Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το «στοίχημα» της Δανίας:Ανεβάζει στροφές στην πράσινη ενέργεια με στόχο την απεξάρτηση από τη Ρωσία

Πρέπει να διαβάσετε

Να ενισχύσει σημαντικά τον εφοδιασμό της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προσωρινά να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά της στη Βόρεια Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχεύει η κυβέρνηση της Δανίας σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη γρήγορη απεξάρτησή της από τις προμήθειες από τη Ρωσία.

«Θα αυξήσουμε την παραγωγή φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα για περιορισμένη χρονική περίοδο», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η ενίσχυση από την Δανία της παραγωγής φυσικού αερίου από τα υπάρχοντα κοιτάσματά της στη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξησή της έως και 25%, σημείωσε παράλληλα ο Δανός υπουργός Ενέργειας και Κλίματος Νταν Γιέργκενσεν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να δει τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο να κόβονται αν δεν πληρώνει σε ρούβλια, σε απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι καλύτερο να παράγουμε αέριο στην Βόρεια Θάλασσα παρά να το αγοράζουμε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν», σημείωσε η Φρεντέρικσεν.

Η Δανία θα μπορεί όντως να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο το ερχόμενο έτος με τις προμήθειες από την Βόρεια Θάλασσα, υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

«Ωστόσο καθώς αποτελούμε μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου αερίου, χρειαζόμαστε και οι άλλες χώρες να απεξαρτηθούν», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Δανίας παρουσίασε επίσης σχέδια για δραστική αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, όπως και για την εισαγωγή ενός ενιαίου φόρου άνθρακα στις εκπομπές των εταιρειών.

Η κυβέρνηση έχει στόχο να τετραπλασιάσει εντός οκτώ ετών την παραγωγή ενέργειας από χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και να ενισχύσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας από θαλάσσια πάρκα κατά ένα με τέσσερα γιγαβάτ.

Πηγή: cnn.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα