Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
23.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το μνημόσυνο του Δαμασκηνού, το παρασκήνιο και τα καρφιά μεταξύ των ιεραρχών

Πρέπει να διαβάσετε

Με το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κυρού Δαμασκηνού που τελέστηκε το Σάββατο στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων έληξε και η περίοδος της… αθωότητας για τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία της Κρήτης.

Μετά τη θύελλα που ξέσπασε από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του Πατριαρχείου ενόψει της εκλογής του νέου μητροπολίτη οι ιεράρχες της Κρήτης επέλεξαν τους χαμηλούς τόνους και τις…καθυστερήσεις, ώστε να περάσει λίγο ο καιρός και να επέλθει η νηνεμία. Τώρα όμως ο χρόνος πιέζει για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί δεν θέλουν να υπάρξει κι άλλη απώλεια στην Εκκλησία της Κρήτης. «Άνθρωποι είμαστε ποτέ δεν ξέρεις» όπως έλεγε ένας μητροπολίτης.

Το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και μνημόσυνο που τελέστηκαν προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και με τη συμμετοχή ένδεκα Μητροπολιτών και Επισκόπων και η τέλεση Τρισαγίου επί του τάφου του εκλιπόντος Ιεράρχη ήταν το τέλος αυτής της 40ήμερης διαδρομής και πλέον πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Κι επί των διαδικασιών αυτών είχαν μια πρώτη συζήτηση οι ιεράρχες, οι οποίοι ξέρουν πλέον ότι πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο της συνεννόησης και όχι της ρήξης με το Πατριαρχείο. Το οποίο κακά τα ψέματα έκανε επίδειξη ισχύος απέναντι στην Εκκλησία της Κρήτης, που είχε αποφασίσει να μεταθέσει στα Χανιά τον σημερινό τοποτηρητή της χηρεύουσας μητρόπολης, τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο.

Το «όχι» από το Πατριαρχείο και από την κυβέρνηση για τη μετάθεση αυτή μετατράπη σε… σκληρή άρνηση με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή νύχτα για το μεταθετό. Και οι συνοδικοί ιεράρχες μάλλον αιφινδιάστηκαν από την άτεγκτη στάση του Φαναρίου. Τώρα αναζητούν άλλες λύσεις, που σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου.

Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να επικαλέστηκε το θέλημα Θεού, αλλά γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι πια πολύ δύσκολα. Μπλεγμένα ποικιλοτρόπως.

«Θα μας φωτίσει ο Θεός και θα γίνει το καλύτερο. Δεν θα γίνει ούτε το δικό μου, ούτε κανενός άλλου το θέλημα. Θα γίνει το θέλημα του Θεού και σε αυτή την περίπτωση. Και γι’ αυτό να είστε βέβαιοι και να έχετε εμπιστοσύνη στην Αγία μας Εκκλησία. Ο Θεός που κατευθύνει τη ζωή της θα κατευθύνει και τον βηματισμό των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης για να πράξουν το αυτονόητο, το καλό για τον τόπο και για τους ανθρώπους και τα Χανιά μας» είπε μετά το μνημόσυνο ο κ.Ευγένιος.

Και συνέχισε: «δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, η τοποτηρητεία συνεχίζεται, ο άγιος Κισσάμου κάνει αυτό που του έχει ανατεθεί από την Εκκλησία άξια. Κάποια στιγμή, ίσως και σήμερα αν έχουμε το περιθώριο, πιθανόν να καθορίσουμε τις κινήσεις μας. Δεν βιαζόμαστε. Στην Εκκλησία κενό δεν υπάρχει ποτέ» τόνισε.

Νέα δεδομένα και… διαφορετικές απόψεις

Στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί πια στην Εκκλησία Κρήτης πρέπει να συνυπολογιστούν και μερικές παράμετροι που αλλάζουν τα δεδομένα:

*Η επιμονή του Πατριαρχείου που συνεπικουρείται από την κυβέρνηση για επιλογή συγκεκριμένου προσώπου που δεν είναι άλλος από τον Μελχισεδέκ Αμπελικάκη. Ο οποίος και μορφωμένος (χειροτονήθηκε από τον Αρκαλοχωρίου Ανδρέα και έκανε μαζί του το διδακτορικό του) είναι και ιερατικό εκτόπισμα διαθέτει αλλά το πρόβλημα τώρα είναι πως δεν συμπεριελήφθηκε στον κατάλογο προς Αρχιερατείαν Εκλόγιμων Αρχιμανδριτών! Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Ακόμη και αν θέλει η Σύνοδος να τον εκλέξει πώς θα το κάνει;

«Για όλα υπάρχουν λύσεις!» λέγεται πως αναφέρουν πηγές του Πατριαρχείου.

*Ο Κισάμου Αμφιλόχιος, που αποκλείστηκε με την τροπολογία, είναι σφόδρα δυσαρεστημένος και δεν το κρύβει. Πως θα ξεπεράσει η Σύνοδος την ανοιχτή πια αντίδρασή του σε αυτό το ζήτημα; Πόσο θα επιμείνει στο να πάει η Εκκλησία σε μια ακραία αντιδραση;

*Το πιο σοβαρό όμως από όλα είναι ότι πλέον στη Σύνοδο δεν υπάρχει η αρχική, η μέχρι πριν μερικές εβδομάδες σύμπνοια. Δεν είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις πλέον για τις επόμενες κινήσεις, αλλά έχουν εμφανιστεί και… τακτικές που εκθέτουν εαυτούς και αλλήλους στη Σύνοδο. Μάλιστα υπάρχει ένας ιεράρχης από τους ευνοούμενους του Αρχιεπισκόπου που κάποιοι τον δείχνουν ως…υποβολέα διαφορετικών θέσεων.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν συναντήσεις ιεραρχών (μάλιστα μία το Σαββατοκύριακο στα ανατολικά) χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνοδικοί! Το κλίμα δεν μοιάζει να είναι το καλύτερο αφού εάν συνεχιστεί αυτή η λογική θα διαρραγεί και η ενότητα της Εκκλησίας.

«Πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος όταν έχουμε μια κρίση. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουν άμεσα οι ιεράρχες. Να πάνε στο Πατριαρχείο. Να συζητήσουν, να βρουν λύση. Κι όλα θα πάνε καλά» έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα της εκκλησίας Κρήτης.

Κατά πόσο πάντως θα βρεθεί λύση κανείς δεν ξέρει. Αλλά μάλλον δεν υπάρχει λύση από να γίνει επαφή με το Φανάρι.

«Δόξα τω Θεώ υπάρχουν πρόσωπα και λύσεις» αναφέρει ο ίδιος.

Ποιος όμως θα μπορούσε να πάει στα Χανιά τώρα; Σίγουρα ο επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο Πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής κ. Βαρθολομαίος αλλά και άλλοι αρχιμανδρίτες όπως ο Νικηφόρος Κουνάλης που επίσης διατηρεί καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο. Ακούγονται τα ονόματα του Παρθένιου από τη μονή Αττάλη, του Τίτου από το Λασίθι κα.

«Επαναλαμβάνω λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει και η καλή διάθεση» καταλήγει.

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα