Κορυφώνεται η αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόµενους στον τουρισµό, που κινδυνεύουν να µείνουν χωρίς δουλειά ή µε… µισή δουλειά. Από τη ∆ευτέρα, 1η Ιουνίου, ξεκινά το σταδιακό άνοιγµα του τουρισµού, ωστόσο πολλοί ξενοδόχοι εκφράζουν δισταγµούς ως προς την επαναλειτουργία τους, ενώ και στον επισιτισµό οι εργαζόµενοι βρίσκονται αντιµέτωποι µε αναστολές συµβάσεων, µειώσεις µισθών και εκ περιτροπής εργασία. Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό, το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι δύο πυλώνες µέτρων, µε στόχο την τόνωση του εσωτερικού τουρισµού και τον περιορισµό των απωλειών που θα έχουν οι εργαζόµενοι στον κλάδο.
1. Σε… ρυθµούς κορωνοϊού θα γίνει φέτος η επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζοµένων. Σύµφωνα µε την τροπολογία που κατατέθηκε, τα εποχικά ξενοδοχεία που επαναπροσέλαβαν εργαζόµενους τη φετινή τουριστική περίοδο έχουν δικαίωµα από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεµβρίου να θέσουν σε αναστολή τις συµβάσεις εργασίας τους. Τα ξενοδοχεία υποχρεούνται να ανακαλούν την αναστολή και να φέρνουν σε ενεργή απασχόληση µέρος των υπαλλήλων τους µε ρήτρα πληρότητας ως εξής:
- µε τη συµπλήρωση 20% της πληρότητας, θα πρέπει να επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 1/3 των εργαζοµένων,
- µε 50% πληρότητα, τα 2/3 των εργαζοµένων,
- µε 80% πληρότητα, τα 3/3 των εργαζοµένων
Οι ξενοδόχοι θα µπορούν να εντάσσουν στο πρόγραµµα «Συν–Εργασία» τους εργαζόµενους που ανακαλούν σε ενεργή απασχόληση, ενώ µπορούν µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου να κάνουν συνδυαστική χρήση του προγράµµατος και των αναστολών. Η αποζηµίωση ειδικού σκοπού θα υπολογίζεται µε ποσό αναφοράς τα 534 ευρώ τον µήνα, ενώ και οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί των 534 ευρώ. Οι συµβάσεις των εργαζοµένων σε ξενοδοχεία που δεν θα επαναλειτουργήσουν τίθενται σε αναστολή και οι εν λόγω εργαζόµενοι είναι δικαιούχοι αποζηµίωσης ειδικού σκοπού. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των µέτρων υποχρεούνται να µην κάνουν απολύσεις.
«Χρειάζονται βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις ώστε όλοι οι εποχικά εργαζόµενοι να µη µείνουν χωρίς εισόδηµα και ασφαλιστική κάλυψη το καλοκαίρι, διατηρώντας το δικαίωµα για επιδότηση ανεργίας τον χειµώνα. ∆εν είναι καθαρό αν ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλάβει όλους τους εποχικούς» παρατηρεί ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Εργαζοµένων, Γιώργος Χότζογλου.
Οι εποχικά εργαζόµενοι σε τουρισµό και εστίαση, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης, καθίστανται δικαιούχοι µηνιαίας έκτακτης αποζηµίωσης για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ποσού ίσου προς το τελευταίο µηνιαίο επίδοµα ανεργίας (400 ευρώ) που έλαβαν. Επίσης οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές όσων προσληφθούν µε µερική απασχόληση καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισµό για το διάστηµα από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεµβρίου.
2. Εκπτώσεις και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εκτός από την επιχορήγηση της διαµονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύµατα διαφόρων βαθµίδων, θα προσφέρει φέτος το πρόγραµµα Κοινωνικού Τουρισµού του ΟΑΕ∆ σε εργαζόµενους και ανέργους. Οπως έχει γράψει το «Εθνος της Κυριακής», ο προϋπολογισµός του προγράµµατος τριπλασιάζεται φέτος από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ, µε αποτέλεσµα και οι δικαιούχοι -που πέρυσι έφτασαν τους 140.000- να αυξηθούν σηµαντικά έως και να τριπλασιαστούν.
