Ο «λευκός χρυσός», το χιόνι, τείνει να γίνει σπάνιος, αφού οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο σφοδρές που επηρεάζεται ακόμα και η χιονοκάλυψη σε βουνά που άλλοτε ήταν σχεδόν πάντα λευκά. Από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δραματικές επομένως είναι οι συνέπειες για τα χιονοδρομικά κέντρα που καταλήγουν «γυμνά» αφού η χιονόπτωση δεν είναι ικανή ώστε να λειτουργήσουν οι πίστες για σκι.
Ανάμεσα στις μεθόδους που επιστρατεύουν οι αρμόδιοι είναι η αποθήκευση χιονιού για την επόμενη χρονιά, η χρήση τεχνητού χιονιού, αλλά και οι… πράσινες, ξηρές πίστες.
Οι σκανδιναβικές χώρες πρωτοστατούν σε θέματα βιωσιμότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και εναλλακτικών που κάνουν καλό σε φύση και άνθρωπο. Στη Δανία, λοιπόν, ξεχωρίζει η τεχνητή πίστα σκι CopenHill, η οποία δημιουργήθηκε πάνω από το κέντρο διαχείρισης απορριμμάτων της Κοπεγχάγης, δίνοντας τη δυνατότητα στους λάτρεις του αθλήματος να το απολαύσουν ακόμα και τους θερινούς μήνες.
Σχεδιασμένο από τον Δανό αρχιτέκτονα Μπγιάρκε Ίνγκελς, γνωστός για τις φουτουριστικές και βιώσιμες κατασκευές του, το CopenHill, με ύψος 85 μέτρων, διαθέτει πίστα μήκους 400 μέτρων που δημιουργήθηκε με τη χρήση του «πράσινου» συνθετικού Neveplast, το οποίο μιμείται το χιόνι.
Πίστα για σλάλομ, για έλκηθρα και ελεύθερος χώρος για παιδιά, είναι μερικά από τα σημεία-κλειδιά της πίστας που διαθέτει, μεταξύ άλλων, και μαγευτική θέα στην Κοπεγχάγη. Η πίστα προσκαλεί αρχάριους και έμπειρους καθώς είναι ειδικά διαμορφωμένη για όλα τα επίπεδα ικανότητας. Όσο για τον εξοπλισμό, αυτός μπορεί να ενοικιαστεί, ενώ για εκείνους που δεν επιθυμούν να επιδοθούν σε αθλητικές δραστηριότητες μπορούν απλώς να απολαύσουν τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα τους στο καφέ του κέντρου.
Η εναλλακτική της ξηρής πλαγιάς παρατηρείται και σε άλλες χώρες, με το BBC να τις υπολογίζει σε 1.000 σε 50 διαφορετικά σημεία στον κόσμο.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τη δεκαετία του 1970 ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά σταδιακά το ενδιαφέρον των πολιτών άρχισε να φθίνει, με αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτο.
Τώρα, ωστόσο, ενδεχομένως εξαιτίας της περιβαλλοντικής κρίσης έχουν αρχίσει να αναβιώνουν προσελκύοντας κόσμο που από περιέργεια επιχειρούν να κάνουν σκι σε αυτές τουλάχιστον μία φορά.
Στην Κίνα έχουν δημιουργηθεί πολλές στην καρδιά των πόλεων, ενώ θέρετρα όπου η κάλυψη του χιονιού δεν επαρκεί προσφέρουν την εναλλακτική της ξηρής πλαγιάς όλο το χρόνο.
Στις ΗΠΑ η μοναδική ξηρή πλαγιά είναι η Liberty Mountain Snowflex Center στο Λίντσμπουργκ της Βιρτζίνια, η οποία λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια και είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό και όχι μόνο σε επαγγελματίες αθλητές όπως στο παρελθόν.
Η μεγαλύτερη πίστα αυτού του τύπου στον κόσμο βρίσκεται στην περιοχή της Τσετσενίας και έχει μήκος 1.130 μέτρων και πλάτος 15,5 μέτρων. Ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019, είναι κατασκευασμένη από Neveplast και προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη βρίσκεται στην Ιαπωνία, έχει μήκος 1.100 μέτρων και πλάτος που σε ορισμένα σημεία αγγίζει 50 μέτρα.
Όσο για τη μεγαλύτερη πίστα στην Ευρώπη, αυτή βρίσκεται στο χιονοδρομικό κέντρο της Σερβίας Kopaonik, έχει πλάτος 12 μέτρα και μήκος 800 μέτρα.