Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Το υγειονομικό προσωπικό των ΟΤΑ να πάει στο ΕΣΥ»

Πρέπει να διαβάσετε

Γαβριήλ Κουρής
Γαβριήλ Κουρής
Ο Γαβριήλ Α. Κουρής είναι Γενικός Γραμματέας Ο.Τ.Α., Διοικητικός - Πολιτικός Επιστήμων, M.Sc., Ph.D.

Αυτήν την περίοδο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) – και το ανθρώπινο δυναμικό του – δίνει μια τεράστια «μάχη» για να προστατέψει την υγεία του πληθυσμού έναντι του νέου κορωνοϊού COVID-19. Οι πόροι του συστήματος – ανθρώπινοι και υλικοί – δεν είναι απεριόριστοι, οπότε θεωρώ ότι καθένας από εμάς οφείλει να αναλάβει την ατομική ευθύνη των πράξεων του και να συνεισφέρει ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και του ΕΟΔΥ, ώστε το σύστημα υγείας να μην βρεθεί στην «κόκκινη ζώνη» και να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης του…

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. βρίσκεται – και θα συνεχίσει να είναι – στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, θεωρώ αναγκαίο να υποστηριχθεί έμπρακτα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει με επάρκεια και συνέπεια στο έργο του.

Στη βάση αυτού καταθέτω δημόσια την πρόταση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας και στον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρη Παπαστεργίου να εξετάσουν από κοινού το μέτρο της προσωρινής διάθεσης-απόσπασης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας) σε δομές των Δήμων και των νομικών προσώπων αυτών – για τις οποίες έχει ανασταλεί η λειτουργία τους (π.χ. ΚΑΠΗ) – σε δομές του Ε.Σ.Υ. και ιδίως στα νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία είναι αυτά που δέχονται τη μεγαλύτερη «πίεση» ως προς την υποδοχή, διαλογή και διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού. Η εν λόγω διάθεση προτείνεται να έχει διάρκεια για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των δομών των ΟΤΑ στις οποίες απασχολείται το εν λόγω υγειονομικό προσωπικό.

Είναι βέβαιο ότι σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση, η βοήθεια που θα συνεισφέρει το εν λόγω προσωπικό των ΟΤΑ στο «δοκιμαζόμενο» σύστημα υγείας – έστω και ως προσωπικό υποστήριξης – θα είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο σημαντική από την όποια (αλλότρια) εργασία υλοποιεί σήμερα το εν λόγω προσωπικό στις υπηρεσίες των Δήμων ενώ ταυτόχρονα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα συμπόρευσης και συνεργασίας στον αγώνα έναντι του νέου κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως η δράση όλων μας – και των δημόσιων φορέων – σε αυτές τις ώρες ευθύνης οφείλει να υπηρετεί την ρήση «Ενωμένοι στεκόμαστε όρθιοι, χωρισμένοι πέφτουμε» («United we stand, divided we fall»). Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη «μάχη»…

Άλλα Πρόσφατα