Το ραντεβού της Κρήτης με το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρέπει να διαβάσετε

Έπειτα από οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιτελική ομάδα που συγκροτήθηκε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, μελετά και επεξεργάζεται τα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να επαναληφθούν οι πρακτικές του παρελθόντος, όπου η χώρα μας έχασε τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, αλλά και να θωρακίσει την ελληνική οικονομία. Η κατασπατάληση κοινοτικών κονδυλίων σε μικρά έργα αμφίβολης αξίας και χρησιμότητας, κράτησε τον τόπο μας στην υστέρηση.

Οι αρνητικές εμπειρίες από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τα Ολοκληρωμένα Μεσογειακά Προγράμματα, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τις χρηματοδοτήσεις του Κοινοτικού Ταμείου Συνοχής και του ΕΣΠΑ, φαίνεται να προβληματίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό και στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ότι το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα. Μάλιστα, επικαλέστηκε την Κρήτη, από την οποία κατάγεται, λέγοντας ότι μολονότι είναι μια Περιφέρεια με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρατηρείται πρωτοφανής καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας.

Για τον σκοπό αυτό θέλησε να έχει αναλυτική ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου στη συνέχεια να συζητήσει με την Πενταμελή Επιτροπή που έχει συστήσει την ένταξη συγκεκριμένων έργων του νησιού στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενδιαφέρον Μητσοτάκη για τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του είναι η ταχεία ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, η υλοποίηση χωρίς καμιά αργοπορία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η δρομολόγηση του ΒΟΑΚ, η εκτέλεση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προτάσσοντας τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου.

Αναφερόμενος δε στο καινοτόμο και πρωτοποριακό αυτό έργο, ζήτησε να μάθει σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται. Επιπλέον, υπενθύμισε στους συνομιλητές του ότι εδώ και καιρό είχε μιλήσει σε δημόσια ομιλία του γι’ αυτό, εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στην αντιμετώπιση του ενεργειακού ελλείμματος της Κρήτης, αλλά και στην απεξάρτησή μας από ρυπογόνα καύσιμα.

Οι υποδομές, η ενέργεια, η αγροτική οικονομία, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν για τον Έλληνα πρωθυπουργό καίριες προτεραιότητες για την Κρήτη.

Πάντως, πέρα από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αναμφίβολα, θετικό γεγονός είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται στην πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση που διανύει η Ελλάδα.

Την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε στο ξέφωτο, μετά την πολύχρονη και επώδυνη οικονομική κρίση, η πανδημία μας γυρίζει ξανά πίσω. Οι επιπτώσεις της στην οικονομία και στην απασχόληση αναμένεται να είναι εξαιρετικά σκληρές.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως με σωστό σχεδιασμό, η Κρήτη θα μπορέσει να αντλήσει τα δικό της μερίδιο από τα 32 δις ευρώ που δικαιούται η χώρα μας. Αρκεί αυτή τη φορά το σύνολο των χρηματοδοτήσεων να κατευθυνθεί όχι σε έργα βιτρίνας, αλλά μεγάλης εμβέλειας και προστιθέμενης αξίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα