Την ημέρα της επετείου για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το νέο σήμα της μεγάλης φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης της χώρας.

Το νέο έμβλημα της Ν.Δ. σηματοδοτεί σύμφωνα με την ηγεσία της ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία και στις νέες ιδέες. Ο πρωτότυπος μοντέρνος σχεδιασμός του, άλλους εντυπωσίασε και σε άλλους δεν άρεσε.

Έτσι γίνεται συνήθως σε κάθε περίπτωση αφού είναι βέβαιο ότι όποιο σήμα και να είχε επιλεγεί θα υπήρχαν σχόλια και αντιδράσεις. Και αυτό δεν είναι κακό, είναι καλό. Άλλοι κριτίκαραν σκληρά, άλλοι επιστράτευσαν εμπνευσμένο χιούμορ καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο και άλλοι χειροκρότησαν το νέο σύμβολο συμμετέχοντας σε ένα δημόσιο πολιτικό διάλογο γύρω από την ιστορία των αλλαγών όλων των κομμάτων και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.

Η ιστορία λέει ότι οι περισσότεροι πολιτικοί σχηματισμοί που έχουν δραστηριοποιηθεί διαχρονικά στην Ελλάδα, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλάξει το έμβλημά τους.

Κάποια κόμματα παρέμειναν σταθερά στο σκληρό πυρήνα τους και άλλα εξελίχθηκαν διευρύνοντας την ιδεολογική τους βάση. Κάποια κόμματα δεν μπόρεσαν να περάσουν στη νέα εποχή και εξαφανίστηκαν και μερικά προσπάθησαν να προσαρμοστούν στο νέο πολιτικό-κοινωνικό περιβάλλον φορώντας απλά τα ρούχα τους αλλιώς. Όλες οι πολιτικές μεταμορφώσεις συνοδεύονταν σχεδόν πάντα με τις αλλαγές των πολιτικών συμβόλων.

Υπάρχουν άλλα κόμματα που δεν έχουν αλλάξει, με το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι να παραμένουν σταθερά στη θέση τους «συμβολίζοντας την πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης» στο ίδιο έργο χωρίς τέλος θεατές πάνω από 100 χρόνια.

Προφανώς για τους ορθολογιστές αυτό συμβαίνει επειδή η «εκμετάλλευση» εξακολουθεί να υπάρχει ως τροφή για το κέρδος που λίγο ή πολύ όλοι οι άνθρωποι χωρίς εξαίρεση ακόμη επιδιώκουν.

Προφανώς δεν πιστεύει κανείς πως ένα όνομα, ένα λογότυπο ή ένα σύμβολο, είναι αρκετό να φέρει την ανανέωση και τα πάνω κάτω.

Η ουσία βρίσκεται στις αρχές και τις ιδέες που υπηρετούν και κυρίως στην αξιοπιστία των προγραμματικών τους θέσεων. Μεγάλη σημασία έχει η σοβαρότητα των προτύπων που στελεχώνουν τα κόμματα για την παρουσία, τον λόγο τους και τις πράξεις τους.

Η μεγάλη πρόκληση για τα σημερινά κόμματα είναι να καταφέρουν να πιάσουν τις αγωνίες και τους φόβους της νέας γενιάς και να υλοποιήσουν τα όνειρά τους με νέες παραγωγικές προτάσεις. Να αποβάλλουν τους γερασμένους πολιτικούς μηχανισμούς των περιφερόμενων ρουσφετοδίαιτων, κρατικοδίαιτων, κλακαδόρων, της ιδιοτέλειας και του τυχοδιωκτισμού.

Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα έχει αποδείξει ότι αντέχει στο χρόνο, αντέχει στις κρίσεις, στις αλλαγές συμβόλων και των αρχηγών της. Σέβεται το παρελθόν της, διατηρεί τις ιδέες και τις αρχές της και όπως είπε ο αρχηγός της προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής, για αυτό βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία των πολιτικών εξελίξεων για την πρόοδο και την ευημερία του λαού.

Σήμερα καθώς η Ελλάδα πορεύεται μόνη της χωρίς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Δ.Ν.Τ., η παρουσία της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση της χώρας κρίνεται απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε.

Καλείται να αποδείξει ότι είναι κόμμα λαϊκό που υπηρετεί τους περισσότερους, δηλαδή τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την προκοπή, την αλληλεγγύη και την εθνική ανάταση.

Καλείται να κατακτήσει πανηγυρικά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και το σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων μας, για την πραγματική αλλαγή και την απαλλαγή του Ελληνικού λαού από το άδικο μαρτύριό του.

Μαρίνος Παττακός

Ο Μαρίνος Παττακός είναι εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου