Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει φετινή τουριστική περίοδος, με τις εκτιμήσεις να είναι ιδιαίτερα θετικές και πολλοί αναλυτές να θεωρούν πολύ πιθανό, αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, να σπάσει το ρεκόρ του 2019, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ύψος των εισπράξεων.
Ήδη σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κάποια μεγάλα ξενοδοχεία θα ανοίξουν αρκετά νωρίτερα και ένας μεγάλος αριθμός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι εν λειτουργία πριν από το Πάσχα.
Τα πρώτα στοιχεία από τις προκρατήσεις δείχνουν ότι πρωταγωνιστές για εφέτος θα είναι οι βρετανοί τουρίστες, αφού η αύξηση είναι διψήφια και φτάνουν το 25%, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Βρετανοί έχουν παραδοσιακά υψηλή μέση δαπάνη.
Οι αγορές που θα στηρίξουν την Ελλάδα
Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και από τις παραδοσιακές αγορές, όπως αυτές της Γερμανίας, αλλά και της Γαλλίας. Οι ρυθμοί των προκρατήσεων μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί, ωστόσο εκτιμάται ότι όσο περνάει ο καιρός, αυτοί θα ανεβαίνουν, αφού παραδοσιακά εμφανίζονται πιο διστακτικοί στον προγραμματισμό τους σε περιόδους κρίσεων.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Βρετανία εκτόπισε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια από την πρώτη θέση με βάση το κριτήριο των εισπράξεων, της Γερμανία, έστω και οριακά.
Επίσης η αγορά των ΗΠΑ, αναμένεται να είναι καθοριστική. Μεγάλο ώθηση αναμένεται να δοθεί από τις αεροπορικές συνδέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με την αμερικανική αγορά. Εκτός από την πτήση της Emirates που συνδέει την Αθήνα με την Νέα Υόρκη σε όλη την διάρκεια του έτους, πτήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς την Ελλάδα θα αρχίσουν να προστίθενται από την Delta Airlines ήδη από την 11 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 56 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά με προορισμό την Αθήνα και «θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι την Άνοιξη».
Οι προσδοκίες από την Κίνα
Από εκεί και πέρα κομβικής σημασίας είναι οι νέες αγορές, ειδικά αυτή της Κίνας που εφέτος θα έχει ανοικτά σύνορα και υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να καλύψουν ένα μέρος από τις απώλειες που υπάρχουν από την αγορά Ρωσίας και Ουκρανίας, που δεν έρχονται στην χώρα λόγω του πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί για την περυσινή χρονιά υπήρχαν προσδοκίες, πριν το πόλεμο βέβαια, ότι θα ερχόταν από τις δύο παραπάνω χώρες σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες, κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Έτσι λοιπόν οι προσδοκίες εντοπίζονται στην Κίνα, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της απώλειας. Να σημειωθεί ότι από το 2013 έως το 2019 ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καταγράφοντας αύξηση 166%, όταν ο αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διαμορφώθηκε στο 104%. Το 2018 μάλιστα κατάφερε να μπει στη λίστα των 20 κορυφαίων αγορών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ένα χρόνο αργότερα να αναρριχηθεί στη 15η θέση.
Τέλος υπάρχουν και νέες αγορές εκτιμάται ότι μπορεί να στηρίξουν την χώρα εφέτος, όπως αυτές της Αυστραλία, της Ν. Αμερικής, όπως επίσης και της Ινδίας που εκτιμάται ότι τουριστικά είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη.