Η επανάσταση στον τομέα της υγείας μέσω των φαρμάκων απώλειας βάρους νέας γενιάς, όπως το Ozempic, δεν μεταμορφώνει μόνο τις σιλουέτες εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα και στους αερομεταφορείς, έναν από τους πιο ενεργοβόρους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας.
Πρόσφατη μελέτη της χρηματοοικονομικής εταιρείας Jefferies αποκαλύπτει ότι η ευρεία χρήση των σκευασμάτων που συναγωνίζονται μια φυσική ορμόνη του ανθρώπινου σώματος, τη γλυκαγόνη (GLP-1), θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, χάρη στην απλή φυσική της πτήσης: οι ελαφρύτεροι επιβάτες απαιτούν λιγότερα καύσιμα. Σύμφωνα με την ανάλυση της Σίλα Καχιάογλου για την Jefferies, οι τέσσερις κολοσσοί των αιθέρων στις ΗΠΑ –American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines και United Airlines– ενδέχεται να δουν το κόστος των καυσίμων τους να μειώνεται συνολικά κατά 580 εκατ. δολ. ετησίως.
Το ποσό αυτό προκύπτει από τη μείωση του βάρους του αεροσκάφους, καθώς κάθε κιλό που χάνεται από το ωφέλιμο φορτίο επιτρέπει στους κινητήρες να καίνε λιγότερη κηροζίνη. Η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,5% του ετήσιου κόστους καυσίμων, το οποίο αναμένεται να αγγίξει τα 38,6 δισ. δολ. για αυτές τις εταιρείες έως το 2026, όμως στον κλάδο των αερομεταφορών κάθε γραμμάριο μετράει. Γι’ αυτό και οι αεροπορικές εταιρείες παραδοσιακά καταφεύγουν σε ακραία μέτρα για τη μείωση του βάρους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την American Airlines, η οποία πριν από δεκαετίες αφαίρεσε μία και μόνο… ελιά από τις σαλάτες των επιβατών για να εξοικονομήσει 40.000 δολάρια. Οι εταιρείες μπορούσαν να ελέγξουν το βάρος του εξοπλισμού ή των γευμάτων, το βάρος των επιβατών όμως παρέμενε ένας παράγοντας εκτός της επιρροής τους.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η τάση αυτή αλλάζει, καθώς ένας στους οκτώ ενηλίκους στις ΗΠΑ έχει κάνει χρήση των νέων φαρμάκων. Η μείωση του βάρους των επιβατών δεν επηρεάζει μόνο την κατανάλωση καυσίμου αλλά και την κερδοφορία για τους επενδυτές, αφού μια συνολική μείωση βάρους του αεροσκάφους κατά 2% θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 4%. Η νέα αυτή πραγματικότητα, ωστόσο, κρύβει και προκλήσεις. Η Jefferies επισημαίνει ότι αν και η εξοικονόμηση καυσίμων είναι δεδομένη, οι αεροπορικές εταιρείες ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουν τις πηγές πρόσθετων εσόδων τους. Εάν οι επιβάτες που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα αρχίσουν να καταναλώνουν λιγότερα σνακ και αναψυκτικά στις πτήσεις, οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να καλύψουν το κενό στα έσοδα από τις πωλήσεις εντός του αεροσκάφους. Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες απέφυγαν να σχολιάσουν επίσημα τη μελέτη, η πρακτική του υπολογισμού του βάρους των επιβατών δεν είναι άγνωστη στον κλάδο, καθώς εταιρείες όπως η Air New Zealand και η Finnair έχουν κατά καιρούς ζυγίσει εθελοντικά επιβάτες στις πύλες.


