Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025
8.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το πείραμα με το «ψεύτικο χέρι» αποδεικνύει πώς μπορεί να εξαπατηθεί ο εγκέφαλος (βίντεο)

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα βίντεο στο YouTube έχει γίνει viral καθώς, έχει μπέρδεψε τους ανθρώπους σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Διότι με ένα απλό πείραμα αποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί πολύ εύκολα να εξαπατηθεί και να μετατρέψει το μη πραγματικό σε πραγματικό.

 

 

Στο πείραμα συμμετέχουν ένας μαθητής και ένας καθηγητής. Ο καθηγητής τοποθετεί ένα ψεύτικο χέρι δίπλα στο αληθινό, τα οποία τα χωρίζει με μια ξύλινη τάβλα. Στη συνέχεια με ένα πανί του κρύβει το αληθινό για να μην το βλέπει. «Θα εκπαιδεύσω τον εγκέφαλό σου να πιστεύει ότι αυτό το χέρι είναι το χέρι σου», του λέει.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής χρησιμοποιεί δύο χάρακες και τους τοποθετεί κατά μήκος του δεξιού (αληθινού) χεριού και του ψεύτικου χεριού του μαθητή. Του χαϊδεύει και το αληθινό, αλλά και το ψεύτικο με τους δύο χάρακες. Λίγο αργότερα του χαϊδεύει μόνο το ψεύτικο χέρι και ο μαθητής αντιδρά σαν να είναι το αληθινό.

Στη συνέχεια του χτυπά ένα ένα τα δάχτυλα του ψεύτικου χεριού και ανταποκρίνονται τα αντίστοιχα δάχτυλα του αληθινού, παρότι αυτά δεν τα ακουμπάει καθόλου. Ο εγκέφαλος του πιστεύει ότι είναι το πραγματικό του χέρι.

Και αφού τελειώνει με αυτή τη διαδικασία ο καθηγητής βγάζει ένα σφυρί. Του χτυπάει με δύναμη το ψεύτικο χέρι και ο μαθητής τινάζει το αληθινό και ουρλιάζει.

Αυτό το κόλπο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πανεπιστημιακούς χώρους. Αν και έχουμε την εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής της ύπαρξης του σώματος μας, αυτή η φαινομενικά ριζωμένη αίσθηση είναι πραγματικά πολύ εύθραυστη. Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί διαρκώς αυτή την αίσθηση χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις αισθήσεις μας.

Εξάλλου, η δύναμη της υποβολής είναι πολύ μεγάλη. Έχει άμεση σχέση με τα μηνύματα που μπορεί να καταγράψει το μυαλό με τη δύναμη του, ακόμη και όταν αυτά είναι στη φαντασία του ατόμου.

in_article_2_mobile
Πηγήgazzetta.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα