Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τουρισμός: Στα 18 δισ. ευρώ ο πήχης των εσόδων

Πρέπει να διαβάσετε

Στο 95% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2022, οι οποίες κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνες του 2019, δηλαδή λίγο πάνω από τα 18 δισ. ευρώ, αναμένονται οι εισπράξεις από το εξωτερικό για τον ελληνικό τουρισμό και για το 2023 με βάση τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην αγορά ωστόσο υπάρχουν προβλέψεις και για σημαντικά περισσότερα έσοδα, όπως όμως και ανησυχίες για ενδεχόμενα απρόβλεπτα γεγονότα ή κάμψη της ζήτησης για ταξίδια λόγω της ύφεσης της διεθνούς οικονομίας. Για την ώρα πάντως οι ανάλογες ανησυχίες που υπήρχαν και για τη φετινή χρονιά, και ειδικά για τους τελευταίους μήνες του έτους, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά καταγράφονται ρεκόρ στις πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τις γιορτές τόσο στα μητροπολιτικά κέντρα όσο και στους ορεινούς προορισμούς.

Κρίσιμη είναι η ανάπτυξη και ανάδειξη ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος.

Η διάθεση για ταξίδια φαίνεται πως παραμένει ισχυρή, ενώ η διάβρωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών είτε είναι σε επίπεδα που δεν ανατρέπει τους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς είτε πλέον τα ταξίδια αντιμετωπίζονται ως βασική δραστηριότητα των Ευρωπαίων. Παράλληλα μεταβάλλεται όμως και το προφίλ των επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα, οι οποίοι αναζητούν όχι μόνο ξεχωριστές εμπειρίες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά και εχέγγυα βιωσιμότητας της τουριστικής δραστηριότητας. Μεσοπρόθεσμα εκτιμάται πως οι προορισμοί και οι ξενοδοχειακές μονάδες με έντονα φιλικό προσανατολισμό στο περιβάλλον θα καταγράφουν ολοένα και υψηλότερες επιδόσεις. Σε αυτό το περιβάλλον το υπουργείο Τουρισμού και οι φορείς της αγοράς έχουν δρομολογήσει πολιτικές και αποφάσεις που στοχεύουν τόσο στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν όσο και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας αλλά και των οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων και της χώρας εν γένει. «Οταν ανέλαβα το υπουργείο Τουρισμού έθεσα δύο βασικούς στόχους», εξηγεί στην «Κ» ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. «Πρώτον, την αύξηση των εσόδων και, δεύτερον, την επέκταση της τουριστικής σεζόν. Μέσα από σκληρή και ομαδική δουλειά, οι δύο αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Τα έσοδα θα περάσουν τα 18 δισ., δηλαδή 3 δισ. πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού – τονώνοντας σημαντικούς κλάδους της οικονομίας μας και ενισχύοντας το εισόδημα των συμπολιτών μας. Εργαζόμαστε ώστε το 2023 να είναι μια χρονιά με ισχυρή τουριστική ανάπτυξη, επιπλέον επέκταση των πτήσεων σε περισσότερους προορισμούς, ιδιαίτερα off season», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι «και το 2023 ο τουρισμός θα είναι στην πρώτη γραμμή της ανάτασης της χώρας».

Η έναρξη της σεζόν προγραμματίζεται στις αρχές Μαρτίου με συμφωνίες που ήδη έχουν γίνει με αεροπορικές για απευθείας πτήσεις σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Την ίδια ώρα η Αθήνα φαίνεται πως διατηρεί ένα μεγάλο τουριστικό απόθεμα, ενώ σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Τουρισμού «οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, που ενίσχυσαν ιδιαίτερα τον τζίρο των καταστημάτων, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα».

Το 2023 όμως αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη και της κρουαζιέρας. Η δε καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού θα συνεχιστεί όλο τον χρόνο, ενώ η νέα καμπάνια θα έχει στο επίκεντρο τον βιώσιμο τουρισμό. Θα αντανακλά έτσι τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση και τις οποίες έχει εξειδικεύσει σε δράσεις το υπουργείο Τουρισμού. Το στοίχημα είναι η ανάπτυξη και ανάδειξη ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος που θα στηρίζεται στην κυκλική οικονομία, με έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων (καθαρό νερό και αποχέτευση), στην ηλεκτροκίνηση (κίνητρα αντικατάστασης, δίκτυα φόρτισης, car sharing), στην αποσυμφόρηση των προορισμών και των υποδομών (οδικό δίκτυο, λιμάνια), στην καθαρή ενέργεια (διείσδυση ΑΠΕ, ενεργειακή απόδοση), στην καθαριότητα (σε πόλεις, παραλίες, μνημεία), στην εκπαίδευση (σχολεία, πανεπιστήμια, στελέχη τουρισμού), στην προστασία της βιοποικιλότητας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα