Σήμα κινδύνου για το καθεστώς προστασίας των θαλασσών της Μεσογείου εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα καθώς νέα έρευνα της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF υποδεικνύει το τεράστιο έλλειμμα προστασίας στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Μεσογείου. Η Κρήτη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και τα προβλήματα για το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι διακριτά.
Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του θαλάσσιου προγράμματος του WWF Eλλάς Δημήτρης Ιμπραήμ, μιλώντας στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta, «οι θάλασσες της Κρήτης εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο περιορισμένης προστασίας που ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Ειδικότερα για την Κρήτη οι μεγαλύτερες απειλές και κίνδυνοι εντοπίζονται στην τουριστική ανάπτυξη και την υπεραλίευση».
Η ανάγκη συγκρότησης ενός θεσμικού πλαισίου για την προστασία της Μεσογείου κρίνεται επιτακτική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Μεσόγειος, αν και αποτελεί μόλις το 0,8% των παγκόσμιων θαλασσών σε όγκο, φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό ειδών και θεωρείται μία από τις 25 πιο σημαντικές περιοχές συγκέντρωσης βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Ωστόσο, ο θαλάσσιος πλούτος της βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της κατάρρευσης.
«Η Ελλάδα έχει εντάξει περίπου το 20% των θαλασσών της στο Δίκτυο Natura 2000, όμως μόλις το 3% διαθέτει συγκεκριμένα και νομικά δεσμευτικά μέτρα που ρυθμίζουν ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις θάλασσες, όπως η αλιεία, η θαλάσσια κυκλοφορία και ο τουρισμός» σημείωσε ο κ.Ιμπραήμ και συμπλήρωσε πως «σε καμία ελληνική θαλάσσια δεν εφαρμόζονται επαρκή και αποτελεσματικά μέτρα διαχείρισης, με συγκεκριμένους στόχους προστασίας και σχέδια δράσης, ώστε να μπορεί κανείς να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητά τους ως προς την προστασία του θαλάσσιου πλούτου».
Να σημειωθεί ότι το 2010, μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είχαν δεσμευτεί ότι θα προστατέψουν το 10% της Μεσογείου θεσπίζοντας ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό σύστημα Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.
Σήμερα, μόλις το 1,27% της συνολικής έκτασης της Μεσογείου προστατεύεται αποτελεσματικά, μέσω της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής σχεδίων διαχείρισης.
Σωτήρης Μεταξάς