Τα οξυμένα προβλήματα που καταγράφονται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζόμενων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.
Τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν τον αναισθησιολογικό τομέα, που έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24 ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γιώργος Μανουσάκης να είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής για τα τακτικά χειρουργεία από 1η Ιανουαρίου 2024.
Μια από τις αιτίες που φέρνουν αυτή την εξέλιξη, είναι η εκλογή ενός αναισθησιολόγου ως δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας, καθώς έχει ζητήσει μετάθεση για το νοσοκομείο του γειτονικού δήμου.
Επίσης η νέα προκήρυξη θέσεων από το Υπουργείο Υγείας αφορά 17 μόνιμες ιατρικές θέσεις για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, 6 θέσεις για το Νοσοκομείο Σητείας, 13 θέσεις για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας και 4 θέσεις για το Νοσοκομείο Νεάπολης.
Σε μια προσπάθεια αυτές να γίνουν πιο ελκυστικές, το Υπουργείο αποφάσισε την προκήρυξη θέσεων για αναισθησιολόγους σε βαθμό διευθυντή. Τα επιστημονικά συμβούλια των νοσοκομείων του Λασιθίου -η διοίκηση των οποίων είναι κοινή λόγω της διασύνδεσης- κατέθεσαν τις προτάσεις τους, προτείνοντας στο Υπουργείο, οι θέσεις να προκηρυχθούν σε βαθμό επιμελητή, καθώς η προκήρυξη σε βαθμό διευθυντή θα οδηγήσει στην κάλυψη των θέσεων με τη μέθοδο της «ανακύκλωσης», δε θα λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης και θα έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί να πηγαινοέρχονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λειτουργεί με τέσσερις αναισθησιολόγους κι αν προκηρυχθούν οι θέσεις των αναισθησιολόγων σε βαθμό διευθυντή, τότε σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το νοσοκομείο θα μείνει με μόλις έναν αναισθησιολόγο, αφού οι γιατροί θα αποχωρήσουν για τα γειτονικά νοσοκομεία, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν.
«Θα μείνουμε με έναν αναισθησιολόγο από το 2024» ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, συμπληρώνοντας πως την Παρασκευή συνεδριάζει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, όπου και θα τεθεί ξανά στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της προκήρυξης θέσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, κατά μέσο όρο, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου γίνονται ετησίως 1.700 χειρουργεία, ενώ εκτός από τον χειρουργικό τομέα, θα επηρεαστεί και η μαιευτική κλινική, που γίνονται 600 τοκετοί τον χρόνο αλλά και η ορθοπαιδική κλινική, σε περίπτωση διακοπής των τακτικών χειρουργείων.
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, τέλος του έτους λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων του νοσοκομείου και δεν είναι βέβαιη η παράτασή τους.
Το ντόμινο προβλημάτων, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη γενική συνέλευσης, οδηγεί τους εργαζομένους σε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.