Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης για το Πάσχα στο CRETA: «Καλή άρση στους προσωπικούς μας Σταυρούς»

Πρέπει να διαβάσετε

Το δικό του μήνυμα έστειλε για το Πάσχα, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος.

Όπως ανέφερε η σκέψη του είναι πολλές φορές στην αντιμετώπιση των γεγονότων που συμβαίνουν στο περιβάλλον μας. «Γι’ αυτό τονίζω την υποκειμενικότητα της αντίληψης και του στοχασμού, γύρω από αυτά γιατί καθώς επιθυμώ και έχω τη δυνατότητα δόξα τω Θεώ να έχω μια επαφή με νεότερους ηλικίας ανθρώπους, βλέπω πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν τα πράγματα από εμάς τους μεγαλύτερους και επειδή δεν θέλω να είμαι εκτός πραγματικότητας, ρωτώ αυτά τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την πνευματική σύγχυση που ίσως δεν έχουν τις εμπειρίες και τις παραστάσεις, εμάς των μεγαλύτερων, γιατί αντιπροσωπεύω μια γενιά των 50άρηδων και έζησα κάποιες στιγμές πριν την πανδημία, φυσικά πριν τον πόλεμο αλλά και την οικονομική κρίση. Διαλεγούμε με παιδιά που γεννήθηκαν στην οικονομική κρίση, που δεν έχουν τις παραστάσεις που είχαμε νωρίτερα, τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που είχαμε εμείς, τις αντιμετωπίζουν διαφορετικά στη δική τους ζωή. Έτσι θα ήθελα να στρέψω στη σκέψη μου όχι στο πως εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω την κατάσταση συγκρίνοντας με το παρελθόν μου αλλά στο πως εκείνοι που δεν είχαν τις ανάλογες εμπειρίες, το σκέφτονται».

«Το κάναμε για την αγάπη των αδελφών μας, με πολύ πόνο»

Η σκέψη του Αρχιεπίσκοπου βρίσκεται και στα παιδιά που σήμερα βλέπουν παιδιά της ηλικίας τους στην τηλεόραση κάθε βράδυ, με τα μάτια βουρκωμένα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Χθες είδα μια εικόνα, μιας γυναίκας στην Μαριούπολη, που έλεγε εδώ είναι όλη μου η ζωή που να πάω; Χάθηκε η ζωή μου όχι το σπίτι μου, χάθηκαν οι εμπειρίες μου, η ιστορία μου, οι προεκτάσεις, οι επεκτάσεις στο παρελθόν, στο παρόν αλλά ενδεχομένως και στο μέλλον. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει υποκειμενικά τα πράγματα και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σωστά και να τον βοηθήσουμε, να θέλουμε να σταθούμε δίπλα του. Να προσλάβουμε ακριβώς και αν όχι εντελώς ακριβώς σε ένα μεγάλο βαθμό πως ο άνθρωπος σκέφτεται και βλέπει τα πράγματα γύρω του. Αλλιώς τα βλέπει ένας αισιόδοξος άνθρωπος και αλλιώς ένας πεσιμιστής. Κάποιοι αισθάνονται ότι αυτό, θα περάσει εντός ολίγου, κάποιοι λένε ότι δεν θα περάσει. Το ίδιο συνέβη και με την πανδημία, τα μέτρα, κάποιοι είπαν ότι ήρθαν για να μείνουν ότι πριν από 2 χρόνια, κλείσαμε τους ναούς και έπρεπε να γίνει τότε, όσο και αν μας πόνεσε και εμένα πρώτο, αφού μιλάω αυτή τη στιγμή στην αγάπη των ανθρώπων. Πρέπει να το πω, πως με πόνεσε πολύ. Δεν ήταν εύκολη η απόφαση να πούμε ότι συναινούμε, αλλά το κάναμε για την αγάπη των αδελφών μας με πολύ πόνο». 

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Πρόσθεσε δε, πως μόνο ο Θεός ήξερε τι σκεφτόταν οι ιερείς και πως πονούσε η καρδιά τους, βλέποντας άδειες τις εκκλησίες, τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ ή στην Ανάσταση. «Να μην υπάρχει κάποιος να λάβει το Άγιο Φως, δόξα τω Θεώ αποδείχθηκε ότι αυτά δεν έμειναν, με τον αγώνα όλων μας, το λιθαράκι που έβαλε ο καθένας μας, άλλος λίγο και άλλος πολύ έγινε το επιθυμητό σε ένα υψηλό αποτέλεσμα. Τώρα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ανοιχτούς ναούς, να επιτελέσουμε τις τελετές αυτές απρόσκοπτα, τηρώντας βέβαια πάντα τα μέτρα που απαιτούνται και δεν είναι θέμα επιβολής αλλά θέμα αυτοσεβασμού. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε όλοι, ότι το να προσέχουμε δεν είναι επειδή μας επιβάλλεται από κάποια αρχή, την πολιτεία, εκείνους που έχουν την πρώτη ευθύνη. Γιατί μας το επιβάλλει όμως η ίδια η συνείδηση και δεν αν είναι θέμα συνειδήσεως, η προσοχή του εαυτού μας και όπως πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας, να προσέχουμε τον αδερφό μας. Τότε, κανένα μέτρο και κανένας νόμος δεν είναι ικανοί να μας βάλουν στο σωστό δρόμο και προ πάντως στη σωστή σκέψη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, ακόμη και αν είμαστε «ελεύθεροι», να περιορίσουμε την ελευθερία μας και να προσέξουμε τον διπλανό μας, κυρίως αυτές τις άγιες ημέρες. «Να κρατάμε αποστάσεις, όμως προσοχή. Υπάρχουν δύο ειδών αποστάσεις στη ζωή μας. Η μία είναι η καρδιακή, η ψυχική απόσταση, είναι κάτι που πρέπει να μην υπάρχει καθόλου μεταξύ αδερφών, των παιδιών του Θεού, πατέρα των χριστιανών. Στην εκκλησία τέτοιες αποστάσεις δεν έχουμε ή δεν πρέπει να έχουμε. Από την άλλη μεριά, η απόσταση, η τοπική δεν είναι κάτι που έχει να μας φοβίσει, ότι θα αποξενωθούμε όλοι όπως όλοι φοβήθηκαν. Παρακαλώ πολύ να βλέπουμε τα πράγματα υψηλότερα και ευρύτερα».

«Όλη η ζωή μας μια Μεγάλη Εβδομάδα»

Μάλιστα, διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν αισθάνεται όμορφα κάθε φορά που ακούγεται η φράση «κορύφωση του Θείου Δράματος». Αντιθέτως σημείωσε πως πρόκειται για την επανάληψη των ιστορικών γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος, μέσα στο ανθρώπινο δράμα. «Η ανθρωπότητα περνάει το δράμα της, η ανθρωπότητα έχει την τραγικότητα της και η ανθρωπότητα έχει εναλλαγή των μηνυμάτων που η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η μικρογραφία του χρόνου της ζωής μας, που δίνει σε όλους εμάς. Όλη η ζωή μας είναι μια Μεγάλη Εβδομάδα που θέλει να καταλήξει στην Ανάσταση, το ρήμα της Ανάστασης, αν σκεφτούμε σημαίνει εγείρομαι, σηκώνομαι, δεν μένω στα χαμηλά. Δεν μένω σε αυτά που με κρατούν χαμηλά, δεν μένω σε μικρότητες. Γίνομαι αυτό που λέμε ανώτερος άνθρωπος, που έχει μια ευγενική σημαία, δηλαδή δεν αφήνω να χαλιέμαι, με πράγματα που δεν αξίζουν τον κόπο, μπορώ να συγχωρώ, μπορώ να αγαπάω, να υπερβαίνω τους φθόνους και τις μικρότητες ανθρώπων που με πληγώνουν. Μπορώ να αντιστέκομαι σε μια φθοροποιό κατάσταση, που θέλει να κάνει την καρδιά μου από σάρκινη, πέτρινη. Ο κόσμος πολλές φορές, η ζωή μας, όλα αυτά που περνάμε καθημερινά, αυτό επιδιώκουν αλλά ελπίζω να μην τα καταφέρουν ποτέ. Να κρατήσουμε την καρδιά μας σάρκινη ζεστή και προ πάντως ανοιχτή για όλους και για όλα».

