Νέο «κατηγορώ» κατά της Ελλάδας εξαπολύει η Τουρκία δια στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.
Για μία ακόμη φορά η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, βάζοντας στο «κάδρο» τις Βρυξέλλες και τη Frontex.
«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η Ελλάδα στο Αιγαίο είναι ατελείωτα, παρά τις κάθε είδους προειδοποιήσεις. Συνεχίζουν να σπρώχνουν ανθρώπους προς το θάνατο, που χάνονται στα νερά της Μεσογείου. Όταν κοιτάζουμε τα τελευταία στοιχεία, το 2000, 2021 και 2022 η ελληνική ακτοφυλακή απώθησε 46.000 μετανάστες από το Αιγαίο σε 1.671 περιπτώσεις, δηλαδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 46.000 ανθρώπων» δήλωσε ο Τσελίκ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
«Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στην Ευρώπη που εν γνώσει της παίρνει μέρος σε αυτές τις ενέργειες και ταυτόχρονα αγνοεί αυτές τις ενέργειες, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κοινού από την ελληνική ακτοφυλακή εμπίπτουν στο πεδίο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» συνέχισε ο Τσελίκ, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του AKP.
O εκπρόσωπος του ΑΚΡ δεν δίστασε ακόμα να παρομοιάσει την Ελλάδα με το Ισλαμικό Κράτος (DAESH), κάνοντας λόγο για επιθέσεις σε οθωμανικά μνημεία με την ανοχή των ελληνικών αρχών.
«Αυτό που κάνουν στο συγκρότημα Murat Reis στη Ρόδο είναι ασέβεια. Και το πιο σημαντικό, δυστυχώς, χρησιμοποιούν κάποιες ύπουλες μεθόδους, όπως το να πετούν συστηματικά σκυλοτροφές στα νεκροταφεία μας, να συγκεντρώνουν τα σκυλιά εκεί και να καταστρέφουν έτσι τα μαρτύριά μας. Καλούμε την Ελλάδα να σεβαστεί τα μαρτύριά μας, τους ιστορικούς τόπους, τα κέντρα πνευματικότητας – που είναι η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Δηλαδή, σε τι διαφέρουν αυτοί από αυτό που έκανε (κάνει) η DEASH στη Μέση Ανατολή; Και η DEASH έτσι καταστρέφει αυτά τα ιστορικά έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπ. Μετανάστευσης: Επιβεβαιώνεται η κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις
Για πλήρη επιβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις επαναπροωθήσεις έκαναν λόγο νωρίτερα σήμερα, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά την απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) πως η έκθεσή της δεν αφορά στην Ελλάδα.
«Καλωσορίζουμε για ακόμη μία φορά την πλήρη επιβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σώζει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου.
Οι ίδιές πηγές προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά το χάος που παρέλαβε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την πλήρη δυσφήμιση της χώρας μας με τους 1.500 νεκρούς στις ελληνικές θάλασσες μόνο το 2015, έχει επιτύχει όχι μόνο να ελέγξει το φαινόμενο, αλλά και να δημιουργήσει τις υποδομές προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».
Η OLAF ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα
Νωρίτερα, σε διάψευση όσων ισχυρίζονται ότι η Έκθεση του Γραφείου της ΕΕ κατά της Διαφθοράς (OLAF) συνιστά απόδειξη παναπροωθήσεων στην Ελλάδα προχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου του OLAF, Τζιάνα Καπέλλο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Στη γραπτή της απάντηση, η κ. Καπέλλο ευχαριστεί για την ευκαιρία που της δίδεται να ξεκαθαρίσει ορισμένες ερμηνείες που έχουν δοθεί στην Έκθεση της OLAF, υπογραμμίζοντας ότι το Γραφείο διερεύνησε μόνον καταγγελίες αναφορικά με τις εσωτερικές διαδικασίες και τους κανονισμούς του Frontex κατά την εκτέλεση των καθηκόντων στελεχών του. Όπως σημειώνει, ο OLAF ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων [στην Ελλάδα], καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εντολή του. Ερεύνησε αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν οι κανόνες διαχείρισης καταγγελιών εντός του Frontex.
Στην ερώτησή του, το ΑΠΕ ζητούσε από την OLAF να απαντήσει εάν όντως διερεύνησε περιστατικά επαναπροωθήσεων και διαπίστωσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές, με αφορμή τους ισχυρισμούς του περιοδικού Spiegel, μέσω του οποίου διέρρευσε η Έκθεση, αλλά και ορισμένων μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η Έκθεση περιέχει «λεπτομερείς αποδείξεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους τηςΤσελίκ OLAF τόσο για τη διαρροή της Έκθεσης, όσο και για την προσπάθεια πολιτικοποίησής της, μέσω διαστρέβλωσης του περιεχομένου και των συμπερασμάτων της.