Ο τουρισμός φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία των κρατήσεων και η αυξανόμενη ζήτηση από τις σημαντικές αγορές του εξωτερικού, αναμένεται να πάει πολύ καλά, επιστρέφοντας όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου στις επιδόσεις πριν από την πανδημία.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης σημείωσε πως ο Ιούνιος εξελίσσεται πολύ καλά. «Ξεκίνησε για κάποια ξενοδοχεία σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά αυτή την περίοδο έχουμε πληρότητες από 80 έως 90% στις μεγαλύτερες μονάδες στην περιοχή του Ηρακλείου, οι μικρότερες μονάδες δεν έχουν τα ίδια νούμερα, το ίδιο ισχύει και για το Ρέθυμνο. Σε Χανιά και Λασίθι είναι περίπου παρόμοιες οι πληρότητες, είναι υψηλές σε όλα τα ξενοδοχεία. Όμως στην κεντρική Κρήτη οι μικρότερες μονάδες δεν έχουν ικανοποιητικές πληρότητες ακόμη».
Όπως εκτίμησε ο κ. Σφακιανάκης το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν σκεφτεί κανείς πως ήδη οι πληρότητες αγγίζουν το 80 με 90%. «Θα συνεχίσει έτσι ο Ιούνιος, όπως φαίνεται και για το επόμενο διάστημα, που ακολουθεί η high season, εκεί περιμένουμε να έχει υψηλότερες πληρότητες απλά δεν έχουν έρθει ακόμη όλες οι κρατήσεις, για να γεμίσουν ξενοδοχεία. Υπάρχει μια ροή και ένα ενδιαφέρον που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε υψηλή πληρότητα».
Όσον αφορά την έλλειψη του προσωπικού, ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε το πρόβλημα «ήρθε για να… μείνει». «Δεν είναι προσωρινό, καλύπτονται πολλές θέσεις κάθε μέρα, γιατί τώρα κλείνουν οι σχολές και υπάρχει ενδιαφέρουν πολλά ξενοδοχεία, έχουν κλείσει προσωπικό που προέρχεται από αυτό το χώρο, όμως οι ελλείψεις είναι αρκετές λιγότερες στο νομό Ηρακλείου και περισσότερες στα Χανιά».
Κλείνοντας, ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λέγοντας πως επιβαρύνει καθημερινά τις ξενοδοχειακές μονάδες και το κόστος λειτουργίας τους. «Είχαμε ένα μήνα πλήρη τα ξενοδοχεία γεμάτα και τώρα κάνουν απογραφές, από τα στοιχεία είναι 30% η αύξηση του κόστους τροφίμων και δεν υπάρχει πάντα επάρκεια, είναι σοβαρό θέμα αυτό. Δυσκολευόμαστε να βρούμε πρώτες ύλες και αυτό είναι ανησυχητικό».