της Φαίης Σφακιωτάκη
Το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που δόθηκε στην ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων προσέφερε σε κάποιες περιοχές ικανοποίηση, σε άλλες όμως προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη, διότι άλλη αίσθηση δημιουργήθηκε κατά τις συναντήσεις που προηγήθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλα διατυπώνονται εγγράφως. Σε κάθε περίπτωση αυτό που παραμένει σταθερό είναι ότι δε σχεδιάζεται κατάργηση Εφετείων και Πρωτοδικείων στην Κρήτη. Οι αλλαγές αφορούν στα Ειρηνοδικεία.
«Στη στόχευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της εισήγησης του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας, είναι η κατάργηση των Ειρηνοδικείων ως βαθμό απονομής πολιτικής δικαιοσύνης. Άρα, απευθείας οι υποθέσεις θα εισάγονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο κι όχι στο Εφετείο, όπως ήταν μέχρι σήμερα» εξήγησε στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη της Τηλεόρασης CRETA, ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Καραγιάννης.
Νομός Ηρακλείου
Βάσει του σχεδίου νόμου καταργούνται τα Ειρηνοδικεία:
-Ηρακλείου,
-Πύργου,
-Καστελλίου.
Το Ειρηνοδικείο Μοιρών μετατρέπεται σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.
«Οι υποθέσεις Μονομελούς Πρωτοδικείου και Μονομελούς Πλημμελειοδικείου που αφορούν στην περιφέρεια του υφιστάμενου Ειρηνοδικείου Μοιρών, θα εκδικάζονται από την περιφερειακή έδρα, που θα εδρεύει στις Μοίρες. Όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις θα εκδικάζονται από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου» σημείωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Λογοθέτης.
Του σχεδίου νόμου είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, με την οποία ζητάει τη συνέχιση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Καστελλίου. Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται: «Το Ειρηνοδικείο Καστελλίου στεγάζεται σε κτίριο που ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε αυτό συγχωνεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια τα Ειρηνοδικεία Αρκαλοχωρίου, Βιάννου κλπ. Ζητούμε να συνεχιστεί η λειτουργία του Δικαστηρίου στο Καστέλλι, όπως κι αν αυτό ομομάζεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο για λόγους ιστορικότητας, αλλά κυρίως για λόγους ουσίας κι απρόσκοπτης απονομής της Δικαιοσύνης.»
Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε γίνει με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων και τους Κρητικούς Βουλευτές της Ν.Δ., είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα 45 επιπλέον οργανικών θέσεων στο Νομό Ηρακλείου. «Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης» είχε δηλώσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA, ο Βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης.
Νομοί Ρεθύμνου & Χανίων
Για το νομό Ρεθύμνου δεν περιλαμβάνεται κάποια μεταβολή, ενώ για το νομό Χανίων το Ειρηνοδικείο Βάμου μετατρέπεται σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.
«Το Περιφερειακό Πρωτοδικείο θα έχει έδρα το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Ειρηνοδικείο. Σε αυτό θα εκδικάζονται πλέον οι υποθέσεις των Δήμων Αποκορώνου και Σφακίων, συνεπώς έχουμε μια πλήρη αναβάθμιση. Αυτό για μας αποτελεί πλήρη ικανοποίηση του αιτήματος και του αγώνα που είχαμε κάνει» ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρηστος Πραματευτάκης.
Νομός Λασιθίου
Αναπάντεχη για το Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου ήταν, βάσει του παρόντος σχεδίου νόμου, η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας.
«Στην τελευταία συνάντηση με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης είχε δημιουργηθεί η αίσθηση και η πεποίθηση ότι θα παραμείνουν οι δύο έδρες. Οι δικηγόροι είναι 39 στην Ιεράπετρα και 30 στη Σητεία. Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας είναι το μεγαλύτερο σε δικαστική ύλη» τόνισε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου, Σοφία Τσαγκαράκη.
Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια, εξακολουθεί να υπάρχει πληροφόρηση και κατόπιν επικοινωνίας με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ότι παραμένει στο τραπέζι η διατήρηση και των δύο εδρών.
«Μας είπαν ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις και θα περιλαμβάνεται και η Ιεράπετρα ως περιφερειακή έδρα. Αυτό ωστόσο που επίσημα έχουμε στα χέρια μας, έχει ως περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου Λασιθίου μόνο τη Σητεία.»
Σημειώνεται ότι επίκειται δημόσια διαβούλευση. «Θα υπάρξει ένα διάστημα διαβούλευσης για να δούμε και τις λεπτομέρειες. Δεν είναι πολύ απλό πράγμα να ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας κι εκεί που είχαμε πάρα πολλά Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα, να καταργούνται και οι υποθέσεις να εκδικάζονται πλέον από τα Πρωτοδικεία. Η λογική στο σχεδιασμό αυτό είναι ότι έχουμε περίπου 960 Ειρηνοδίκες, οι οποίοι αποτελούν το 1/3 των δικαστικών λειτουργών. Οι αρμοδιότητές τους το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί και θεωρείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι θα μπορούν να εκδικάζουν υποθέσεις αρμοδιότητας Πρωτοδικείων, προκειμένου αυτό να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης» ανέλυσε καταληκτικά ο κ. Λογοθέτης.