Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
18.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου που κάηκαν

Πρέπει να διαβάσετε

Τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία προβλέπει το σχέδιο αξιοποίησης των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού που έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Περίπου έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, το πλάνο της αξιοποίησης θα καταδείξει τριμερής συμφωνία μεταξύ του ακαδημαϊκού ιδρύματος, της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Ηρακλείου με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου να δίνει το πρώτο «στίγμα» μιλώντας στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta.

«Το θέμα εξετάζει επιτροπή στην οποία συμμετέχουν το πανεπιστήμιο, η περιφέρεια και ο δήμος. Μέχρι στιγμής προκρίνεται η ιδέα της δημιουργίας πάρκου και ενός μουσείου τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση επιθυμία μας είναι να δημιουργηθούν δομές που θα είναι χρήσιμες στην πόλη. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του 2020» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης.

Η φωτιά στις εγκαταστάσεις της λεωφόρου Κνωσού είχε ξεσπάσει στις 23 Σεπτεμβρίου του 2018 προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε κτιριακές υποδομές και αρχειακό υλικό. Η αξιοποίηση του χώρου μοιάζει με μονόδρομο και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα.

«Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση δεν είναι η ιδανική και απαιτούνται ενέργειες για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Έχουν προκριθεί πλέον συγκεκριμένες ιδέες και σύντομα θα καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις» τόνισε ο κ.Τσακαλίδης.

«Είναι θέμα του Πανεπιστημίου η κατάληψη στον Ευαγγελισμό»

Χαμηλούς τόνους για το θέμα της κατάληψης του «Ευαγγελισμού» κράτησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο, που βρίσκεται στην εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου και τελεί δεκαετίες υπό κατάληψη, ανήκει στο πανεπιστήμιο Κρήτης και με αφορμή δήλωση του υπουργού προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη για την εκκένωση των καταλήψεων σε όλη τη χώρα οι τόνοι έχουν ανέβει. Ξεκάθαρος ήταν από την πλευρά του ο πρύτανης του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

«Το θέμα θα συζητηθεί όταν θα υπάρχουν ώριμες συνθήκες. Η συζήτηση αυτή θα γίνει στη σύγκλητο και πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δεν θα υπάρξει καμία αιφνιδιαστική κίνηση» δήλωσε ο κ.Τσακαλίδης.

Στο μεταξύ στον πλαίσιο της Συνόδου των Πρυτάνεων το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την ανώτατη εκπαίδευση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της συγκλήτου «το Πανεπιστήμιο Κρήτης εμμένει στις αρχές οι οποίες, από την ίδρυσή του, διέπουν την λειτουργία του, δηλαδή: στην δημοκρατική διακυβέρνηση, στην έρευνα σε τομείς αιχμής, στην σύνδεση έρευνας και εκπαίδευσης, στον διεθνή προσανατολισμό και την ανάπτυξη συνεργασιών με κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο, στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου προσωπικού με ανοικτές διαδικασίες και στην υψηλής ποιότητας εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του φοιτητών μέσω σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών. Θεωρούμε ότι το θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να διευκολύνει και όχι να δυσχεραίνει την λειτουργία των ελληνικών ΑΕΙ με βάση τις αρχές αυτές».

«Τα πανεπιστήμια είναι στα όρια των λειτουργικών τους δαπανών. Απαιτείται ενίσχυση της χρηματοδότησης αλλά και του αυτοδιοίκητου των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα