Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στο σύγχρονο περιβάλλον

Πρέπει να διαβάσετε

«Ο Περιφερειακός Τύπος ατενίζει το μέλλον» σε ένα περιβάλλον όπου δεν υφίστανται πλέον «οι βεβαιότητες του παρελθόντος», με βασική στόχευση το πώς θα έχουμε καλύτερα μέσα ενημέρωσης.

Οι τρεις αυτές πτυχές ήταν η θεματική “ραχοκοκαλιά” του διήμερου συναντήσεων εργασίας -Εργαστήρια που διοργανώνει στα Χανιά ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), σε συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι εργασίες φιλοξενούνται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.) στις εγκαταστάσεις του (Ίδρυμα Αγ. Σοφία) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.

Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι πώς θα έχουμε, όχι μόνο στην ελληνική περιφέρεια αλλά συνολικά στη χώρα, καλύτερα μέσα ενημέρωσης. Αυτό νομίζω πρέπει να είναι η νέα μας στόχευση και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν οι βεβαιότητες που υπήρχαν στο παρελθόν» υπογράμμισε ο κ. Μανώλης Χαλκιαδάκης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), εκδότης εφημερίδας “Ρεθεμνιώτικα Νέα” και πρόεδρος του Ομίλου Creta.

Ο κ. Χαλκιαδάκης κάλεσε την πολιτεία “να θεσπίσει ένα πλαίσιο κανόνων για επαγγελματίες λειτουργούς ενημέρωσης, να υιοθετήσει μοντέλα από την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική και να κατατείνει σε ένα καλύτερο τύπο, με δημοσιογράφους καταρτισμένους”.

Όπως παρατήρησε, οι παραγωγοί περιεχομένου βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολλαπλάσιο κοινό, “και αναφέρομαι στη πολύ μεγάλη ευκολία το να στήσει σήμερα κανείς ένα ιστότοπο, χωρίς κανένα κόστος, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, να μην κάνει τίποτα άλλο από το να «κλέβει» το υλικό το οποίο παράγουν τα μέσα ενημέρωσης. Άρα ό,τι ισχύει για τις εφημερίδες μέσα από ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο πρέπει να ισχύει για οποιονδήποτε χειρίζεται δημόσια σφαίρα αλλά με έναν τρόπο επαγγελματικό” υποστήριξε ο εκδότης της εφημερίδας “Ρεθεμνιώτικα Νέα” και συνέχισε: “Όποιοι θέλουν να έχουν ένα μέσο ενημέρωσης θα πρέπει να πληρούν όσο πληρούμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια: εκδότης, υπεύθυνος, ομάδα σύνταξης και θα έλεγα και κάτι παραπάνω. Γιατί εμείς πρέπει να υποβάλλουμε πόθεν έσχες και οποιοσδήποτε σήμερα κάνει μια ιστοσελίδα, με μηδενικό κεφάλαιο, δε πρέπει να λογοδοτεί για αυτό;” αναρωτήθηκε.

“ Νομίζω πρέπει να φτιάξουμε ένα μηχανισμό δημοσιότητας όπου ο πολίτης να ξέρει αυτό που διαβάζει σε ποιον ανήκει και να είναι άμεσα προσβάσιμη αυτή η πληροφορία ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του σαίτ, ποια είναι η συντακτική ομάδα και κάποιος να μπορεί να απαντήσει στο οποιοδήποτε σάιτ που δεν έχει ούτε ένα δημοσιογράφο που βρίσκει αυτό το υλικό το οποίο αναρτά” κατέληξε ο ίδιος.

Ο κ. Γιώργος Κατσαΐτης Πρόεδρος του ΣΗΠΕ και εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση», εμφανίστηκε δύσπιστος ως προς τις πρακτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από το κράτος: “Η Πολιτεία δεν με έχει πείσει ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα. Δηλαδή, λέει και ξελέει. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, έρχονται προσεγγίσεις περί των δικαιωμάτων, της δεοντολογίας κλπ, κι έχουμε από την άλλη πλευρά – επιτρέψτε μου, είναι βαρύς ο όρος, μία αναξιόπιστη πολιτική διαχείριση του πράγματος, διαχρονικά”.

Ο κ. Βασίλης Βασιλόπουλος, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων ΕΡΤ & ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη σειρά του δήλωσε: “Δεν πάει άλλο, άλλη αναξιοπιστία. Δεν πάει άλλο να συγκεντρώνεται στην έννοια Τύπος ο ρόλος που παίζουν τα κεντρικά media στην Αθήνα με τον ρόλο που παίζει μία εφημερίδα που πραγματικά συνδέεται με την κοινωνία. Οι αποστάσεις από την ανακρίβεια, το ψεύδος στην επαρχία είναι πολύ μεγάλες, ενώ στην Αθήνα είναι πολύ μικρές – σχεδόν έχουν μηδενιστεί”.

Ο κ. Νίκος Λέανδρος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Επικοινωνίας & Πολιτισμού, ανέφερε τέλος: “Ο ρόλος του Περιφερειακού Τύπου είναι πάρα πολύ σημαντικός τόσο για τη Δημοκρατία, όσο και για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό αυτής της χώρας”.

Πηγή: rethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα