Ανθεκτικοί στις πληθωριστικές πιέσεις αποδεικνύονται και οι Γερμανοί τουρίστες παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για επιφυλακτικότητα στον προγραμματισμό των ταξιδιών ενόψει ενεργειακής κρίσης και κρίσης ακρίβειας. Δεδομένης μάλιστα της πρωτοκαθεδρίας των Γερμανών στο τουριστικό μείγμα της Ελλάδας, οι προσδοκίες για να εξελιχθεί το 2023 σε έτος ρεκόρ για τον τουριστικό κλάδο, αυξάνουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Travel Data + Analytics, ο φετινός Ιανουάριος, ο οποίος αποτελεί παραδοσιακά ισχυρό μήνα κρατήσεων για την θερινή σεζόν, κινήθηκε για την γερμανική αγορά καλύτερα και από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με τους Γερμανούς τουρίστες να κλείνουν περί τα 3 δισ. ευρώ πακέτα διακοπών από online ή φυσικά ταξιδιωτικά γραφεία. Ο αριθμός ήταν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ενώ ήταν και κατά 12% υψηλότερος από την ίδια περίοδο του 2019. Η καλή πορεία των κρατήσεων του Ιανουαρίου μάλιστα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Όπως επισημαίνει η Travel Data + Analytics τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου 2023, τα έσοδα από κρατήσεις από τις πωλήσεις ταξιδιών υπερβαίνουν τα επίπεδα του 2019.
Από Μάιο μέχρι Οκτώβριο η ζήτηση από την Γερμανική αγορά
Τα δύο τρίτα των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Μαΐου – Οκτωβρίου 2023 ενώ η πλειονότητα αυτών επικεντρώνεται στις αγορές της Μεσογείου.
Για την ακρίβεια, το 20% των κρατήσεων αφορά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, το 26% αφορά στην περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, ενώ το 26% και το 16% αντίστοιχα τις περιόδους Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Σε Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτο το 40% των κρατήσεων
Όσο για τους προορισμούς, πρωταθλητής των κρατήσεων αποδεικνύεται μέχρι σήμερα η Ισπανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος των Γερμανών τουριστών. Ωστόσο σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκεται και η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με το 40% των κρατήσεων του Ιανουαρίου να αφορούν ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν σε Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτο.
Μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου το προβάδισμα, τουλάχιστον μέχρι πριν τον καταστροφικό σεισμό, είχε η Τουρκία, οι κρατήσεις για την οποία προσέγγισαν αισθητά τις κρατήσεις για την Ισπανία. Για την ακρίβεια, οι πωλήσεις των tour operators στην Τουρκία έχουν διπλασιαστεί, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κινούμενες και κατά 25% υψηλότερα από το προπανδημικό 2019.
Σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019 κινείται και η ζήτηση για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ενώ χώρες όπως η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανέβει στην πρώτη 15άδα, κερδίζοντας περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στην εν λόγω λίστα επανέρχονται πλέον και προορισμοί μεγάλων αποστάσεων, όπως οι Μαλδίβες και ο Μαυρίκιος, με την ζήτησή τους να κινείται κατά 80% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Η σημασία της γερμανικής αγοράς για την Ελλάδα
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το προηγούμενο έτος η Γερμανία τερμάτισε πρώτη σε επίπεδο εισπράξεων, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Οι Γερμανοί δαπάνησαν 3,25 δισ. ευρώ το 2022, ποσό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2019 και κατά 40,6% συγκριτικά με το 2021, το πρώτο έτος ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση. Σε επίπεδο αφίξεων οι Γερμανοί βρέθηκαν στη δεύτερη θέση και ο αριθμός τους ανήλθε σε 4,35 εκατ.
Για υψηλές επιδόσεις οδεύει ο τουρισμός παγκοσμίως
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στο διεθνές στερέωμα, οι φορείς του τουρισμού παραμένουν αισιόδοξοι για τις φετινές τουριστικές επιδόσεις, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά την πανδημία ο παγκόσμιος τουρισμός θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019.
Ενδεικτικά είναι οι προβλέψεις της τελευταίας έρευνας του World Travel Monitor της IPK International που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία της Διεθνούς Έκθεσης Βερολίνου (ITB Berlin), η οποία αποτελεί παραδοσιακά το βαρόμετρο για την πορεία της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής, η θετική τάση που καταγράφηκε στα ταξίδια το 2022 θα συνεχιστεί και το 2023, με τις διεθνείς αποδράσεις παγκοσμίως να φτάνουν στα επίπεδα του 2019, τουλάχιστον για την πλειονότητα των προορισμών, με δεδομένο το αμείωτο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον των δυνάμει τουριστών. Μάλιστα, η διάθεση για ταξίδια στο εξωτερικό παραμένει σταθερά υψηλή, και πλέον πολύ λίγοι παράγοντες μπορούν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.