Τι θα κάνατε αν σας έλεγαν ότι ένα πιάτο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο εάν δεν έχει μαγειρευτεί σωστά; Κάποιοι γευσιγνώστες μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο πιάτο που θεωρείται πιο δηλητηριώδες ακόμα και από το κυάνιο.
Οι σεφ που προετοιμάζουν το προσωπικό τους γι αυτό το πιάτο, πρέπει να το εκπαιδεύσουν τουλάχιστον τρία χρόνια, έτσι ώστε να επιτρέψουν σε κάποιο νέο να το μαγειρέψει. Παρά τις συστάσεις για την επικινδυνότητα του πιάτου, υπάρχουν καλοφαγάδες που είναι πρόθυμοι να το δοκιμάσουν αψηφώντας το ρίσκο.
Το πιάτο περιλαμβάνει το ψάρι Fugu, το οποίο είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη στον κόσμο. Το ψάρι αυτό είναι δηλητηριώδες γιατί περιέχει μία ουσία που ονομάζετε tetrodotoxin. Η ουσία αυτή εντοπίζεται στα όργανα του ψαριού και κυρίως στο συκώτι, τις ωοθήκες και τα μάτια του. Το δέρμα του από την άλλη, συνήθως είναι μη δηλητηριώδες.
Το συγκεκριμένο δηλητήριο παραλύει του μύες του σώματος προκαλώντας παράλυση στο θύμα του ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τις αισθήσεις του. Το θύμα σιγά-σιγά χάνει την δυνατότητα να αναπνεύσει και πεθαίνει από ασφυξία. Ένας όχι και τόσο ωραίος τρόπος για να πεθάνει κανείς μάλλον και επιπλέον δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα κάποιο αντίδοτο.
Η κατανάλωση του ψαριού ελέγχεται από την ιαπωνική νομοθεσία και μόνο εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι σεφ μπορούν να προετοιμάσουν το πιάτο αυτό. Για την προετοιμασία του χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο μαχαίρι που ονομάζεται «fugu hiki», το οποίο φυλάσσεται σε μέρος ξεχωριστό από τα υπόλοιπα εργαλεία της κουζίνας για να μην ακουμπήσει πουθενά και αποστειρώνεται πριν από τη χρήση του.
Το ψάρι Fugu τρώγεται σαν sashimi (ωμό ψάρι σε κομμάτια) σαν chiri nabe (ιαπωνικό πιάτο ψαριού σε κατσαρόλα), ψητό, τηγανητό ή ακόμα και σαν σαλάτα «yubiki» σε κάποια μέρη όπου περιέχεται το δέρμα του ψαριού.