Το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Κρήτης, με αφορμή την κοπή του δέντρου στην Χ. Γιάνναρη εξέδωσε ανακοίνωση ως προς την ορθή Διαχείριση Αστικών Δέντρων με φυτοπαθολογικά προβλήματα και δυνητικά ζητήματα επικινδυνότητας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς και το πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου Ηρακλείου περί κορμοκοπής δένδρου στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, και με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου και της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου Κρήτης, επισημαίνουμε τα εξής :
Η κουτσουπιά, Cercis siliquastrum (το είδος του καλλωπιστικού δένδρου που κόπηκε), δύναται να αναβλαστήσει υπό συνθήκες αλλά προφανώς οι επιστημονικά υπεύθυνοι γνωρίζουν πως κανένα δέντρο δεν αξίζει να καρατομηθεί με τόσο αδόκιμο τρόπο. Δυστυχώς, δεν συνηθίζεται να δίνονται στη δημοσιότητα οι κρίσιμες πληροφορίες που οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση, όπως σε τι ποσοστό ή με βάση ποια διεθνή πρότυπα έγινε η καρατόμηση του εν λόγω δένδρου, όπως και κάθε δένδρου.
Στα πρόσφατα εγκαίνια λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου στο ΕΛΜΕΠΑ, επισημάνθηκε πως ισχύουν κανόνες ορθής πρακτικής στο αν η σήψη θεωρείται επισφαλής ή όχι για το ίδιο το δένδρο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η προσέγγιση «γίνεται κορμοτομή έως να βρεθεί υγιές ξύλο» δεν εμπίπτει σε κανένα επιστημονικό κανόνα ή ορθή πρακτική.
Επιπροσθέτως, η συνέχιση άρδευσης του καρατομημένου δέντρου με κανονική ροή, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα καθώς τα δένδρα αυτά δεν διαθέτουν πλέον φύλλωμα για να απορροφήσουν το νερό και έτσι επέρχεται υποβάθμιση του ριζικού τους συστήματος, που ούτως ή άλλως είναι επιβαρυμένο μέσα στο αστικό έδαφος και τις γειτνιάζουσες υποδομές και δίκτυα.
Το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Κρήτης ιδρύθηκε με σκοπό να θεραπεύσει, με επιστημονική μεθοδολογία και άρτια πρακτική, τις παθογένειες που διαχρονικά ταλανίζουν τον τομέα του αστικού πρασίνου στην Κρήτη και τη νότια Ελλάδα και να υποβοηθήσει τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα πρασίνου σωστά και υπεύθυνα. Δράσεις του Παρατηρητηρίου αποτελούν η εκπόνηση και θεσμοθέτηση σύγχρονων προδιαγραφών εκτέλεσης έργων, η εκπαίδευση του προσωπικού και η πιστοποίηση των επαγγελματιών σε ζητήματα αστικού πρασίνου, με έμφαση στην ασφάλεια των κατοίκων και των μεγάλων δένδρων.