Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τουρισμός: Οι προκρατήσεις του καλοκαιριού έφεραν «κύμα» προσλήψεων τον Μάρτιο – Οι νέοι μισθοί

Πρέπει να διαβάσετε

Νωρίτερα από ποτέ έσπευσαν φέτος οι εργοδότες από τον χώρο των καταλυμάτων να προσλάβουν προσωπικό για την τουριστική σεζόν, καθώς οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι βρίσκονται στα ύψη, όπως επίσης και οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες.

«Το 2023 σπάμε τα κοντέρ στον τουρισμό» δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, με τους εργοδότες του κλάδου να προβαίνουν σε μαζικές προσλήψεις -ήδη από τον Μάρτιο- προκειμένου να προλάβουν να βρουν εργαζόμενους στις δυσεύρετες ειδικότητες για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη τουριστική ζήτηση.

Άλλωστε όλοι θυμούνται πως κατά το 2022, μία στις πέντε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δεν καλύφτηκε ποτέ. Σε απόλυτα νούμερα οι ελλείψεις προσωπικού πέρυσι ανήλθαν σε 60.225, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται συνολικά βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία.

Φέτος οι εκτιμήσεις του κλάδου έκαναν λόγο για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κενών θέσεων, γεγονός που ώθησε τους εργοδότες σε καταλύματα και εστίαση να σπεύσουν έγκαιρα να «κλείσουν» εποχικό προσωπικό.

Αυτός ήταν ο λόγος που τον Μάρτιο το ισοζύγιο της απασχόλησης κατέγραψε την καλύτερη επίδοση ιστορικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Οι αναγγελίες προσλήψεων άγγιξαν τις 250.239, εκ των οποίων οι 24.150 αντιστοιχούν στα καταλύματα και οι 5.630 στην εστίαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων από το σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων ποσοστό 40% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, ενώ ακολουθούν οι σερβιτόροι και οι ρεσεψιονίστ.

Δυσεύρετες είναι και ειδικότητες όπως Σερβιτόροι, Βοηθοί σερβιτόρου, Λαντζέρηδες, Barista και Τεχνική Υποστήριξη, που αντιστοιχούν συνολικά στο 46% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν πέρυσι.

Με αυτά τα δεδομένα, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν άνοιξε ο δρόμος για τη μαζική «εισαγωγή» εργαζομένων κυρίως από την Ασία, προκειμένου να καλυφθούν σε έναν βαθμό οι κενές θέσεις. Με πρόσφατη ΚΥΑ εντάσσεται για πρώτη φορά επίσημα ο τουρισμός στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών. Μέχρι τώρα οι μετακλητοί εργάτες επιτρέπονταν μόνο για τους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

Οι νέοι μισθοί

Οι ελλείψεις σε προσωπικό επιμένουν και φέτος, παρότι οι νέοι μισθοί (που ισχύουν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2023) είναι κατά πολύ βλετιωμένοι. Η νέα διετής σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων προβλέπει αύξηση 5,5% για το 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024, από τους βασικούς μισθούς της σύμβασης του 2020 – 2022.

Κατηγορία Α’
Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη.

– Βασικός μισθός 911,34 ευρώ (από 863 ευρώ), που μπορεί να φτάσει έως και 1.538 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα, εφόσον δουλεύει εποχιακά.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.316,4 ευρώ.

Κατηγορία Β’
Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή.

– Βασικός μισθός 892,11 ευρώ (από 845 ευρώ) που μπορεί να φτάσει έως και 1.511 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα, εφόσον δουλεύει εποχιακά.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.292,39 ευρώ.

Κατηγορία Γ’
Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη – καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη.

– Βασικός μισθός 874,45 ευρώ (από 828 ευρώ) που μπορεί να φτάσει έως και 1.487 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα, εφόσον δουλεύει εποχιακά.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.270,31 ευρώ.

Κατηγορία Δ’
Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

– Βασικός μισθός 835,64 ευρώ (από 792 ευρώ), που μπορεί να φτάσει έως και 1.433 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα, εφόσον δουλεύει εποχιακά.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.221,69 ευρώ.

Μισθοί δεύτερης ταχύτητας ισχύουν για μικρές μονάδες δυναμικότητας έως και 20 δωματίων και κατηγορίας έως 3 αστέρων. Οι δυο προϋποθέσεις ισχύουν σωρευτικά και όχι διαζευκτικά, συνεπώς μικρές “μπουτίκ” μονάδες, που μπορεί να έχουν λιγότερα από 20 δωμάτια αλλά εντάσσονται σε κατηγορία πολυτελείας, π.χ. 4 ή 5 αστέρων, τότε ισχύουν οι μισθοί της πρώτης κατηγορίας. Για τις υπόλοιπες μονάδες, που είναι και μικρές και κατηγορίας έως 3 αστέρων ισχύουν διαφορετικοί βασικοί μισθοί:

  • Κατηγορία Α: 825,89 ευρώ
  • Κατηγορία Β: 804,47 ευρώ
  • Κατηγορία Γ: 783,04 ευρώ
  • Κατηγορία Δ: 780 ευρώ

Η νέα σύμβαση προβλέπει και μια σειρά από επιδόματα που αυξάνουν σημαντικά τον βασικό μισθό:

  • Επίδομα προϋπηρεσίας: 5,60 ευρώ για κάθε έτος προϋπηρεσίας
  • Επίδομα γάμου: 10% σε βασικό + επίδομα προϋπηρεσίας
  • Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης: 6% (ταχύρρυθμης εκπαίδευσης) – 15% (ανώτερες σχολές)
  • Επίδομα εποχικής απασχόλησης: 10% (βασικός + προϋπηρεσία)
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: 5% στο βασικό μισθό
Πηγήinsider.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα