Από το πρωί του Σαββάτου εντάσσεται στις «κόκκινες» περιοχές για επτά ημέρες και ο Δήμος Ρεθύμνης καθώς σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, είχε 17 ενεργά κρούσματα και τώρα έχει 51.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης απηύθυνε νέα αγωνιώδη έκκληση στους συνδημότες του για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας ενώ έκανε λόγο για «αλαλούμ» αναφορικά με την γεωγραφική καταγραφή των κρουσμάτων στην Πολιτική Προστασία, καθώς όπως είπε ακόμη και κάτοικοι του δυτικού διαμερίσματος της πόλης καταγράφονται ως κρούσματα του … Ρεθύμνου. «Δεν μας πειράζει που μπήκαμε στο “κόκκινο”, αφού δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αφού δεν έχουμε καταλάβει ότι στο χέρι μας είναι πότε θα φύγει το κακό όσον αφορά την ατομική μας ευθύνη και φυσικά της κυβέρνησης στο πότε ο κόσμος θα εμβολιαστεί ώστε να περιοριστεί η διασπορά. Δεν πειράζει που ήρθαν έτσι τα πράγματα, γιατί είδα ότι κι εκεί που ελήφθησαν μέτρα η κατάσταση διορθώθηκε. Ας γίνει έτσι λοιπόν και σε εμάς, γιατί εδώ δεν υπήρξε παρουσία του ΕΟΔΥ για τεστ».
Ωστόσο, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε πως δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση για το γεγονός ότι ο δήμος Ρεθύμνης θα «κοκκίνιζε». «Ο μόνος υπεύθυνος άνθρωπος που με ενημέρωσε και με προειδοποίησε ώστε να κάνω ότι μπορώ για να ενημερώσω τους πολίτες, ήταν η κα. Ψαρουλάκη, που θεώρησε υποχρέωση της να μου πει ότι το ιικό φορτίο στο δήμο μου είναι υψηλό. Δεν είναι ένα στοιχείο για να σε βάλει στο “κόκκινο” κάνει όμως πρόγνωση για το τι θα ακολουθήσει και δυστυχώς επαληθεύτηκε».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις αυξημένες τιμές του ιού στα λύματα του δήμου Ρεθύμνου, οι οποίες σήμαναν εκ νέου συναγερμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το «καμπανάκι» χτύπησε πρώτη φορά στις 26 Ιανουαρίου, δύο ημέρες αργότερα το ιικό φορτίο ήταν περίπου το μισό ενώ τα τελευταία αποτελέσματα από τις μετρήσεις που βγήκαν χθες, έδειξαν πως το ιικό φορτίο είναι σταθερό και μικρότερο από την 28η Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι και με τη διερεύνηση που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη στη Μαρίνα του Ρεθύμνου θα έχουμε σαφή αποτελέσματα. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν γιατί είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι ένα ασφαλές δείγμα για να βγουν ασφαλείς συμπεράσματα. Μέχρι τώρα ο ΕΟΔΥ πήγαινε εκεί που υπήρχε πρόβλημα για να κάνει τεστ. Δεν έχει να κάνει με την τοπική διαχείριση του θέματος. Θεωρώ ότι το Λασίθι και το Ρέθυμνο τα παραμέλησαν και είδαμε ότι τα προβλήματα “έσκασαν” στους μικρούς νομούς».
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, από τα 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στο Ρέθυμνο τις προηγούμενες ημέρες μόνο τέσσερα από αυτά αφορούσαν τον δήμο ενώ από τα ενεργά κρούσματα περίπου τα μισά βρίσκονται στο δήμο και τα υπόλοιπα είναι διασκορπισμένα στην ενδοχώρα. «Εκτιμώ ότι ξέρουν τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, ωστόσο εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυφύλακες ούτε τους ελεγκτές. Ας προσέξουν στα χωριά μας, γιατί δεν προσέχει κανείς. Ας κλείσουν τα καφενεία. Δεν είναι εξυπνάδα να κάνεις τον παράνομο σε αυτή τη συγκυρία, δεν μας φταίνε σε τίποτα τα παιδιά που μένουν αγράμματα και δεν μας φταίνε σε τίποτα οι χιλιάδες άνεργοι, των οποίων τα μαγαζιά είναι κλειστά. Δεν είναι θέματα εγωισμού αλλά ουσίας! Όλοι μαζί αν μπορέσουμε να αυτοπεριοριστούμε δύο εβδομάδες δεν θα έχει που να πάει ο ιός. Ξέρω για χωριά που όλη η οικογένεια είναι προσβεβλημένη από τον κορωνοϊό. Μπήκαν σπίτια μας τα προβλήματα πλέον, κινδυνεύουμε από τους οικείους μας και η νεολαία τα πήρε αψήφιστα. Κυκλοφορώ και βλέπω τι γίνεται».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, δεν έχει γίνει καλός προγραμματισμός όσον αφορά τις ανακοινώσεις των κρουσμάτων. «Μην αυταπατώμεθα. Αυτό που γίνεται τώρα, θεωρώ ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να το έχουμε αποφύγει, όμως προκειμένου να καταρρεύσουμε τελείως και να βρεθούμε με κακό πιστοποιητικό τους επόμενους μήνες που περιμένουμε τους επισκέπτες μας, ας γίνει τώρα ότι είναι να γίνει. Για να μπορούμε μεθαύριο να κοιτάξουμε τον πελάτη και να του πούμε ότι είμαστε μια ασφαλής περιοχή».
Τέλος, ο δήμαρχος Ρεθύμνης αναφέρθηκε και στο νοσοκομείο λέγοντας πως η υποστελέχωση του, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους πάντες τα τελευταία χρόνια και πως κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν αφήνουν να προχωρήσει η όποια προσπάθεια γίνεται. «Είναι γεγονός, ότι είναι δεδομένη η υποστελέχωση και ο ηρωισμός που έχουν δείξει στο νοσοκομείο. Όμως είναι μερικά πράγματα που δεν ξεπερνιούνται με ευχολόγια. Έγινε τώρα προκήρυξη θέσεων, κάποιες καλύφθηκαν. Η κλινική COVID έχει 20 κρεβάτια και μέχρι χθες το βράδυ είχαν καλυφθεί τα 14 ενώ όλοι είναι σε καλή κατάσταση. Μειώνονται και οι διασωληνώσεις γιατί πλέον ο ιός επισκέπτεται μικρότερες ηλικίες, αυτές είναι που δεν δίνουν σημασία και στο τέλος νοσούν. Τώρα έχουμε μόνο ένα γέροντα στο νοσοκομείο 91 ετών».