Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τουρισμός: Αισιοδοξία στην Κρήτη παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πρέπει να διαβάσετε

Ο καιρός… «άνοιξε» και μαζί του ανοίγει και ο τουρισμός στην Κρήτη, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, μετά και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Χριστοδουλάκης, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και στην αρχή της σεζόν ανά περιοχή ανάλογα και την περίοδο. «Αν και η πλειοψηφία των μικρών καταλυμάτων ξεκινάει αρχές Μαίου, υπήρχε ένα πάγωμα αλλά δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Η ροή προχωράει κανονικά, το πάγωμα ήταν μεγάλο και στην πραγματικότητα υπήρχε μεγάλη ανησυχία. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα καταλύματα που δουλεύουν σε υψηλό ποσοστό κυρίως με τη ρωσική αγορά, κυρίως στην περιοχή της Ελούντας και του Αγίου Νικολάου, που θα πρέπει να κάνουμε μια σύσκεψη, για να δούμε πως θα μπορέσουμε να κινηθούμε και σε ποιες αγορές να στραφούν, γιατί τα πράγματα θα είναι δύσκολα».

Πρόσθεσε δε, πως οι επιχειρηματίες δεν ανησυχούν ότι η ροή των επισκεπτών δεν θα είναι προς την Ελλάδα ή στην κατεύθυνση της χώρας μας καθώς ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται κάτι αρνητικό για τη χώρα. «Δεν υπάρχει θέμα, γενικότερα είναι δύσκολο, γιατί είναι μεγάλα τα ποσοστά όταν δουλεύεις αποκλειστικά με μια αγορά, έχεις το ρίσκο. Αυτό στην περίοδο του COVID υπήρξε πάλι, καταλύματα που δουλεύουν με συγκεκριμένες αγορές είχαν πρόβλημα. Θα δούμε πως μπορούμε να μιλήσουμε για να καλύψουμε τα κενά, θέλει άμεσες κινήσεις και θα το δούμε».

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την παρουσία ναυαγοσωστών σε πισίνες ξενοδοχείων. «Η νέα νομοθεσία ψηφίστηκε το 2021 ήταν σε παράταση αλλά δεν αφορά τα δικά μας μόνο καταλύματα, τα ξενοδοχεία και όλα τα τουριστικά καταλύματα. Ο ναυαγοσώστης πισίνας είναι θεσμός πλέον, αντικαθιστά τον μέχρι σήμερα επόπτη ασφαλείας. Απαιτεί περισσότερες γνώσεις και ένα πολύ βαρύ φαρμακείο που θα είναι στο χώρο της πισίνας. Έχουμε τις ενστάσεις μας, θα ακολουθήσουμε τη νομοθεσία, αλλά είναι μεγάλο κόστος και έχει πολλά πράγματα που λήγουν από τα φάρμακα. Ήταν ευχής έργον ότι μεθοδεύοντας το ΕΣΠΑ στο 2021-2027 θα έμπαινε στο πρόγραμμα αυτό. Δυστυχώς, δεν βγήκαν τα προγράμματα και θα βγουν στο τρίτο τρίμηνο του 2022, θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη ακόμη μια φορά. Αυτό, έχει την εκπαίδευση, την κατάρτιση και από τον Διευθυντή του ΕΚΑΒ, αλλά πλέον είναι εξιδεικευμένες και περισσότερο το κόστος φαρμακείου είναι μεγαλύτερο. Χρειάζεται σεμινάριο αλλά η γνώση δεν έβλαψε κανένα».

Κλείνοντας, ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως η ακρίβεια είναι πολύ δύσκολη και οι επιπτώσεις θα είναι δυσβάσταχτες και δυσάρεστες σε όλα τα επίπεδα. «Θα δούμε τεράστιες διαφορές στην κατανάλωση, θα πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει με κάποια πρόσθετα μέτρα έως ότου βγούμε από αυτή την κρίση και μέχρι να έχουμε την προκήρυξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ το τρίτο τρίμηνο του ’22».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα