Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
19.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί η Τουρκία ή, για την ακρίβεια, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντέδρασε σχετικά ήπια, μετά την ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού – αφού είχε προηγηθεί, βεβαίως, ο δικός τους χάρτης με την «Γαλάζια Πατρίδα» σε τουρκική εφημερίδα, που διχοτομούσε το Αιγαίο – δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για την τουρκική αντιπολίτευση και ιδίως την αξιωματική, στελέχη της οποίας επικαλούνται μέχρι και το casus belli.

Και αυτό, βέβαια, επειδή θεωρεί δεδομένο πως το επόμενο βήμα της Ελλάδας μετά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται, ούτως ή άλλως, στο στόχαστρο και της κοινωνίας μετά τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και υποψηφίου αντιπάλου του Τούρκου προέδρου στις επόμενες εκλογές του 2028, Εκρέμ Ιμάμογλου, με το CHP.

Οι εθνικιστικές «κορώνες» των «Κεμαλιστών» του Ιμάμογλου

Γι’ αυτό, άλλωστε, οι πιο σφοδρές έως και απειλητικές αντιδράσεις απέναντι στην Ελλάδα προέρχονται από το κόμμα CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η αντίδραση αυτή δεν έχει να κάνει με την συγκυρία της προφυλάκισης Ιμάμογλου, καθώς όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, ξέρουν καλά πως οι πιο φανατικοί εθνικιστές στην γείτονα είναι οι «Κεμαλιστές» Ρεπουμπλικάνοι του CHP, παρά το AKP του Ερντογάν.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, εξάλλου και επί χρόνια, ο πρώην πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – εκείνος ο ηλικιωμένος και απολύτως ανίκανος να κερδίσει τον Ερντογάν πολιτικός, που έφυγε με τα χίλια… «ζόρια» από την ηγεσία του κόμματος, μήπως και δουν άσπρη μέρα – είχε ως βασικό του σύνθημα την «επιστροφή» των ελληνικών νησιών του Αιγαίου στην πατρίδα του και κατηγορούσε ευθέως τον αντίπαλό του για αδράνεια και παθητικότητα.

Το γεγονός ότι και ο Ερντογάν κατέφευγε σε «κορώνες» και προκλήσεις, πολλές φορές, οφειλόταν πρωτίστως στο γεγονός ότι έπρεπε να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, που του ασκούσε σφοδρή κριτική.

Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, που η αντιπολίτευση κρίνει «χλιαρή»

«Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ως απόρροια της νομοθεσίας της ΕΕ, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, μεταξύ των άλλων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας: «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας».

Και σε πιο χαμηλούς τόνους, προσέθεσε: «Υπενθυμίζουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ των παρόχθιων κρατών στις εν λόγω θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος».

«Η κυβέρνηση σχεδόν παρέδωσε το Αιγαίο»

Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου του CHP, Γιανκί Μπαγτζίογλου, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι βλάπτει το εθνικό συμφέρον, επειδή «δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», γι’ αυτό, όπως ισχυρίζεται, «έχει σχεδόν παραδώσει το Αιγαίο στην Ελλάδα».

Σημειώνει, μάλιστα, πως «αν η Τουρκία συνεχίσει την παθητική της πολιτική, αυτή η μοίρα είναι αναπόφευκτη».

«Ο παράνομος και αβάσιμος Χάρτης της Σεβίλλης, ο οποίος εκπονήθηκε ως ακαδημαϊκή άποψη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επιχειρείται να επισημοποιηθεί με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (DMP), που δημοσιεύει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών», γράφει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του CHP.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα