Τον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας, προκειμένου να έχει καλύτερα αποτελέσματα και οι μέθοδοι να είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον, προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης, όπως ανέφερε σήμερα Τρίτη 25 Φεβρουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ομάδα δακοκτονίας της Περιφέρειας Κρήτης, στελέχη των υπηρεσιών, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Οι προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική παγίδευση, φιλικές προσεγγίσεις προς το περιβάλλον και άλλες μεθόδους, που θα πρέπει να εφαρμοστούν αρχικά σε πειραματικό στάδιο για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών στους ελαιώνες της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον κ. Τζεδάκη, οι προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα κατατεθούν προς την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και το Υπουργείο για την αναζήτηση και εύρεση πόρων για την εφαρμογή του προγράμματος.
«Οι προτάσεις αφορούν την ηλεκτρονική παγίδευση, φιλικές προσεγγίσεις προς το περιβάλλον όπως η εξαπόλυση παρασιτοειδών νανοσωματιδίων του χαλκού και αυτοφυών φυτών, ανθεκτικότητα φυτοφαρμάκων για καλύτερες δυνατές επιλογές και καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Προτάσεις όμως που αφορούν και διοικητικές παρεμβάσεις, όπως ο αριθμός των τομεαρχών, ο αριθμός των παγίδων και η καλύτερη παρακολούθηση των εργασιών του προγράμματος. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο πρόγραμμα δακοκτονίας και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θα κατατεθεί κοστολογημένη πρόταση για να αναζητήσουμε πόρους», ανέφερε ο κ. Τζεδάκης.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης:
Συνεδρίασε σήμερα η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη δακοκτονία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη.
Στη συνεδρίαση μετείχαν – δια ζώσης και διαδικτυακά – στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός που εξελίσσεται για την συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης εναλλακτικών μορφών δακοκτονίας, με σύγχρονες, τεχνολογικά πρωτοπόρες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους. Όπως τονίστηκε, ο δάκος επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων του ελαιοκάρπου. Για το λόγο αυτό στόχος είναι να προταθούν, επιστημονικά αποδεκτές και δραστικά αποτελεσματικές λύσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επιδίωξη είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το εθνικό πρόγραμμα της δακοκτονίας, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη.
«Διερευνούμε προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στο νησί μας κι ετοιμαζόμαστε για να τις καταθέσουμε, στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση. Όπως για την ηλεκτρονική παγίδα, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αλλά και μεθόδους καταπολέμησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ή όπως τα παρασιτοειδή του γένους Psytallia και η χρήση νανοσωματιδίων του χαλκού. Μέθοδοι όμως που χρειάζονται να υλοποιηθούν σε πειραματικό στάδιο (2-3 έτη) προκειμένου να προχωρήσει η ευρύτερη εφαρμογή», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, εξηγώντας το έργο που είναι σε εξέλιξη από τα μέλη της ομάδας Εργασίας.