Οπως παγίως συµβαίνει, δικαιούχοι του φετινού ενισχυµένου voucher του προγράµµατος θα είναι εργαζόµενοι και άνεργοι µε συγκεκριµένα κριτήρια, όπως οι ηµέρες ασφαλισµένης εργασίας ή οι ηµέρες ειδικής παροχής προστασίας µητρότητας ή το χρονικό διάστηµα επιδότησης ανεργίας. Ισχύει µοριοδότηση µε βάση τα εισοδηµατικά κριτήρια, το πλήθος ανήλικων παιδιών, τον αριθµό ηµερών ασφάλισης ή τον χρόνο συνεχόµενης εγγεγραµµένης ανεργίας.
∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών µορφών και τάξεων, ενοικιαζόµενα επιπλωµένα δωµάτια/διαµερίσµατα, τουριστικές επιπλωµένες κατοικίες, κάµπινγκ. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σε συνεργασία µε τον διοικητή του ΟΑΕ∆, Στέλιο Πρωτοψάλτη, επεξεργάζεται όλες τις επιµέρους παραµέτρους του φετινού προγράµµατος. Στόχος είναι να µπει γρήγορα σε τροχιά, ενώ έχει παραταθεί για διάστηµα ισόχρονο µε τη διάρκεια των έκτακτων µέτρων κατά του κορονοϊού και το περσινό πρόγραµµα 2019-2020 που έληγε στις 31 Ιουλίου, καθώς 113.000 δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιήσει τις επιταγές τους.
Μειώνονται επίδοµα αδείας και δώρο Χριστουγέννων
Στον υπολογισμό του επιδόµατος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόµενους που θα ενταχθούν στον µηχανισµό «Συν–Εργασία» αναφέρεται η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας. Ο µηχανισµός θα ισχύσει τελικά από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου, η µείωση του ωραρίου απασχόλησης έως και 50% θα υπολογίζεται σε εβδοµαδιαία βάση, ενώ η αναπλήρωση κατά 60% του χαµένου εισοδήµατος θα υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζεται ο µισθωτός.
Η ρήτρα προστασίας από τις απολύσεις ισχύει µόνο για τους εργαζόµενους που εντάσσονται στον µηχανισµό και όχι για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης. Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης να διατηρήσουν τους ονοµαστικούς µισθούς των εργαζοµένων που εντάσσονται.
Το κράτος θα καλύπτει «αναλογία του επιδόµατος αδείας και του επιδόµατος Χριστουγέννων, υπολογιζόµενα επί της οικονοµικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των µειωµένων αποδοχών των εργαζοµένων». Αν και δεν αποσαφηνίζεται τι ακριβώς θα καταβάλλει ο εργοδότης, οι πρώτες εκτιµήσεις ειδικών εργατολόγων αναφέρουν πως το µερίδιό του δεν αποκλείεται να υπολογιστεί στις πραγµατικά καταβαλλόµενες αποδοχές, δηλαδή τις µειωµένες.
Το επίδοµα αδείας, για παράδειγµα, υπολογίζεται µε βάση τις τρέχουσες καταβαλλόµενες τακτικές αποδοχές. Με τη λογική αυτή τόσο το επίδοµα αδείας όσο και το δώρο Χριστουγέννων δεν αποκλείεται να είναι κατά τι µειωµένα φέτος για όσους εργαζόµενους µπουν στον µηχανισµό «Συν–Εργασία». Κάτι που µένει να διευκρινιστεί πλήρως και στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Αυτό που αποσαφηνίζεται ρητά είναι πως οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών, υπολογιζοµένων επί του αρχικού ονοµαστικού µισθού και για το επίδοµα αδείας καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων.
Πηγή: ethnos.gr