 

«Σταυρός χωρίς Ανάσταση και Ανάσταση χωρίς Σταυρό, δεν γίνεται»

«Η σκέψη μου είναι στους ανθρώπους που πονούν αλλά πρώτα από όλα είναι η σκέψη του Χριστού, που συγκεφαλαιώνει στο Σταυρό του όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις. Ο Χριστός στο Σταυρό έβλεπε γύρω του τους σταυρωτές του, που πριν λίγες ημέρες τον επευφημούσαν και τον υποδεχόντουσαν μετά Βαΐων και Κλάδων. Πολλοί από αυτούς ήταν οι ίδιοι, ο Χριστός έβλεπε τους μαθητές του, ο άλλος τον αρνήθηκε, άλλος τον πρόδωσε, άλλος κρύφθηκε και ένας του έμεινε δίπλα του μέχρι τέλους. Ο Χριστός είπε στον πατέρα του, γι’ αυτούς που τον σταύρωναν, να τους συγχωρήσει, δεν ξέρουν τι κάνουν, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι κάνουν. Ο Χριστός σε τελική ανάλυση, και αυτό επειγόμαστε να ζήσουμε ξανά σήμερα, άνοιξε τα χέρια του στο Σταυρό, για να κάνει μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους μας. Αυτό νομίζω είναι το μήνυμα που πρέπει να έχει ο κόσμος, ότι κάποιος σταυρώθηκε για να μη σταυρωνόμαστε εμείς. Πίσω από αυτόν τον Σταυρό, υποβόσκει το φως και η ελπίδα της Ανάστασης. Γι’ αυτό η Ανάσταση του Χριστού, είναι δικό μας προσωπικό γεγονός, οντολογικό και ανθρωπολογικό με σωτηριολογικό περιεχόμενο. Εμείς είμαστε, που η ζωή μας δεν τελειώνει στο τίποτα και στο 0, όταν φεύγουμε από αυτόν τον κόσμο. Εμείς είμαστε που μπορούμε καθημερινά τη σταύρωση μας να τη μετατρέπουμε σε Ανάσταση, αρκεί να βλέπουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά με αισιοδοξία και αυτή την αισιοδοξία μας τη δίνει ο Χριστός, αν δεν ακολουθούμε τα δικά του ίχνη, θα χάσουμε το δρόμο μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

 

Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης σημείωσε πως το Άγιο Φως θα έρθει κανονικά στην Κρήτη το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, θα αφιχθεί με μια πτήση της Sky Express και όλα θα πάνε καλά. «Αυτά που ακούγονται όλες αυτές τις ημέρες από θεολογούντες και μη, περί του Αγίου Φως τι είναι και όλα αυτά, νομίζω ότι δεν πρέπει να τα βάλουμε στη συζήτηση. Εμείς δεν ζούμε από τα θαύματα, ούτε ζούμε για τα θαύματα, εμείς ζούμε γιατί πιστεύουμε στο θαύμα της Εκκλησίας που διασχίζει τους αιώνες. Καλή Ανάσταση σε όλους με το ανθρωπολογικό της περιεχόμενο, καλή άρση στους προσωπικούς μας Σταυρούς, καλή συσταύρωση με το Χριστό μας και καλή συνανάσταση μαζί του».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα