Συνεχίζεται η επέλαση των ξένων funds στα ελληνικά ξενοδοχεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η εξαγορά δυο ακόμη ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων αστέρων από το επενδυτικό fund HIG Capital στην Κρήτη ενώ συνεχίζει να βολιδοσκοπεί και άλλες μονάδες σε άλλες περιοχές της χώρας.
Παράλληλα και άλλα funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά εξετάζουν νέες επενδυτικές κινήσεις καθώς όπως εκτιμούν το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι ευοίωνο.
Το μυστικό που κρύβεται πίσω από τις κινήσεις αυτές είναι δυο λέξεις «αναβάθμιση προϊόντος». Πολλές ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς δεν έχουν «δώσει» όσα θα μπορούσαν κάτι που επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση τους και αυτή είναι η δουλειά των funds. Εντοπίζουν τις μονάδες αυτές τις αγοράζουν και με συνεχείς επενδύσεις τις αναβαθμίζουν και τις καθιστούν πόλο έλξης για τους τουρίστες σε μία Ελλάδα που είναι ο Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως στο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα», πίσω από την Ισπανία και την Τουρκία, σύμφωνα με την έρευνα των Deloitte – Remaco για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ.
Η αναβάθμιση του προϊόντος είναι αυτό που δίνει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στον ελληνικό τουρισμό επισημαίνει στον ot.gr ο Κωνσταντίνος Μπήτρος Γενικός Διευθυντή της Inventio, αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η HIG που έχει προχωρήσει ήδη σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η HIG Capital, της οποίας τα κεφάλαια υπό διαχείριση διεθνώς υπερβαίνουν τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει αποκτήσει δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο από την Aldemar, συμφερόντων του ομίλου Αγγελοπούλου. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., που είναι γνωστά ως Paradise Village και Amilia Mare στην Καλλιθέα της Ρόδου, συνολικής δυναμικότητας 2.300 κλινών. Η σχετική συμφωνία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019. Κατόπιν εξασφάλισε και την αγορά τεσσάρων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα και ειδικότερα τις μονάδες της Mayor Hotels & Resorts του ομίλου Γ. Ε. Δημητρίου, Mon Repos Palace «ART Hotel», Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery.
Παράλληλα πρόσφατα απέκτησε το 45% των μετοχών του Ομίλου Κυπριώτη ενώ έχει αγοράσει και τα δάνεια ονομαστικής αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ από τις Πειραιώς, Eurobank και Attica Βank, συνολικής ονομαστικής αξίας 140 εκατ. του ξενοδοχειακού ομίλου.
Σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας έχει πραγματοποιήσει και η Hines. Εκτός από το εμβληματικό Grand Hyatt στην Αθήνα έχει αποκτήσεις τρία ξενοδοχεία του ομίλου Cyan Group στη Κρήτη και δύο άλλα ξενοδοχεία του ομίλου Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο, το Ερμής και το Coral.
Το Coral έχει ήδη μεταμορφωθεί σε πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο με το όνομα NIKO Seaside Resort, και εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2022.
Το Ερμής βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού με στόχο να ανοίξει το 2023 ως Intercontinental Resort Crete.
Επιπλέον, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επέκταση του Grand Hyatt στη Λ. Συγγρού που έφτασε τώρα τα 548 δωμάτια και είναι από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας και το μεγαλύτερο Grand Hyatt στην Ευρώπη.
Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει και το Hotel Investment Partners της Blackstone, το οποίο έχει εξαγοράσει πέντε ξενοδοχεία από το φθινόπωρο του 2019 και συνεχίζει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, που επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα ενώ συνεργάζεται και με την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Domes Resorts & Reserves του Γιώργου Σπανού.
Επενδύσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία έκανε και η Goldman Sachs Asset Management η οποία τον Απρίλιο του 2022 η προχώρησε στην εξαγορά τριών μονάδων στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, απέκτησε τα ξενοδοχεία Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, συμφερόντων της οικογένειας Γρηγοριάδη (G Hotels).
Επίσης το καλοκαίρι του 2022 το ισπανικό επενδυτικό κεφάλαιο Azora εξαγόρασε έναντι 43,8 εκατομμυρίων το ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort της «Λάμψα».
Τέλος ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς ξενοδοχειακά deals ήταν η επένδυση το Σεπτέμβριο του 2022, του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης GIC, στον όμιλο Sani/Ikos. Για τη συναλλαγή, που αφορά την αποεπένδυση των Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, ο όμιλος Sani/ Ikos αποτιμήθηκε στα 2,3 δισεκ. ευρώ.