρασε ψύχραιμα και αποφασιστικά στις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ήταν δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι τα ελληνοτουρκικά θα λύνονταν αμέσως μετά την συνάντηση που έγινε πρόσφατα του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Γι’ αυτό σωστά τέθηκε σε ετοιμότητα ο στρατός και η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας.

Είναι βέβαιο ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας θα τεθούν ως θέμα στην επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Η.Π.Α, που θα αναγκάσει τους Αμερικανούς να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους τους Συμμάχους ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, προχωρά σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας αμφισβητώντας την εθνική της κυριαρχία.

Ο αναθεωρητισμός των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών καταδικάζεται και από την Ευρώπη και από τις Η.Π.Α., επομένως δεν μπορούν οι Σύμμαχοι να αγνοούν τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις και παραβιάσεις της Αγκύρας πάνω από τα Ελληνικά νησιά.

Η προκλητική στάση παραβιάσεων της ελληνικής εθνικής μας κυριαρχίας έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και υπονομεύει την πρόοδο των σχέσεων που είχε διαμορφωθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ σε αυτές τις δύσκολες ώρες της συμμαχίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες των αφήνοντας την πολιτική του «Πόντιου Πιλάτου» με ξεκάθαρη θέση απέναντι στις παράνομες τουρκικές προκλήσεις και ενέργειες.

Άλλα Πρόσφατα