Τουρισμός: Πιθανό το σενάριο για ρεκόρ επισκεπτών

Πρέπει να διαβάσετε

Η εκτίμηση που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στις αρχές του καλοκαιριού ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ξεπεράσει σε αριθμούς ακόμη και τη χρονιά – ρεκόρ του 2019 δεν αποκλείεται τελικώς να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των τουριστών που επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν αρκετοί προορισμοί όπου οι επισκέπτες ξεπερνούν τα αντίστοιχα νούμερα του 2019, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι οι Κυκλάδες όπου η πληρότητα σε πολλά νησιά ξεπερνά το 2019. Προφανώς, το 100% σε πληρότητες που εμφανίζουν Μύκονο και Σαντορίνη τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι πολύ καλές προδιαγράφονται οι προοπτικές και για την τουριστικές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου.

Σε πολύ καλό επίπεδο κινούνται δύο άλλα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος και η Πάρο. Στην περίπτωση της πρώτης είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο η πληρότητα έφθασε στο 94%, ενώ Ιούλιος και Αύγουστος κινήθηκαν και κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.Αντιστοίχως καλά κινείται η κίνηση και στην περίπτωση της Πάρου, με τον Ιούνιο να αποδεικνύεται ο καλύτερος μήνας των τελευταίων ετών από άποψη επισκεψιμότητας. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν πλέον προσδοκίες και για έναν ενισχυμένο Αύγουστο.

Από 90% έως και 100% αναμένεται να κινηθούν και οι πληρότητες σε Μήλο, Τήνο, Ίο, Άνδρο, Σίφνο, για τους δύο θερμούς μήνες του καλοκαιριού.

Στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς περιλαμβάνεται και η Κρήτη, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία αρκετών προορισμών του νησιού να προσεγγίζει ήδη το απόλυτο 100% και τη σεζόν να δείχνει ότι θα τραβήξει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι και σήμερα Βρετανοί, Τσέχοι, Σουηδοί, Νορβηγοί, Δανοί και Πολωνοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα Χανιά, ενώ Γερμανοί, Αυστριακοί και Γάλλοι ψηφίζουν Ηράκλειο.

Σε επιδόσεις αντίστοιχες με του 2019 παραπέμπουν και οι κρατήσεις κι αφίξεις στην Ρόδο, όπου η σεζόν εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η πληρότητα στην κορύφωση της θερινής σεζόν προσεγγίζει το 100%, με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των ταξιδιωτών.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και τα Επτάνησα με Κέρκυρα και Ζάκυνθο να επιτυγχάνουν πληρότητες άνω του 90%, αν και η σεζόν είχε ξεκινήσει σχετικά υποτονικά. Λίγο χαμηλότερα ωστόσο κινείται η Λευκάδα, ενδεχομένως γιατί στο παρελθόν προσέλκυε πολλούς Ρώσους τουρίστες.

Όσον αφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι κρατήσεις ανεβάζουν και εκεί ταχύτητα. Όμως, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, η εικόνα παραμένει ανομοιογενής, με συγκεκριμένους δημοφιλείς προορισμούς όπως Μονεμβασιά, Μάνη, Χαλκιδική, να καταγράφουν υψηλές πληρότητες που φτάνουν έως και το 100% για τον Αύγουστο και άλλους να μένουν πίσω.
Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα