Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Δ. Χερσονήσου: Ο τουρισμός σήμερα, τάση φυγής των εργαζομένων και οι υποδομές

Πρέπει να διαβάσετε

Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ του Δήμου Χερσονήσου κάνει έναν απολογισμό και θίγει ζητήματα αξιοποίησης σχετικών υποδομών.

Αναλυτικά η Τοπική Οργάνωση αναφέρει:

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, σαφώς ενδείκνυται για την οργάνωση εορτών ώστε στους τουριστικούς προορισμούς, να μοιραστούμε «κάτι ακόμα» με τους επισκέπτες, ωστόσο, κυρίως ενδείκνυται για απολογισμό, για προβληματισμό και για νέα σχέδια που έχουν ανάγκη οι προορισμοί και οι κοινωνίες τους, για να μπορούμε να μιλάμε για πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη. Εξάλλου, το μήνυμα φέτος , του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού επισημαίνει αυτό ακριβώς. Πράσινες επενδύσεις, φιλικές δηλαδή προς το περιβάλλον, τις αξίες και την ταυτότητα του κάθε τόπου, της κοινωνίας, του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, διακρίνοντας την γυναίκα.

Στον Δήμο Χερσονήσου, έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς της Ελλάδας, καθώς  άλλη μια τουριστική περίοδος φτάνει στο τέλος της, η συζήτηση επικεντρώνεται σε όσα μας ανησυχούν και επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Γιατί μπορεί το σύνολο των εσόδων να σχηματίζει το μέγεθος της σημασίας του τουριστικού προορισμού, ωστόσο είναι αντιληπτό πως δεν είναι έσοδα που διαμοιράζονται σε ευρεία κλίμακα ενώ η ανταπόδοση σε μισθούς και έργα είναι δυσανάλογη. Διότι ένας τουριστικός προορισμός, πρέπει μονίμως να αναπτύσσεται- ανταγωνιστικά μάλιστα και την ίδια στιγμή να είναι ο τόπος που ζεί και αναπτύσσεται φυσιολογικά μια κοινωνία με τις δικές της μόνιμες ανάγκες. Η νεολαία του τόπου είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο καλούμενη να δρομολογήσει τη ζωή της.

Κάποτε ο τουρισμός ήταν δρόμος ζωής για χιλιάδες ανθρώπους, σήμερα είναι αναγκαία απασχόληση λόγω της εξάρτησης του τόπου από τον τουρισμό. Όπως μάλιστα δείχνει η πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε, λίγες μέρες πριν, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων  Νομού Ηρακλείου,  επιβεβαιώνονται τα ζητήματα του κόσμου των εργαζομένων, για τα οποία έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις κι έχει χυθεί πολύ μελάνι. Όσο όμως δεν υπάρχει καμία αλλαγή, παραμένει η ανασφάλεια που ωθεί χιλιάδες εργαζόμενους να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό ή σε άλλους κλάδους.

Οι Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Κοκκίνη Χάνι, είναι απαξιωμένες ως δημόσια περιουσία και δομή σπουδών που παρέχονται κατακερματισμένες και ελλιπείς, μακριά από τον τουριστικό προορισμό, η δε προοπτική παραχώρηση της λειτουργίας των κτηριακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτη και της λειτουργίας του ξενοδοχείου, ζητούμε να μην είναι στα σχέδια των νέων υπουργών αλλά να γίνουν τα απαραίτητα έργα ώστε να γίνει μια σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων πρότυπο και πόλος έλξης για τους νέους υποψήφιους σπουδαστές.

Δίπλα στην εν λόγω σχολή, άλλη μια εγκαταλειμμένη δομή και δημόσια περιουσία, η «Παιδική Εξοχή Κοκκίνη Χάνι» δείχνει την σκληρότητα και την αναλγησία απέναντι στην οικογένεια και την κοινωνία στερώντας από τους γονείς μια αναγκαία παροχή που χρειάζονται και από τα παιδιά που είναι σε φάση ανάπτυξης της προσωπικότητας και της κοινωνικότητας τους, τη χαρά του κατασκηνωτή, της ομαδικότητας, της ξενοιασιάς σε ένα περιβάλλον που γενικότερα δεν έχει ούτε κοινωνικούς χώρους έκφρασης και ανάπτυξης δράσης, ούτε δομές όπως π.χ. βιβλιοθήκες, κέντρα νέων κλπ. Αν δεν ήταν τα ΚΔΑΠ και κυρίως οι εθελοντικής λειτουργίας Πολιτιστικοί και Αθλητικοί σύλλογοι, τα παιδιά και οι έφηβοι κυρίως, δεν θα είχαν καμία άλλη διέξοδο. Την Παιδική Εξοχή στερήθηκαν όμως και τα ΑΜΕΑ και τα ΚΑΠΗ που κάθε χρόνο για συγκεκριμένη περίοδο απολάμβαναν τη μοναδική αυτή δυνατότητα που παρέχει η κατασκήνωση.

Πιο πέρα, το άλλοτε εμβληματικό και σήμερα διατηρητέο «ΞΕΝΙΑ» είναι η τρίτη στη σειρά εγκαταλειμμένη δημόσια περιουσία – δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, θα μπορούσε να γίνει δομή κατοικιών για τους εργαζόμενους στην περιοχή που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά λόγω των γνωστών συνθηκών. Η μαρίνα των Μαλίων στην ανατολική άκρια του Δήμου Χερσονήσου, είναι επίσης εγκαταλειμμένη.

Η τοπική κοινωνία, για πολλές δεκαετίες, επιδεικνύει ανεκτικότητα στις πιέσεις του τουρισμού  γιατί έχει συνείδηση και ευαισθησία. Είναι όμως απαράδεκτο να αναγκάζεται να καλείται να αναπτύξει απόλυτη ανοχή στις αρνητικές και ιδιαίτερα επιδραστικές επιπτώσεις του τουρισμού.

Ο κάθε τουριστικός προορισμός, είναι τόπος τυχερός και πεδίο με πλεονεκτήματα, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την οικονομία, την πράσινη, γαλάζια, αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η συζήτηση είναι ανεξάντλητη και πρέπει να γίνεται δομημένα. Ως τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ Δήμου Χερσονήσου, είμαστε ενεργοί και συμμέτοχοι  με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και για να διαμορφώσουμε τις νέες απαιτούμενες.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα