Το Πάσχα του πολέμου

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Διανύουμε την σημαντικότερη και ιερότερη περίοδο της Χριστιανοσύνης, την Εβδομάδα των παθών και της σταύρωσης του Ιησού Χριστού.

Όλοι οι χριστιανοί αναμένεται να γιορτάσουν με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη , τις άγιες αυτές μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, μέσα στο εκκλησιαστικό περιβάλλον, από τους ύμνους και τα Ευαγγέλια των θρησκευτικών ακολουθιών.

Φέτος το Πάσχα και η Ανάσταση στις ορθόδοξες εκκλησίες θα γιορταστεί κανονικά με μάσκες και πιστοποιητικά υπό την σκιά του εξασθενημένου κορωναϊού, μετά από δύο χρόνια επιτήρησης στους ιερούς ναούς και υπό περιορισμό στα σπίτια των πιστών .

Μετά τη λειτουργία του καθολικού Πάσχα την προηγούμενη Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στους πιστούς υπογράμμισε λέγοντας: «Σήμερα τα βλέμματα όλων μας είναι γεμάτα έκπληξη σε αυτό το Πάσχα του πολέμου που υπάρχει πολύ αίμα και βία, και πολλές αδελφές και αδελφοί μας προσπαθούν να σωθούν από τις βόμβες».

«Χριστός Ανέστη, σήμερα αντηχεί η φράση αυτή, η οποία είναι τόσο πολύτιμη για την χριστιανική ανατολή».

Πιο αναλυτικά μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου πρόσθεσε:

«Να αφήσουμε να επικρατήσει η ειρήνη του Χριστού στη ζωή μας, στα σπίτια μας , στις χώρες μας .Σας παρακαλώ να μην συνηθίσουμε τον πόλεμο…»

«Ας επικρατήσει η ειρήνη στην μαρτυρική Ουκρανία η οποία επλήγη σκληρά από τη βία και τις καταστροφές ενός βάναυσου πόλεμου στον οποίο την έσυραν…»

Ο πάπας δεν προσευχήθηκε μόνο για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά ευχήθηκε ο πόλεμος στην Ευρώπη να αυξήσει το ενδιαφέρον και για άλλες περιπτώσεις στις οποίες επικρατεί ένταση και πόνος σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου και ζήτησε να σταματήσουν οι συγκρούσεις και η βία στην Μέση Ανατολή , στην Υεμένη, στη Λιβύη, σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο και στην Λατινική Αμερική.

Την ίδια ώρα που οι ευχές και οι προσευχές του Ποντίφικα αντηχούσαν στο κήρυγμα του Βατικανού την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρόμενων, προοπτική κλιμάκωσης του πολέμου δείχνουν οι εκτιμήσεις έγκυρων στρατιωτικών αναλυτών 52 μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επιχείρηση αστραπή για την κατάληψη της Ουκρανίας που πίστευαν πολλοί ότι θα γινόταν από την Ρωσία δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού ναυτικού, οι προβλέψεις δείχνουν κάθε άλλο παρά του ότι η κατάσταση εξομαλύνεται.

Παρατηρείται επίσης, ότι η Μόσχα απειλεί με γενίκευση του πολέμου απειλώντας ευθέως και άλλες χώρες όπως τη Σουηδία και την Φιλανδία εάν τολμήσουν να προχωρήσουν στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για να μην στείλουν νέο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Παρακολουθώντας δηλώσεις Ουκρανών υπουργών την περίοδο του πολέμου αντιλαμβάνεται κάποιος την απόγνωση τους και θαυμάζει το θάρρος τους.

Γιατί ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας :

Όταν ένας λαός πολεμά για την ανεξαρτησία του ενάντια σε ένα ισχυρό γειτονικό κράτος που εισβάλλει, σκοτώνει αμάχους, βομβαρδίζει σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία, όταν καταστρέφει πόλεις και αφήνει πίσω του συντρίμμια και θάνατο, τότε οι πολίτες του έχουν δικαίωμα να αντισταθούν και να πολεμήσουν.

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο Πούτιν για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία που μπορεί να γίνει αποδεκτή στη συνείδηση των πολιτισμένων δημοκρατικών λαών της γης για αυτή την άδικη εισβολή και ότι αυτός θα είναι ο μεγάλος χαμένος ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου.

Η ιστορία θα τον κατατάξει στο ίδιο κάδρο μαζί με τους Ναζί Γερμανούς κατακτητές και τον Αδόλφο Χίτλερ, που εισέβαλε στην Ρωσία κατά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Γι αυτό το μήνυμα του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου από το Βατικανό πρέπει να γίνει αποδεκτό, μαζί με το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, κατά την εορτή του Πάσχα των Ορθόδοξων Χριστιανών.

Άλλα Πρόσφατα