Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το ΥΠΕΝ «γράφει» την Υπουργική που θα «ξεκλειδώσει» τον επόμενο διαγωνισμό για έργα ΑΠΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Στα σκαριά βρίσκεται η Απόφαση του υπουργού ΠΕΝ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης του επόμενου διαγωνισμού ΑΠΕ, η υπογραφή και έκδοση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για την προκήρυξη από τη ΡΑΑΕΥ της δεύτερης δημοπρασίας για «μεγάλα» έργα, υπό το νέο σχήμα στήριξης «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι η ΥΑ να υπογραφεί πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. 

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφετηρία τη σχετική εισήγηση που έχει ήδη κάνει η ΡΑΑΕΥ, μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη και η γνωμοδότηση προς τον υπουργό από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΝ. Έτσι, εκτός απροόπτου η Απόφαση θα «βγει στον αέρα» πριν από τις 21 Μαΐου (για την ακρίβεια έως τις 18 Μαΐου), ώστε η περαιτέρω διαδικασία να «τρέξει» από τη Ρυθμιστική Αρχή ανεξάρτητα από την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Όπως και σε μία σειρά από ενεργειακά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι και στην περίπτωση του διαγωνισμού, μέλημα του υπουργείου είναι να διευθετήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις υφιστάμενες εκκρεμότητες στα ενεργειακά.

Κι αυτό γιατί στο ενδεχόμενο που δεν προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές, θα υπάρξει ένα εκ των πραγμάτων «νεκρό» χρονικό διάστημα στη συνέχεια, με την ανάδειξη υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι την πραγματοποίηση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που το ΥΠΕΝ έσπευσε να ανακοινώσει τις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν και για τον Ιούνιο.

Η δεύτερη δημοπρασία θα αφορά ξανά φωτοβολταϊκά ισχύος άνω του 1 Μεγαβάτ και αιολικά πάνω από 6 Μεγαβάτ, ενώ η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς θα ξεπεράσει το 1 Γιγαβάτ. Εξάλλου, στην ανταγωνιστική διαδικασία θα «μεταφερθεί» και η ισχύς που έμεινε αδιάθετη στον πρώτο διαγωνισμό, και η οποία ανέρχεται σε 475 Μεγαβάτ περίπου, καθώς από αυτόν «προκρίθηκαν» έργα συνολικής ισχύος 525 Μεγαβάτ περίπου.

Κατά τα λοιπά, η δημοπρασία θα ακολουθεί την «αρχιτεκτονική» της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή θα προβλέπεται πως κάθε μία από τις δύο τεχνολογίες θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 30% της δημοπρατούμενης δυναμικότητας, στο πλαίσιο επίτευξης μίας ελάχιστης διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου των έργων που θα προκριθούν από τη διαδικασία.

Επίσης, για κάθε μία τεχνολογία θα καθορίζεται διαφορετική τιμή εκκίνησης. Παράλληλα, δεν αναμένεται να αλλάξει το επίπεδο ανταγωνισμού σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, όπου είχε οριστεί στο 80%.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό οι τιμές διαμορφώθηκαν σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα. Οι χαμηλότερες τιμές που κλείστηκαν ήταν περί τα 46 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ στα αιολικά στα 55,82 ευρώ η Μεγαβατώρα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα