Για διακοπές κατέβηκε στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να χαλαρώσει υποτίθεται, όμως τον πρόλαβαν οι εξελίξεις: κι από το Οροπέδιο Λασιθίου (τόπο καταγωγής της μητέρας του) και τις Γούβες του Δήμου Χερσονήσου, βρέθηκε εσπευσμένα στο στούντιο για να γράψει την τηλεοπτική του δήλωση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επέλεξε το Ηράκλειο, τη γενέτειρά του, για να προβεί σε μία σύντομη αλλά συνάμα αιχμηρή (on camera) τοποθέτηση, έπειτα από τον πολιτικό «σεισμό» που προκάλεσε η διπλή παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέωντα με φόντο τα δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών.
Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός, ενώ προετοιμαζόταν για τη δήλωσή του. Φαινόταν έντονα προβληματισμένος και επαναλάμβανε διαρκώς στους συνεργάτες του ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Τόνιζε επίσης ότι θα πρέπει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να θωρακιστεί η δημοκρατία.
Οι εξελίξεις τον δικαίωσαν, σχολίαζαν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι τα γεγονότα είναι προάγγελος σοβαρών πολιτικών εξελίξεων, ίσως και πρόωρων εκλογών. Για αυτό και στο «πράσινο» στρατόπεδο διαμηνύουν ότι βρίσκονται σε θέσεις «μάχης». Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις ίσως να είναι και η κορυφή του παγόβουνου, καθώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα.
Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι μόλις τελείωσε τη δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης του έγιναν γνωστές οι διαρροές από το Μαξίμου, ότι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θέλει να επικοινωνήσει μαζί του.
Ευθύς αμέσως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είχε μία μίνι τηλεφωνική «σύσκεψη» με στενούς του συνεργάτες, την Διευθύντρια Επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου και τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
«Καμία τέτοιου τύπου επικοινωνία με γραπτά μηνύματα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Όλα να γίνουν θεσμικά. Όλα να βγουν στο φως» ήταν η απόφαση που ελήφθη.
(Και) στο τοπικό ΠΑΣΟΚ σκοπεύουν, όπως λέγεται, να συνεχίσουν στην ίδια γραμμή, αποφεύγοντας ακρότητες και διατηρώντας την έως τώρα «ψύχραιμη στάση» τους, με μία σοβαρή και προσεγμένη στην κρισιμότητα των περιστάσεων ρητορική.
Τα στελέχη της παράταξης διατηρούν, όπως λένε, στάση αναμονής και περιμένουν τη δικαιοσύνη να «μιλήσει».
Ο στόχος (τους) είναι η ολική επαναφορά του κόμματος να γίνει με σταθερά βήματα, μέσα από έναν ανοιχτό και στρωτό διάλογο με όλο τον «δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο» του νησιού, απέναντι σε έναν ακραία «τοξικό» διπολισμό που εποφθαλμιά μικροκομματικά οφέλη, εμφορούμενος από «λαϊκισμό» και «ελιτισμό». Η συγκεκριμένη πολιτική στάση, όπως σχολιάζουν «πράσινοι» κύκλοι, είναι ουσιαστικά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι μία μορφή διακυβέρνησης, με αρχές πολιτικού τυχοδιωκτισμού και καιροσκοπισμού, που αντίκεινται σε κάθε έννοια προόδου για τον τόπο. Είναι ένα μοντέλο το οποίο δοκιμάστηκε, απέτυχε, αποδοκιμάστηκε και στο τέλος ζημίωσε την πατρίδα, καταλήγουν οι ίδιοι «πράσινοι» κύκλοι.